"Щоб потрапити у Тернополі до лікаря через "живу чергу", треба заплатити". Чи справді це так?

"Щоб потрапити у Тернополі до лікаря через "живу чергу", треба заплатити". Чи справді це так?
  • Чергові скарги на погану роботу сервісу онлайн-запису на прийом до лікарів у міській дитячій поліклініці посипалися в одній із батьківських груп у соцмережах. Тернополяни скаржаться, що у графіку своїх дільничних часто не знайти вільної клітинки, а з вузькими спеціалістами взагалі проблема. Щоб потрапити до них – потрібно оплатити "додаткове навантаження" лікаря у терміналі.

  • Чи справді за прийом потрібно платити і чому, з’ясовували "20 хвилин".

«Приймемо, коли оплатите»

Чи справді за прийом потрібно платити і чому, з’ясовували "20 хвилин".

- Самостійно записатися до спеціаліста не можна, лише через дільничного педіатра. А його календар дає можливість запису лише тоді, коли той у настрої. Зранку календаря на день ще немає, а увечері уже відсутні місця. І так багато разів. У поліклініці сказали, що спеціаліст прийме в «живій черзі», а коли прийшла на прийом, то вже наголосили, що «приймемо, якщо оплатите у терміналі», - скаржиться тернополянка.

Інші батьки дивуються: чому потрібно платити за послуги і що це таке "додаткове навантаження лікарів", чи справді немає промахів у онлайн-записі, чи ті вільні місця у графіку навмисне відсутні. А, може, таким чином вирішили "виконувати план із поповнення рахунків через термінал", запитують батьки.

Відео дня

Ці та інші питання журналістка "20 хвилин" адресувала директору Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Андрію Артимовичу.

Спочатку звернутися до дільничного

- Діє програма державних гарантій, якщо пацієнт іде не по маршруту пацієнта (спочатку до дільничного педіатра, а той вже його скеровує до спеціаліста), мусить самостійно оплачувати отримані ним послуг. Якщо людина хоче отримати медичну допомогу безкоштовно (ми не говоримо про невідкладну), то повинна пройти усі рівні програми. Тобто для початку, повторюся, варто звернутися до свого сімейного лікаря, із яким укладена декларація, - пояснює він.

Лікар має прийом, у нього чітко розпланований час на кожного пацієнта.

- Ми відходимо від практики, коли під дверима стоїть 100 людей, і спеціаліст не може піти додому, поки не прийме кожного. Величезні черги зникли, є цивілізована практика, яка вже давно працює у всьому світі. Звісно, не без проблем. Є нестача кадрів, наприклад, ортопедів. Але з часом, надіюся, ми вирішимо цю проблему, - продовжує Андрій Артимович.

Тарифи на платні медичні послуги затверджені наказом відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення від 23 квітня 2019 року. Вони – для іногородніх, адже фінансування витрат цих закладів наразі здійснюється з міського бюджету. Також медичні послуги є платними для іноземців.  У холі міської дитячої поліклініки є термінал, де можна здійснити оплату. Але все одно на прийом до лікаря потрібно записатися в реєстратурі.

"Педіатри грошей не беруть"

Ціни на медичні послуги в кожній лікарні різні. Адже там працюють лікарі з різними категоріями, відповідно, у них і різні зарплати. Плюс різниця у витратах, які несуть заклади. Тому в переліку бачимо невідповідності - для поліклініки одна вартість, для лікарні - інша.

З 1 січня, додає Андрій Артимович, без направлення сімейного лікаря буде платним і перебування у стаціонарі. Держава готова повністю покривати всі витрати на медичне обслуговування громадянам України, але є визначений регламент дій, яких потрібно дотримуватися. Більше про зміни, які на нас чекають, у наступних публікаціях.

Якщо за прийом у вузьких спеціалістів, які приймають у  порядку "живої черги" без направлення педіатра, треба платити самостійно, то з дільничними педіатрами ситуація інакша.

- Педіатри грошей не беруть. А якщо такі випадки є, прошу повідомити, і лікар буде звільнений з роботи. Прийом у лікаря відбувається винятково через онлайн-запис або "живий" запис через реєстратуру. Якщо є необхідність, аби лікар прийняв людину саме в той день, коли уже немає місця у графіку, то пацієнт може узгодити з ним ці питання індивідуально. Медик на власний розсуд приймає рішення, чи може він прийняти хворого. Як правило, черга не є настільки щільна, що в ній не можна знайти місця, - наголошує пан Артимович.

Цілодобово працює педіатричний кабінет

Крім того, цілодобово працює черговий педіатричний кабінету приміщенні міської дитячої лікарні (вул. Клінічна, 1а) та в інфекційному відділенні міської дитячої лікарні (вул. Купчинського, 14). За потреби чи вдень чи вночі сім днів на тиждень можна звернутися сюди за допомогою.

В екстрених ситуаціях потрібно викликати швидку.

Перебоїв у роботі системи онлайн-реєстратури немає, переконаний пан Артимович. Усі технічні проблеми працівники одразу вирішують. Задля експерименту журналістка "20 хвилин", ввійшовши у систему, переглянула, чи можливо записатися на прийом до різних дільничних педіатрів. У декого на той чи інший день-два усі години були зайняті, але здебільшого вільні клітинки у графіках усе-таки є. Скріни прикріпляємо.

Якщо у вас виникли проблеми із записом до лікаря чи інші незрозумілі ситуації, повідомте про це на гарячу лінію:  096 510 43 06. Керівництво обіцяє вирішити питання на користь споживачів послуг. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Viktoria Franko

    От цікаво, а до цього що черг не було зовсім?

    Viktoria Franko reply Viktoria Franko

    Nazar Lysyi серйозно? То ви везунчик, бо якраз раніше відсиджувала в чергах, інколи й малям до року(

    Nazar Lysyi reply Viktoria Franko

    Viktoria Franko ну раніше просидіти весь день в черзі то було за щастя, а тепер Супрун їх знищує бо їм треба онлайн записуватись, або по телефону
  • Олеся Лт

    Ненавиджу поліклініку на Гоголя. Скільки раз приходила з дитиною - постійно з неприємними емоціями
  • Nadiya Cherewnuk Skladaniyk

    В перше таке чую, то все по записі до сімейного, завжди звоню і годину прийому і день сама выбираю, і завжди є вільне місце, а було що не по записі приїхала оглянули і нічого не платила
  • Anna Stets

    Ви що,з розуму зійшли? Та де це може бути,як не в Україні,що такі високі ціни на медичні послуги?...причому для дітей,та ще й розрекламовані у коридорах на стінах?Згідна з тим,що якщо людина хоче дати хабаря,чи віддячитись лікарю,то це її справа,але щоб так нагло вимагати оплати за послуги для дітей,то це абсурд!!!!

    Наталя Кернична reply Anna Stets

    То ви згідні з тим, що дати хабар - це нормально, а заплатити за встановлені по-закону послуги - це абсурд???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up