Активісти і туристи пікетують “білий дім” у Тернополі через ГЕС на Дністрі (ОНОВЛЕНО)

Активісти і туристи пікетують “білий дім” у Тернополі через ГЕС на Дністрі (ОНОВЛЕНО)
Пікет Тернопільської облради та обладміністрації через ГЕС на Дністрі
Попереднє пікетування будинку облради та обладміністрації влаштували 4 січня 2016 року громадські активісти, екоактивісти і туристи під будинком облради та обладміністрації у Тернополі. Учасники пікету вимагають заборони на зведення ГЕС на Дністрі. Саме 4 січня призначили сесію облради з питанням щодо ГЕС у порядку денному.

Нагадаємо, влада вивчає можливості будівництва семи ГЕС на межі Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Депутати Івано-Франківщини уже висловили своє незативне ставлення до цього проекту. Натомість влада Тернопільщини поки мовчить.

Пікет розпочався о 9.00 – учасники роздавали листівки про шкоду для рівня життя місцевого населення, економіки і природи від імовірного розташування гідроелектростанцій на Дністрі.

– Цікава інформація! – вигукував знаний турист Борис Гора на вході до адмінбудівлі.

Відео дня

Утім, значна більшість чиновників мовчазно проходили повз нього і листівки не брали. Присутні згадували, що так само чиновники поводилися під час Майдану.

А тим часом за владу “відстрілювався” перший заступник голови облради Василь Деревляний.

– Обласна рада не отримувала жодних офіційних документів про будівництво ГЕС, – переконував він учасників пікету. – Пропоную створити комісію і вам долучитися до її роботи, щоб ґрунтовно вивчити питання, виїхати на місця.

Утім, активісти віднеслися до такої пропозиції скептично.

– Це призведе до затяжного розгляду питання, аналогом чого була ситуація з ГЕС на Черемоші, – говорить турист Володимир Горон. – Уже тепер зрозуміло, що наміри зведення ГЕС на цих територіях суперечать законам і Конституції.

Турист та екоактивіст Роман Задорожний наголошує, що у випадку будівництва електростанцій каньйон Дністра втратить свою привабливість для туристів і призведе до погіршення екології.

Отож для розгляду облради різні сторони запропонували три варіанти рішення сесії. 1). Проект громадських активістів пропонує “не давати згоди на розміщення гідроелектростанцій на річці Дністер у межах території Тернопільської області”.

2). Проект свободівців пропонує “Встановити мораторій шляхом заборони погодження питання розміщення об'єктів електроенергетики (гідроелектростанцій) вздовж річки Дністер на всій території Тернопільської області”.

3). Третій проект – від більшості за авторством депутатів Деревляного, Крупи, Дулеби, Дубаса, Буди – пропонує взяти до відома інформацію обладміністрації щодо будівництва каскаду ГЕС та “утворити тимчасову контрольну комісію Тернопільської обласної ради з вивчення питання щодо будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі...”

Дебати щодо ГЕС тривають.

Станом на 12.17 4 січня Тернопільська обласна рада прийняла третій зі згаданих щойно варіантів.

– Підтримали рішення про створення депутатської комісії з вивчення питання. Але до депутатської комісії не можуть увійти громадські активісти, – говорить Роман Задорожний. – В облраду уже приїхав народний депутат Олег Барна (він виступав за будівництво ГЕС у Верховній Раді - ред.). Схоже на те, що все йде за сценарієм, який влада реалізовувала, ініціюючи будівництво ГЕС на Івано-Франківщині. Тобто, показують, що "робота йде" й електростанції хочуть зводити.

Водночас, за словами активіста, присутні в облраді ведуть перемовини, щоб створити комісію з вивчення питання, куди б увійшли представники громадськості.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Стукач Обєщик-це горе регіонал, який ходив під Федіром Бортняком і неодноразово організовував людей на антимайдан.

    Після революції гідності перевтілюється в патрійота, ходить по кар*єрах,плаває по ставках,річках.Відповідно виявляє різного ступеня "злочини".А за "злочини" треба платити:кар*єри кам*яні від 20000 грн до 40000 грн в місяць,кар*єри піщані від 40000 грн до 55000 грн в місяць.

    Набагато цікавіша ситуація з браконьєрством.Щоб відкупитися в горе-бізнесмена,потрібно терміново знайти суми від 500$ до 1500$, в залежності від жирності клієнта,інакше інформація розповсюджується в проплачених статтях інтернет видань, підтягують поліцію, прокуратуру, сбу.

    Кар*єри і річки замерзли. Злодій Обєщик надходжень немає, щоб заправити власного потужного джипа "NISSAN", отже, щоб затамувати апетит нелюда ГЕСівцям необхідно виложити приблизно 200000 грн на рахунок громадської організації "Скеля".

    З давніх давен українці навчилися розрізняти людей по обличчю.Гляньте на це знахабніле лице молодого нелюда-рекетира (на фото бритоголовий) і задумайтесь.







                                                     Колишній компаньйон, екс-член ГО "Скеля"
  • Анонім

    Це черговий "розводняк" на гроші, очолюваний бандюжком Обєщиком (на фото короткострижений)

    За Обєщиком плаче тюрма.
  • Анонім

    Наслідки для екології можуть бути справді катастрофічні, якщо побудують ГЕС. Вкладати треба у сонячну та вітрову енергію.
  • Анонім

    Шкода... Що влада як завжди не ділом, а словом. Та й ще й не правдивим словом, а таким, що сьогодні так, а завтра вже зовсім інак...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up