Проєкт за мільйон, або Чи стане цьогоріч смертельне Чистилівське перехрестя безпечним

Проєкт за мільйон, або Чи стане цьогоріч смертельне Чистилівське перехрестя безпечним
  • Три життя забрали ДТП у Чистилові за 4 роки — такі дані надає поліція. Ми ж нарахували тільки за рік вдвічі більше загиблих.
  • Які жахливі ДТП стались на перехресті, яке нарекли «смертельним», які справи дійшли до суду, а в яких винуватців вже покарали?
  • І чи буде тут зрештою безпечно, чого так давно просять люди? Відповіді шукали журналісти «20 хвилин».

Реконструкцію автомобільної дороги державного значення Р-39 Броди – Тернопіль, яка розв'яже проблему із переїздом перехрестя Біла–Чистилів комплексно, планує вирішити Укравтодор у рамках програми Президента України «Велике будівництво».

Що хочуть зробити

Зокрема, передбачено влаштування на цьому місці дворівневої транспортної розв’язки, котра забезпечуватиме з’їзд також на проєктовану II чергу обходу м. Тернопіль. Про це «20 хвилин» повідомив в.о. начальника Служби автодоріг в області Микола Довгошия.

Вже кілька років поспіль дане перехрестя є місцем концентрації ДТП, а тернополяни нарекли його «смертельним». Люди скаржаться, що проїзд небезпечний і давно потребує облаштування нам кільця. Це, на думку водіїв, змогло б зробити перехрестя безпечнішим.

Відео дня

Найбільше аварій, в тому числі і смертельних, на цьому місці трапилось у 2019-му. Відтоді фахівці різних галузей мудрували, як зробити його безпечнішим. Врешті зійшлись: там таки потрібне кільце. Справа нарешті зрушила з мертвої точки.

 — 22 березня 2021 року за результатами тендеру Служба автомобільних доріг у Тернопільській області уклала договір із ТОВ Експерт Проєкт Плюс на розробку проєктної документації на реконструкцію автомобільної дороги державного значення Р-39 Броди – Тернопіль км 69+200 – км 72 + 353, — повідомив Микола Довгошия. — До 30 вересня 2021 року проєктант повинен розробити проєкт реконструкції 3,1 км автошляху Р-39.

Детальніше на сайті "Прозорро" про умови тендеру - за посиланням у довідці наприкінці статті. 

Підряднику також дали завдання розробити варіанти влаштування транспортної розв’язки в різних рівнях на перетині автомобільних доріг загального користування державного значення Р-39 Броди – Тернопіль та Р-41 Обхід м.Тернопіль.

Поки виготовляють проєкт і ще не виділені Урядом кошти на реконструкцію, у Службі автодоріг запевняють, що роблять все, аби покращити безпеку руху на перехресті Біла–Чистилів — у рамках експлуатаційного утримання.

Що вже мають зробити підрядники:

  • На автомобільній дорозі Р-39 на підходах до перехрестя з автомобільною дорогою Р-41 дорожні знаки 2.4 «Кінець головної дороги» на одній стійці з дорожніми знаками 2.2 «Проїзд без зупинки заборонено» та знаків 5.16 «Напрямки руху по смугах»;
  • На автомобільній дорозі Р-41 на підходах до перехрестя з автомобільною дорогою Р-39 дорожніх знаків 5.16 «Напрямки руху по смугах» (4 шт) та 1.22 «Перехрещення з другорядною дорогою» (2 шт); 1.39 «Інша небезпека» (3 шт); 3.29 «Обмеження максимальної швидкості 70» (2 шт).
  • Нанести дорожню розмітку 1.12 (стоп лінія) та 1.21 (напис «STOP») і поновити дорожню розмітку в цілому в межах перехрестя.

У період від 1 січня 2017 р до 31 березня 2021 на перехресті на дорозі Р-41 "Обхід м. Тернопіль" відбулось 12 ДТП, в яких троє осіб загинули та 11 травмовані. Такі дані надали у головному управлінні Нацполіції в області. За інформацією «20 хвилин», і загиблих, і травмованих осіб на цій ділянці дороги було більше. Лишень у 2019 р. ми нарахували п’ятьох загиблих. Ще двоє втратили життя у ДТП вантажівок – неподалік смертельного перехрестя. Пригадаємо найрезонансніші аварії.

Загинула одна жінка, ще одна померла в лікарні

Нагадаємо, 11 грудня 2019 р. на автодорозі «Обхід м. Тернополя» водій автомобіля Dacia Logan виїхав на смугу зустрічного руху та врізався в рейсовий автобус. Внаслідок зіткнення 65-річна Ольга Крива, яка сиділа поруч з водієм, вилетіла через переднє скло, а після цього потрапила ще й під його переднє колесо. Пасажирка загинула на місці ДТП.  4 січня у лікарні померла 58-річна Ярослава Цупер - друга пасажирка, яка від удару вилетіла з автобусу. Жінка сиділа поруч з Ольгою - біля водія. Обидві пасажирки вилетіли крізь лобове скло. Сімох осіб тоді госпіталізували, в т.ч. і пані Ярославу. Потрапив до лікарні тоді і Арсен Будій – водій легковика. Поліція отримала інформацію, що він залишає країну, коли чоловік був вже перед кордоном. Зв’язались з водієм автобуса, який його віз. Той відмовився Арсена перевозити. На кордоні розгорівся скандал.

— Є в нас свідчення водія, — розповідав начальник головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол. — Мама йому допомагала утекти. Вони взяли таксі і на ньому переїхали через кордон. Це все майже детективна історія. Офіційно ми не могли його зупинити, бо він не був ще тоді оголошений у розшук.

Арсена Будія шукатимуть, доки не знайдуть, запевнили у поліції. І справу через його втечу не закриватимуть. У поліції кажуть, знають, де він. Але не розголошують інформацію, аби молодика ніхто не попередив. Через карантин і пандемію розшукові заходи пригальмувались.
Всі експертизи проведені. Одна з них показала, до речі, і вказала, що Арсен Будій, якого звинувачують у смертельній ДТП, в момент скоєння аварії був п’яним. Чоловік за допомогою мами утік з лікарні і виїхав за межі країни. Його подали в міжнародний розшук. Проте через карантин та пандемію активні пошуки чоловіка не проводили, кажуть у поліції.

— Водій автобуса не нестиме відповідальність — в його діях порушень немає, —  каже начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Він швидкості не  перевищував, а після того, як побачив авто на зустрічній, робив все можливе, аби уникнути зіткнення.

Арсену Будію вручено підозру про скоєння злочину. Точніше – його родичам за місцем реєстрації і фактичного проживання. Термін строку давності притягнення відповідальності щонайменше 15 років, пояснили у поліції. Тому його шукатимуть, доки не знайдуть. Коли чоловік утік, звернулись до Інтерполу. До розшуку приєдналися поліцейські інших країн. Слідство наразі зупинено - до встановлення місця перебування підозрюваного.

За смерть чоловіка і його тещі  умовно

Позбавили волі на 5 років і на три роки позбавили права керувати транспортними засобами водія, який на перехресті Чистилів-Біла скоїв смертельну ДТП. У ній загинули літня жінка та її зять. Але суд, відповідно до ст. 75 Кримінального кодексу України, звільнив водія Skoda від відбування основного покарання з випробуванням, встановивши йому 3 роки іспитового строку.

Нагадаємо, резонансна ДТП трапилась на перехресті Біла-Чистилів. Водія обвинуватили за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України. Йому загрожувало від 5 до 10 років ув’язнення.

Аварія, що відібрала життя двох людей, сталась 15 травня 2019 р. близько 11:20 на перехресті поблизу с. Біла. Там зіткнулись ВАЗ і Skoda. В жахливій ДТП загинули 57-річний Богдан Гарматій та його 72-річна теща Марія Олійник, які їхали у ВАЗ головною дорогою – від «Подолян» в напрямку Львівської об’їзної. Вони саме вирушили до сватів – батьків Богдана, як якоїсь миті на дорогу вилетіла Skoda.

Галина, дружина Богдана, фактично залишилась з чотирма дітьми на руках – синами-близнючками, старшою донькою та маленькою внучкою. Суд також частково задовольнив цивільний позов дружини, яка позивалась в інтересах малолітніх дітей. Кошти стягнуть з ДП «Кременецьке управління з постачання та реалізації газу». Адже саме там водій Skoda працював і в момент аварії перебував на роботі. Підприємству також належить авто Skoda Superb, за кермом якого водій скоїв смертельну ДТП – його віддали власнику з арештмайданчика.

Загинула мама румунського священника

5 жовтня 2019 р. о 21.00 44-річний священнослужитель, громадянин Румунії, керуючи автомобілем FORD Galaxy та виїжджаючи з другорядної автодороги на головну, не надав дороги та допустив зіткнення із нерейсовим автобусом NEOPLAN. В автобусі було 40 пасажирів, серед яких 20 дітей. П’ятикласники з Кам’янець-Подільської школи повертались з екскурсії до Львова. На щастя, з пасажирів автобусу ніхто не постраждав. Мати водія легковика загинула на місці. Водієві оголосили підозру. Суд обрав міру запобіжного заходу і священник з Румунії вийшов під заставу.

Як стало відомо «20 хвилин», іноземці повертались з Почаєва.
Врешті син за смерть матері отримав умовний термін, тим паче, що сестра, яка була потерпілою у справі, всіляко його підтримала і претензій не мала.

 

Довідка 

Детальніше про тендер - дивіться за посиланням https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-02-08-004893-b?fbclid=IwAR0pLkxYTJ8VuW7m_atwzvr9-AVr1PRhj0-pUQ6-SUQc8mcAIUnm0ZuIvo8 

 

Читайте також:

ДТП у передмісті Тернополя: жінка загинула, п’ятеро осіб травмовані

Наслідки аварії у Білій: в одну мить жінка втратила чоловіка та маму

Скільки ДТП і смертей має ще бути, щоб на перехресті Біла-Чистилів встановили кільце?

Чи можна облаштувати кільце на перехресті Біла-Чистилів і як це зробити – експерти

ДТП на перехресті Біла-Чистилів, в якій загинули чоловік з тещею: водію дали «умовно"

Як дадуть раду з ДТП і смертями на перехресті Біла-Чистилів

На перехресті "Чистилів-Біла" знову аварія. Зіткнулись чотири авто

На перехресті Біла-Чистилів аварія: легківка потовчена, бус перекинувся

Аварії на перехресті Біла-Чистилів: 4 загиблих, 8 травмованих

На перехресті з дорогою Обхід Тернополя Audi A6 зіткнулося з вантажівкою: є постраждалі
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Vasyl Standret

    це вже давно потрібно було зробити. Рух там інтенсивний і інтенсивність тільки зростає.
  • Михайло Ганиш

    Круговий рух.за знаки не спорю.
  • Yurii Kohut

    Потрібно вчити  ПДР і не потрібно витрачати кошти на різну дурню через неуків які не розрізняють що таке перехрестя і як його переізджати згідно знаків які там встановлені!!!

keyboard_arrow_up