Спочатку їздив напідпитку, потім з підробленими документами. Чи повернеться на маршрут скандальний водій?

Спочатку їздив напідпитку, потім з підробленими документами. Чи повернеться на маршрут скандальний водій?
Андрій зізнався, що купив права в Інтернеті. А справжні відібрали роком раніше за керування напідпитку
  • 8 квітня 2020 р. Андрій «попався» напідпитку на власному авто, за що суд на рік позбавив прав керування. «Драгер» тоді показав 2, 5 проміле алкоголю.
  • Майже через рік його затримали за порушення норм карантину, а патрульні виявили, що права підроблені. Чоловік зізнався: купив в Інтернеті. І майже рік з ними возив тернополян маршруткою.
  • Де зараз водій маршрутки і чим займається? І що говорить перевізник? Чи готовий взяти чоловіка на роботу, коли справжні права повернуть?

Вирок водієві 19-ої маршрутки, якого зупинили за порушення перевезення пасажирів карантинних вимог і виявили у нього підроблене посвідчення подія, проголосили днями у Тернопільському міськрайсуді. Нові права, взамін тим, що відібрали за рішенням суду за п’янку за кермом, чоловік, зізнався, придбав в Інтернеті. І щодня виходив на рейс та возив пасажирів.

Чи працює зараз водій? Що каже перевізник і чи готовий знову посадити за кермо маршрутки – дізнавались журналісти «20 хвилин».

Нагадаємо, тернопільські патрульні виявили водія, який перевозив пасажирів маршрутним таксі з підробленими правами. 4 березня близько 13-ї години, патрулюючи на вул. Текстильній, інспектори помітили маршрутне таксі, водій якого порушив правила дорожнього руху, повідомляє Патрульна поліція Тернопільської області. Поліцейські зупинили транспортний засіб та, в ході спілкування з водієм, встановили, що 47-річного громадянина позбавлено права керувати транспортним засобом ще від 2020 року.

Відео дня


Чоловік тоді, і згодом у суді, пояснював, що придбав нове посвідчення водія в мережі Інтернет. Та продовжив працювати водієм маршрутного таксі. Патрульні винесли на громадянина постанову за ч. 4 ст. 126 КУпАП. Йдеться про керування транспортним засобом особою, яка позбавлена такого права. На місце тоді викликали і слідчих. А в біографії водія невдовзі з’явився «кримінал».

За що і чому позбавили прав?

«20 хвилин» з’ясували, що чоловік працював на 19 маршруті і звуть 47-річного водія Андрієм. Прізвище нам відомо, проте ми його не називаємо, адже рішення суду ще не набрало законної сили.

З’ясували ми також, за які «подвиги» водія позбавили прав. І навіть знайти у Реєстрі судових рішень постанову про покарання водія.

Події відбувались 8 квітня, 2020 р., близько 19.00, коли водії маршруток не виходили на лінії через карантинні обмеження. Не працював і пан Андрій. Проте їхав власним авто ВАЗ-1118 автодорогою обхід Тернополя.

Його зупинили патрульні. Коли запідозрили, що чоловік напідпитку, запропонували у присутності двох свідків пройти тест на вміст алкоголю у крові за допомогою «Драгера». Той погодився. Результат — 2,50%, що вдванадцятеро більше за допустиму норму. На нього склали протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП – за керування напідпитку. Невдовзі направили його до суду.

Андрій на розгляд справи про адмінправопорушення не з’явився. Про причину суду не повідомив, а у постанові вказано, що його повідомляли про час та місце розгляду справи.

  • Визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 130 КУпАП, і накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 10 200 гривень в дохід держави з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік, — так вирішив суд.

Водій мав право на оскарження постанови в апеляційній інстанції, однак цього не зробив. І вона набула законної сили.

Визнав все і зізнався, що підробку купив

Вже 4 березня 2021 р. водія 19-ої маршрутки зупинили копи та виявили у нього підроблене посвідчення водія. Чоловікові інкримінували ч.4 ст. 358 Кримінального кодексу України (санкцію статті див. у юридичній довідці – прим. авт.)

Посвідчення, яке пред’явив копам Андрій, мало інший відтінок водійського посвідчення та на дотик відчувалося, що пластик, з якого виготовлене дане водійське посвідчення, є товстішим, ніж зазвичай. Результати судової технічної експертизи теж згодом підтвердили, що це була підробка.  

У цій справі Андрій прийшов до суду. Визнав все, що йому інкримінували, і підтвердив, що справжнє посвідчення водія у нього вилучили поліцейські, бо він керував напідпитку. Для того, щоб заробити кошти, придбав у невстановленої особи підроблене посвідчення водія, котре пред`явив працівникам поліції 4 березня 2021 року. Усвідомлює протиправність свого вчинку та щиро шкодує про скоєне.

  • Визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що відповідає 850 грн, — таким був вирок Тернопільського міськрайсуду.

Водій має ще сплатити майже 1 тис. грн. за проведені експертизи, а підробку суд постановив знищити.

Цей вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Чи готові водія знову взяти на роботу?

У ТОВ «Менс-авто», де на 19-ому маршруті працював пан Андрій, запевняють: поняття не мали, що його посвідчення водія підроблене. Та стверджують, що водій він хороший. Працював на підприємстві більше ніж 10 років, і за це час на нього не було жодної скарги, а з боку керівництва чи колег — жодної претензії до його роботи.

  • Підприємство про позбавлення прав керування нашого водія офіційно не повідомляли, — запевнив директор ТОВ «Менс-авто» Андрій Намака. — В той час, коли на нього склали протокол за ст.. 130 КУпАП, він не працював – це був час посилення карантинних вимог. Коли повернувся після послаблення карантину на роботу, у нього вже було посвідчення водія. Що воно підроблене – навіть не підозрювали.  

Водій, каже Андрій Намака, працює у них понад 10 років. Добряк і щирий. До роботи ставився відповідально. Претензій до нього ніколи не було. Ймовірно, хтось запропонував йому підробку, і, щоб не втрачати роботу та годувати сім’ю, він погодився на це.

  • Щоранку, перед виїздом на лінію, диспетчер перевіряв і вносив дані як посвідчення водія, так і техпаспорту, — каже Андрій Намака. — Ні я особисто, ні диспетчер не можемо «на око» визначити, що документи підроблені. І не можемо знати, яка серія чи відтінок кольору у справжніх документів, а які у підроблених. Навіть подумати не могли, що щось тут не так.  

Андрія, коли ця історія набула розголосу, одразу звільнили з роботи. В автопарку за ним, зізнаються, шкодують, бо дуже добрий чоловік і гарний шофер. Припускають, що поплатився саме через свою довірливість. Впевнені, він усвідомлює, що накоїв і сам про це жалкує. І, кажуть, готові взяти на роботу, щойно справжні права йому повернуть.

Як вдалось нам з’ясувати, зараз пан Андрій принаймні офіційно не працює. Їздить у село, займається домашньою господаркою. Ми намагались поспілкуватись з чоловіком, але додзвонитись до нього не могли — спочатку дзвінок «збивало», а потім телефон, ймовірно, вимкнули. Якщо пан Андрій захоче говорити, обов’язково опублікуємо і його позицію.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 358. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів

Ч. 4. Використання завідомо підробленого документа - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up