Пшеничне борошно нещодавно завершили перевіряти фахівці Центру Споживчих Експертиз „Тест”. Зразки для перевірки вони закупляли в лютому, а борошно перевіряли впродовж лютого-квітня. Для дослідження взяли сім марок пшеничного борошна: „Богумила”, „Веселий кок”, „Дніпромлин”, „Добродія”, „Киевмлин”, „Такіда”, „Хуторок”.
Раніше фахівці цієї організація перевіряли борошно у 2014 році. Частина результатів, як позитивних, так і негативних підтвердилася. Але є і зміни: деякі виробники починають економити на споживачах банально не досипаючи борошно в пакети.
Отож, у придбаних взірцях оцінили маркування та упаковку, перевірили в лабораторії кілька фізико-хімічних показників. Органолептику (смак, запах – прим. авт) не оцінювали, замість неї зробили пробну випічку хліба з тих зразків борошна, які перевіряли. Пекли за одним рецептом в хлібопічці і виміряли висоту спеченого буханця.
До упаковки зауважень в експертів не було, до маркування - теж небагато. Борошно – це однокомпонентний продукт, що не вимагає спеціальних умов зберігання. Лише в „Веселий кок” була нечітка розмита дата.
В лабораторії перевірили вологість, кількість золи і клейковини. Також перевірили масу нетто. Як відзначають фахівці „Тест”, все частіше у своїх випробуваннях вони фіксують факти недокладання продукту. Для недобросовісного виробника це – найпростіший спосіб зекономити на споживачеві. Кілька грамів на кожній упаковці і в масштабах заводу вийде суттєвий „плюс”. Бракує ваги в „Добродія” і „Такіда”. Стандарт дозволяє відхилення у вазі до 15 г, але відхилення у вказаних марок було більшим – 1000/944,8 і 1000-1%/956,4 відповідно, за це їм і знизили загальну оцінку якості, хоча характеристики самого борошна були високими.
Щодо показників вологості, які для борошна є дуже важливими, до жодного зразка зауважень не було. У всіх вони були нижчими від допустимих 15%.
Перевірили і вміст мінеральних речовин борошна – кількість золи (зольність), яка характеризує сорт борошна. У борошна вищого сорту цей показник не повинен перевищувати 0,55%. Перевищення цього показника вказує на те, що борошно отримали з слабкого зерна, або з зерна, з якого не повністю видалили оболонку. Лише до борошна „Веселий кок” з показником 0,6% було зауваження. З часу попереднього тестування цей показник вказаного борошна не змінився.
Клейковина – це той показник, який відповідає за кінцевий вихід хліба: його об’єм і пористість. Якщо в борошні мало клейковини, то гарної випічки не вийде. На цей раз у всіх зразків цей показник в нормі.
Цікавим тестом виявилася практична перевірка борошна, з якого спекли хліб в хлібопічці. Експерти виявилися задоволені отриманими результатами: хліб вийшов практично однаковим, гарно піднявся, був пористим. До слова, пекли хліб за одним рецептом. Трохи менше піднявся хліб з борошна „Веселий кок”, бо клейковини це борошно мало найменше з усіх перевірених зразків. Якщо в усіх зразків кількість клітковини 31,6-34,2 %, то тут було 26,8 %.
Вартість за кілограм пшеничного борошна станом на лютий, коли закуповували зразки для перевірки, склала від 10,62 за кг „Хуторок” до 15,67 грн за кг „Дніпромлин”.
Загальна оцінка „відмінно” в марок „Хуторок”, „Київмлин” і „Богумила”, як і в 2014 році. Також „відмінно” отримав „Дніпромлин”, яке в 2014 році не перевіряли. „Погано” отримали "Добродія" і "Такіда" за недосип самого борошна, а „Веселий кок” – за зауваження до перевищення вмісту мінеральних речовин.
В Тернополі серед перевірених зразків борошна ми побачили дві марки – „Богумила” і „Хуторок”. Вони отримали високі оцінки експертів. Хліб з них виходить високим, показники вологості, клітковини відмінні. У пачках борошна стільки скільки потрібно.
Борошно „Богумила” виробляє Держпідприємство „Куліндоровский комбінат хлібопродуктів" в Одесі, ГСТУ 46.004-99. А борошно „Хуторок” виробляє ТОВ "Родной продукт"/ смт.Ювілейне, Дніпропетровської обл., за ТУ У 15.6-2778401454- 001:2006. „Хуторок” - дешевше. До речі, висота хліба в хлібопічці з цього борошна була найвищою з усіх семи перевірених зразків.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер