Ми порівняли вартість продуктів для приготування паски, а також ціни на великодній хліб в одному з супермаркетів міста.
Рецепт взяли максимально простий та з невеликою кількістю інгредієнтів. У результаті ви отримаєте дві пасочки.
Нижче ви можете ознайомитися з інгредієнтами:
Загалом, обійдуться вони вам у 134 гривні, або ж 67 гривень за одну пасочку.
А скільки коштують уже готові паски?
Ми завітали в один з супермаркетів. Виробник зазначає, що ви купуєте не паску, а пасхальний кекс.
Такий кекс, вагою пів кілограма, вартуватиме 52 гривні. Маленькі кексики, вагою 100 грамів, коштують 16 гривень.
Є і дорожчі вироби, що вартують 80 гривень, за великодній хліб, вагою 390 грамів.
Тернопільська кондитерка Надія Кирилів розповіла журналісту «20 хвилин», які пасочки цьогоріч будуть у тренді та наскільки важко спекти великодній хліб вдома, якщо ви це робите вперше.
– Я цьогоріч пектиму панеттоне – це італійська паска, вона на їхньому борошні, пухкіша та довше зберігається. А взагалі зараз люди дивують багатьма рецептами звичної для нас паски: на живій заквасці, на вершках, сирна, краффін (гібрид листкового круасана та маффіна), – каже вона.
Панеттоне
Кожен може знайти щось для себе. А якщо ви печете вперше, головне – суворо дотримуватися рецепту, використовуйте якісні інгредієнти, економити не варто. Якщо ви будете дотримуватися цих настанов, у вас все вийде, запевняє Надія Кирилів.
Нижче ділимося покроковим рецептом паски, інгредієнти якої ви бачите вище (з відкритих джерел):
Крок 1
Приготуйте опару. У тепле молоко (220 мл) покришіть «живі» дріжджі (25 г). Добре перемішайте до розчинення дріжджів. Краще це робити руками, щоб переконатися у відсутності грудочок.
Крок 2
Додайте 1 ст. л. цукру і ще раз перемішайте, щоб цукор теж розчинився. Накрийте чистим рушником або харчовою плівкою і залиште в теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали працювати.
Крок 3
Потім додайте в опару яйце (1 шт.) і жовток (1 шт.).
Крок 4
Додайте ванільний цукор (10 г), цукор (225 г) і дрібку солі.
Крок 5
Туди ж додайте розм'якшене вершкове масло (100 г) та сметану (2 ст. л.). Добре перемішайте все вінчиком.
Крок 6
Натріть цедру апельсина на дрібній тертці та додайте до суміші з опарою.
Крок 7
Вичавіть сік половини апельсина. Другу половину апельсина відкладіть, нам знадобиться сік для апельсинової глазурі.
Крок 8
Добре перемішайте вінчиком, щоб сік і цедра рівномірно розподілилися.
Крок 9
Додайте борошно (750-800 г) і перемішайте тісто лопаткою до однорідності.
Крок 10
За бажанням додайте до великодньої випічки міцний алкоголь - коньяк, ром або віскі (25 мл). Це додасть їй особливого аромату.
Крок 11
Вимісіть м'яке тісто. Бажано вимішувати тісто протягом 10 хвилин, так воно буде більш однорідним. Воно не повинно липнути до рук. Сформуйте з тіста кулю і викладіть в миску, змащену олією. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину для підйому. Тісто має збільшитися в об’ємі в 2-3 рази. Майте це на увазі при виборі миски. Обімніть тісто і знову сформуйте кулю. Ще раз залиште для підйому на 40 хвилин, щоб отримати повітряну паску.
Крок 12
Потім знову обімніть тісто і вмесіть у нього родзинки (100 г). Можете вибрати будь-які цукати або мак з горіхами за бажанням. У будь-якому випадку буде дуже смачно.
Крок 13
Родзинки слід вмішувати в тісто так, щоб їх не було на поверхні тіста, і вони не пригоріли під час приготування паски.
Крок 14
Наповніть паперові або металеві форми тістом, але лише на 2/3 об'єму. Якщо використовуєте металеві форми, попередньо застеліть дно форми пергаментом. Змастіть дно і стінки форми вершковим маслом.
Крок 15
Залиште форми в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло до країв форми. Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 20-35 хвилин в залежності від розміру форм.
Крок 16
Готові паски повністю остудіть і прикрасьте апельсиновою глазур'ю. Для цього в цукрову пудру (200 г) додайте сік половини апельсина і добре перемішайте. Отриману цукрову масу нанесіть на паски і прикрасьте цукровою посипкою.
Більше рецептів смачних пасок читайте в матеріалах:
Ароматні та пухкенькі пасочки: особливі рецепти від тернопільських кондитерок та відомих господинь
Готуємося до Великодня: рецепт паски від Євгена Клопотенка (ФОТО. ВІДЕО)
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 21 від 24 травня 2023
Читати номер