Тернополяни не знають українських слів?

Тернополяни не знають українських слів?

Міжнародний день рідної мови відзначають 21 лютого. А чи знають тернополяни свою рідну мову, намагалася з`ясувати "20 хвилин".

Журналіст пропонувала респондентам дати визначення рідкісним українським словам:

1 Реченець - строк, термін.

2 Кватирка - шибка у вікні.

Відео дня

3 Свічадо - дзеркало.

4 Ланіти - щоки.

5 Церата - клейонка.

6 Ремствувати - нарікати.

7 Десниця - права рука.

- Свічадо? - перепитала тернополянка Мар`яна Кравчук. - Точно чула таке слово, але не пам`ятаю, що воно означає, можливо, якесь світило? Кватирка - це форточка російською. Ланіти - асоціація із полями, ланами.

Наталії Радковській було соромно через те, що не знає таких слів, хоч і вчилася на факультеті філології у педагогічному університеті.

- Слово "реченець" у мене асоціюється із людиною, яка щось говорить, оголошує, - каже жінка. -  Слово "свічадо" чула багато разів, але не знаю, що воно означає. Церата - це скатерка, клейонка. Кватирка - це форточка.

Над словом "ремствувати" тернополянка довго думала, намагалася дати визначення, але так і не змогла пояснити. 

- Реченець - навіть не уявляю, що це таке, ніколи не чув такого, - дивується Андрій Сямро. - Кватирка - це щось пов`язане з вікном? Церата - я знаю, це клейонка. Про решту слів тернополянин не чув.

Для когось із мешканців Тернополя українська мова не є рідною. Тому впоратися з такими рідкісними українськими словами важко.

- Кватирка - не знаю, хоча, можливо, форточка? - каже Євген Шампрай. - Свічадо - це дитина, напевно. Десниця - це "калісніца"?

Наприкінці чоловік перепросив, бо стверджує, що його рідною мовою є російська, а діти його вже українською розмовляють.

- Свічадо - я чула таке слово і не вперше, але не розумію, що воно таке, - каже тернополянка Ольга Гайда. - Ремствувати - це нервувати, певно, бути злим. Церата - то є клейонка. Десниця - також чула про таке слово, але не знаю, що воно означає.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Stels

    Вау, яка розумна журналістка, ще напишіть диктант в ОДА )))

    Miroslava Mukvich reply Stels

    Дякую, хороша ідея!
  • Василиса

    Вона споглядала на себе у свічадо, її ланіти палали..))

    Мова так само розвивається і деякі слова стають архаїзмами, відомими лише філологам.

    Кватирка не відноситься сюда, а церата - це швидше діалект.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up