Як побачити Теребовлю з висоти пташиного польоту

Як побачити Теребовлю з висоти пташиного польоту

Журналістка "RIA плюс" політала на паратрайку. Приземлилась успішно, а вражень словами не передати

Активні розваги набувають дедалі більшої популярності. Якщо набридли звичні екскурсії – можете оглянути Теребовлю та її околиці з висоти 600 метрів під час польоту на паратрайку. Це двомісний, надлегкий літальний апарат, який використовує замість крила параплан.

Паратрайк, на відміну від класичного параплана, має двигун, оснащений повітряним гвинтом, за рахунок тяги якого, паратрайк може самостійно злітати. Пілот і пасажир перебувають у кріслах всередині просторової рами, яка їх захищає. На відміну від польоту на параплані, пілот і пасажир паратрайку злітають і приземляються, сидячи в кріслах, їм не потрібно бігти або йти при зльоті та посадці.

10 хвилин такого екстриму коштуватиме 500 гривень. Замовити політ можна через Інтернет або ж в  екскурсійному меню у туристично-інформаційного центру Теребовлі.

Відео дня

Історичні місця з висоти

Про активних туристів, що вже спробували смак польоту, розповідає володар першого  в Україні зимового Кубка з точності приземлення на параплані, пілот Василь Козак.

 - Зараз багато охочих підійнятися у небо, - каже Василь.  - Найчастіше приїжджають з Тернополя та околиць, але й з інших областей є чимало відчайдухів. На Заході є лише кілька парадромів: у Кременці, Івано-Франківській області та у Львові.

Туристів приваблює не лише відчуття азарту, а й неймовірні краєвиди на історичні місця: Підгірянський монастир, Теребовлянський замок, Плебанівський віадук, додає паратрайкер Данило Ішутін.

Незабутні відчуття

На парадромі зустрічаємо Вікторію Остафійчук, яка вже приземлилася.

– Це мій перший політ – каже дівчина.

Вона приїхала із Підволочиська. Дівчина переконана, що це відчуття не забуде ніколи. 

– Сертифікат на політ мені подарував брат ще минулого року, - розповіла Вікторія. - Я довго не могла зібратися з думками, та й їхати майже 2 години. Але воно того варте!

Віталій  Дмитрик із Теребовлі, який тільки планував піднятися в небо, розповів, що з екстремальних видів розваг вже спробував банджі-джампінг.

- Тепер хочеться відчути свободу польоту, - каже він. Хлопець зізнається, що страх перед підйомом таки є, адже пробує такий екстрим вперше. 

Приземлення невідчутне

Журналістка "RIA плюс" Ольга Турчак теж перевірила, як це літати на паратрайку.

Уважно слухаємо інструктаж із чіткими вказівками про положення рук та ніг у польоті та про алгоритм дій на випадок непередбачуваних ситуацій. Інструктор Василь Козак пристібає пасками безпеки, одягає захисний шолом, сам перевіряє справність усіх механізмів, та, звісно …  сідає поруч: паратрайк – двомісний. Біля сидінь пасажирів прикріплені сенсори, що відображають показники висоти, температуру повітря, кількості обертів мотора, тиск.  

Пілот розповідає, що за 6 років його повітряного хобі усі приземлення були вдалими.

- Паратрайкінг – найбезпечніший у світі повітряний вид транспорту, оскільки крило (вітрильник, або сам парашут) дозволяє приземлитись безпечно із будь-якої висоти, - каже він.

Це викликає довіру. Не менше впевненості додає і запасний парашут, прикріплений до каркасу паратрайку та посвідчення пілота, яке показує Василь.

Цікавимося, чи не може до механізму потрапити птах або комаха.

Василь розповідає, що всі головні механізми, які підіймають нас у повітря надійно захищені від зовнішніх подразників  Тай самі птахи розлітаються від звуку мотора.  – а от очі потрібно захищати, особливо якщо погода вітряна.

 

- На висоті 500 метрів – температура повітря буде на 5° С нижчою ніж на землі, на висоті 1000 метрів – відповідно на 10° С, - додає пілот та востаннє питає мене чи нормально себе почуваю, вкотре перевіряє усі мотузки регулювання та дає команду до польоту.

Отож, страх майже перебороли – піднімаємося в небо. Відчуття, скажемо, неймовірні. Краєвиди Теребовлі, які відкриваються з висоти, захоплюють. Щоб не забути ці емоції, організатори пропонують зафільмувати все на відео.

Приземлення виявилось майже невідчутним. Паратрайк у Теребовлі нашу перевірку пройшов. Та якщо маєте серцево-судинні захворювання, то ризикувати не варто, адже здоров’я цінніше від будь-якого азарту, застерігають організатори атракціону.

Ольга Турчак

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Степан

    067-208-59-88
  • Рома Козирь

    Дорогу ту кончену з бруківки можна побачити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up