Чи готові тернополяни до зустрічі з іноземцями? Експеримент із неочікуваним завершенням (ВІДЕО)

Чи готові тернополяни до зустрічі з іноземцями? Експеримент із неочікуваним завершенням (ВІДЕО)
  • Чи комфортний Тернопіль для іноземців? Журналіст «20 хвилин» під виглядом іноземного туриста спробував поспілкуватися з тернополянами у різних локаціях: магазин, кав’ярня, аптека і просто посеред вулиці.
  • Та ми не могли уявити, що експеримент може саме так повернутися.
  • Кінцівка непередбачувана. Тому радимо дочитати до кінця. 

Зауважимо, що журналіст не володіє досконало англійською мовою, розмовляє, та не без помилок. Тому навіть хотів би зустріти людину, яка вільно говорить англійською. Цікаво було побачити, чи зрозуміє хтось, що має справу не з іноземцем.

Розпочати експеримент вирішили із залізничного вокзалу. Цікаво було перевірити, чи зрозуміють працівниці в касі англійську та чи зможуть допомогти іноземному туристу, який хоче придбати квиток до Києва.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

На вокзалі пояснювали «на пальцях»

Далі розповідь подаємо від першої особи.

– Чи могли б ви підказати, коли прибуває найближчий поїзд до Києва? – цікавлюся англійською у жінки на касі.

– Дата, – відповідає вона.

– Сьогодні або завтра, – пояснюю.

Хоч працівниця залізничного вокзалу і зрозуміла мене, але ніяк не змогла англійською розповісти, на котру годину прибуде потяг до Києва і скільки це вартуватиме. Тому надалі пояснювала «на пальцях».

Спочатку щодо дати та години, а потім повернувши екран комп’ютера, вказала і на ціну поїздки.

Одразу біля вокзалу під виглядом туриста підхожу до молодої дівчини та цікавлюся, як можу дійти до Зеленої церкви.

– Вам прямо… Ходімо зі мною, – ніяковіє дівчина і відводить мене в бік, так щоб я міг побачити дах Катедрального Собору.

Розумію, що це не той храм, що необхідний мені і питаю в дівчини, чи вона з Тернополя.

– Ні, я студентка, але не з Тернополя, – відповідає вона українською.

У ході розмови дівчина розповіла, що звати її Іра, їй 19 років і навчається вона у технічному коледжі, англійською говорить дуже і дуже погано. Втім студентка добре зрозуміла мене і намагалася допомогти.

За допомогою гугл-карт Іра показує дорогу «іноземцю», і ми прямуємо далі.

Що сказали фармацевти та баристи

Далі міняю тактику і йду купувати каву у Центрі, а заодно і пробую у працівниць розпитати,
 як пройти до Зеленої церкви.

В очах дівчат бачу явне нерозуміння ситуації і намагаюся пояснити, що мені потрібно. Вказую на зелену чашку і кажу green (зелений – прим. авт.), а потім схрещую пальці і кажу castle (замок), маючи на увазі церкву поблизу замку. Хоча через секунду розумію, що варто таки було сказати church (церква).

Спочатку дівчата-баристи пробують вказати дорогу, намалювавши умовну карту пальцями в повітрі.

Всім своїм виглядом показую, що їх не розумію. Одна зі співрозмовниць українсько-англійською намагається пояснити, що мені потрібно повернути за поворот, а далі просто прямувати прямо.

Дякую дівчатам і з кавою зникаю за поворотом.

А далі йду до аптек, аби перевірити знання англійської у фармацевтів.

Обидві аптеки знаходилися в центрі міста, і в обох фармацевти не могли спочатку зрозуміти, що ж мені потрібно. А хотів я лише знайти найближчий готель або хостел.

Довелося імпровізувати і говорити українські слова з акцентом іноземця.

Тоді фармацевти за допомогою телефона знаходять мені готель та вказують на ціни. У другій аптеці до пошуків житла долучилася і жінка, яка стояла в черзі. Вона зрозуміла мене, але ніяк не змогла пояснити, якою дорогою та куди варто іти, щоб дістатися до готелю.

Дякую та продовжую подорож.

Ти в місті один?

Дорогою пробую запитати у перехожого, куди мені йти, аби дістатися до найближчого готелю.

Чоловікові на вигляд років 50-ть, підходжу.

– Вибачте, могли б ви підказати, де тут поблизу є хостел чи готель, – запитую англійською і бачу, що чоловік мене явно не розуміє. Тоді повторюю ще кілька разів слово «hotel» так, аби слово було співзвучне з «готель».

Перехожий махає рукою, подаючи знак «йдемо зі мною», і ми прямуємо в напрямку готелю «Тернопіль».

Дорогою чоловік мовчав, тому я спробував зав’язати розмову, але розуміючи, що він взагалі не знає англійської, обираю інший підхід. Пишу в нотатках у телефоні «Я приїхав зі Львів, завтра їду у Київ. Треба готель щоб бути ніч» і передаю супутнику.

Прочитавши повідомлення, незнайомець бере в руки мій телефон і в нотатках пише: «Ти в місті один?».

Насторожує, але киваю головою «так». У той же момент змінюємо курс на 180 градусів і прямуємо в напрямку залізничного вокзалу.

Стає відверто моторошно. Зо п’ять хвилин чоловік мовчав, тому почати спілкування знову вирішую я. Так само пишу в нотатках: «Куди ми йдемо». Відповідь: «До мене додому».

І знову мовчання. Вже біля самого вокзалу цікавлюся, чи далеко живе чоловік. Киває головою, що недалеко. Підходимо до зупинки громадського транспорту.

Не знаю, чи дійсно чоловік хотів мені допомогти, або ж нашкодити, але продовжувати експеримент я не наважився.

Бачу, що чоловік хоче сідати в маршрутку і хутко набираю в нотатках: «До мене ввечері приїде дівчина. Маю бути в Центр». Співрозмовник знову розвертається і прямує до готелю «Тернопіль». Довівши до місця призначення, прощаємося і розходимося.

Отже, як ми побачили, тернополяни готові допомагати, як можуть. Але зрозуміти іноземців трохи проблематично. Варто зазначити, що всі охоче підказували, хоч справжній іноземець, напевно, їх би не зрозумів.

А ви знаєте англійську? Чи доводилося вам допомагати іноземцям? Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Гаврило Петровський

  • Світлана Василівна

    А відео нема!
  • Ihor Bobak

    Castle це фортеця а церква це church.....то може треба спочатку вивчити мову а потім робити експеримент
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up