Тернополянин Юзеф Зімельс у квартирі тримає півтонни цегли

Аж 140 старих цеглин нині є у 66-річного Юзефа Зімельса (66 р.). Зберігає він їх просто у квартирі.

Чоловік запевняє, що досі поповнює колекцію. Цеглини різняться за розміром, датою та місцем виготовлення. Власне, збирає їх пан Зімельс більше 20 років. Каже, що своє захоплення не вважає дивним. Те хобі перегукується з його професією.
- Багато років я працював конструктором Державного інституту проектування. За Союзу ми спроектували 90% забудови у Тернополі й області. То скажіть: кому, як не мені, зацікавитися історією цегли? - запитує, сміючись чоловік.
Він зізнається, що завжди уважно приглядається до старих зруйнованих будинків. Якщо для людей це - будівельне сміття, то для нього - історія Тернополя.
- За Польщі на цеглинах ставили відбиток Tarnopol. Згодом, після 1939-го, робили напис українською, але писали "Тарнопіль". Тільки після війни стало "Тернопіль", - додає колекціонер.
У пана Юзефа є цеглини, на яких є тавро з прізвищем господаря цегельного заводу - Margulius або ж із назвою старого району міста - Zagrobella.
- Маю навіть глиняну цеглину, що “запам'ятала”... сліди собаки, - сміється чоловік. - Чіткі відбитки собачих лап дуже добре видно.
Чимало людей вважають цеглу непотребом. Однак тернополянина вона надихає на ідеї. Розглядаючи цеглу із “хвильками” зі своєї колекції, чоловік каже, що саме таку варто використовувати для будівництва у районах із загрозою землетрусів.
- Ті хвильки пальцями робили майстри, - пояснює конструктор. - Так їм вдавалося добитися додаткової міцності будинку. Адже цегла із западинками краще щеплюється з іншою цеглиною.
У колекції пана Зімельса немає однакових цеглин.
- Тепер мені клопітно все це зберігати, - зізнається колекціонер. - Адже спочатку я цеглини тримав у кабінеті, на роботі. Тепер вони “живуть” тут. Порахуйте самі: кожна цеглина важить приблизно чотири кілограми. Отже, у мене вдома десь півтонни цегли.
Пан Зімельс свою колекцію досі поповнює. Каже, що планує подарувати її музею.
Мені досі приносять старі цеглини, - каже чоловік. - Але я не кожну візьму для себе.
Чоловік вважає, що його "експонати" зберігають чимало таємниць. Під час реконструкції Збаразького замку йому принесли цеглу із тавром “Рамзай” та трефовим хрестом.
- Археологи подарували мені цеглу з Кременеччини, яку знайшли неподалік гори Бонна, - пригадує чоловік. - Там було давньослов'янське поселення. Тоді цифри позначали літерами.
Є у чоловіка цеглина, датована 1812 роком. Є навіть "експонати", на яких витіснені слова з помилками. Дуже незвичною вважає колекціонер цеглину з відбитком літер, написаних каліграфічним жіночим почерком із завитками.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Так Анелічка..Цікаво ..Дякуємо = )
  • Anonymous

    треба було зробити пару фото
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up