Образи та наклеп у соціальних мережах: поради суду що робити в таких випадках

Образи та наклеп у соціальних мережах: поради суду що робити в таких випадках

В еру соціальних мереж і з’ясування стосунків через медіа трапляються все частіше. 

Часто трапляється, коли прокинувся собі вранці, заварив кави, заглянув в улюблену соціальну мережу, а там… Ти, з райдужним описом вчинків чи рис характеру та інших «гріхів». Що цікаво, що в житті цього точно не було. Біль, розпач, бажання розказати кожному, що все не так, сором і навіть небажання виходити на люди – ось що, за розповідями потерпілих, відчувають ті, кого це стосується. Відомі випадки, коли люди вкорочують собі віку – це найтрагічніше, невідворотне.

Насамперед, слід зрозуміти, у чому різниця між оціночним судженням, наклепом, образою та як діяти людині у такій ситуації, повідомляє "Судова влада".

Наклеп - це юридичний термін, який означає поширення свідомо неправдивих вигадок, які ганьблять особу чи групу осіб . Наклеп – це завжди неправдиві факти ( з прізвищами, відомостями про особу від конкретної особи чи іншого джерела інформації), а от оціночні судження є лише припущеннями, думками певних осіб. В кримінальному законодавстві України до 2001 р. наклеп був умисним злочином приватного обвинувачення (за деякими винятками). Після введення в дію нового Кримінального кодексу України наклеп декриміналізували. Парламентська асамблея ради Європи позитивно оцінила декриміналізацію наклепу.

Відео дня

А от образа – це зневажливе висловлювання чи вчинок, які  спрямовані проти кого-небудь і викликають у нього почуття душевного болю. Образа може бути завдана як публічно, так і у відсутність людини, на яку вона спрямована. Згідно зі статтями 3,28 Конституції України йдеться мова про те, що честь і гідність людини найвищою соціальною цінністю, а також проголошується право кожного на повагу до його гідності.

Що ж робити людині, коли її честь та гідність були ображені? Вона в праві звернутись до суду з позовом про захист честі та гідності (стаття 23 Цивільного кодексу України).  Без доказів (хіба що кривдник сам визнає свою вину) довести щось буде важко, тому Вам потрібні у такому випадку свідки, копію сторінок (скріншоти), публікації з образами у соціальній мережі.

Інколи публікації наклепницького та образливого характеру можуть завдати шкоду здоров'ю. Якщо внаслідок дій кривдника стан Вашого здоров’я погіршився настільки, що Ви втратили можливість нормально жити і працювати, приєднуйте до позову довідку від лікаря і зможете вимагати відшкодування матеріальних збитків за лікування, моральну шкоду.  Розмір грошового відшкодування залежить від чималої кількості факторів: ступеня вини відповідача, характеру правопорушення, ступеня шкоди, завданої потерпілому, та доказів, які надали сторони у ході судового процесу, ряду інших обставин.

Юристи радять не залишайте просто так любителів спаплюжити добре ім’я, звичайно, що суд – не місце для шоу, а для з’ясування правди та відстоювання  прав людини.

Нюансів у таких справах дуже багато, у цій публікації окреслили основні важливі моменти, які варто знати кожній людині. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Герасимчук Ростислав

  • Свідомий громадянин України !

    Ще пожартую з вас чому не можна в верховній раді України поставити голосування за відбитками пальця щоб відповідальність за прийняті закони була сто відсоткова а не ті що голосують одною карткою за відсутніх на місці голосування:)
  • Аг не віриться аш на 1000 років але це факт !

    Кібер поліція не виконує свої повноваження у кібер просторі України як завжди перекладає свою провину на користувачів пояснити це можна одним ви відстаєте в ери кібер простору на сотні тисяч років Банально прості речі ви не можете забезпечити а що вже говорити про вищий рівень кібер злочинів тут я промовчу вам плати великі гроші платників податків ви як були туманами 18 так і нічого для цього не зробили ще один з прикладів синій кит кого зловили в Україні за такий важкий злочин нікого чому тому що ні фіга не вміємо навіть на роботі!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up