Там все для людей. Як живеться мешканцям різних міст світу

Там все для людей. Як живеться мешканцям різних міст світу

Жителі Відня платять лише один євро за весь день користування будь-яким громадським транспортом. У американському Портленді автобуси мають спеціальне кріплення для велосипедів. А влада Пекіну активно озеленює місто та бореться із тими, хто не хоче працювати

Сьогодні в нашому місті намагаються запровадити ряд змін та реформ. Їх мета, як кажуть посадовці, створення комфортних умов для життя людей. Та не всі новації подобаються тернополянам. Люди кажуть, що таке покращення часто ускладнює їм життя. Приміром, картка тернополянина, альтернативні котельні на торфі, оплата за дитсадки мешканців без тернопільської прописки. 

Чому у нас все так складно, питання риторичне. Адже, приміром, закордоном справді діють багато проектів для людей. І що цікаво, наші посадовці та депутати часто їздять закордон переймати досвід. Ми поцікавились, як живуть в різних містах світу. Зокрема, як тамтешня влада розвиває інфраструктуру міста, як покращує економіку, аби люди були зацікавлені жити і працювати саме в у них.

Єдиний квиток на весь транспорт

Депутат міськради Назар Зелінка цієї весни побував на стажуванні у США. Чоловіка приємно вразила тамтешня велоінфраструктура та система громадського транспорту. 

Відео дня

- На зупинках в місті Портленд (штат Орегон) облаштовані обігрівачі, -розповідає депутат. - Усі зупинки прозорі і розташовані таким чином, що стоячи на зупинці тебе від дороги захищає скло. У місті діє єдиний квиток на всі види транспорту, який дійсний конкретний термін часу, за який ти оплачуєш. Можна пересідати на різні види транспорту з одним квитком. 

Крім того, у Портленді гарно розвинена велоінфраструктура. На деяких вулицях замість додаткової смуги для автомобілів - окрема широка смуга для велосипедистів. На кожному автобусі є кріплення для велосипедів. 

- Не хочеш їхати на велосипеді, або почався дощ - не проблема, прикріпив свій велосипед до автобуса і їдеш куди тобі потрібно автобусом, - наголошує співрозмовник. - Багато велостоянок та розвинута мережа муніципального велопрокату. Загалом все спрямовано на комфорт та безпеку мешканців. Ще приємна дрібниця, це велика кількість питних бюветів у місті. 

Вражає кількість зелені

У квітні цього року секретар міської ради Тернополя Віктор Шумада перебував у складі української делегації  у столиці Китаю Пекіні.

- Вразили масштаби та велич архітектури міста, - розповідає Віктор Шумада. - Сотні хмарочосів, складні багаторівневі автомобільні розв’язки, величезні будівлі культурних та спортивних об’єктів, промислові підприємства. Все це результати стрімкого та стабільного розвитку економіки Китаю. Саме це спричинило збільшення населення столиці, яке становить близько 21 млн. осіб. 

Забезпечити комфортні умови для мешканців мегаполісу надзвичайно складно, зауважує пан Шумада. Головні завдання, про які розповідала приймаюча сторона - підвищення рівня життя найперше через екологію, зростання доходів населення та забезпеченість якісними продуктами харчування. 

- Кількість зелені в місті справді вражає, - наголошує секретар міськради. - Дерева та кущі є не лише на вулицях, автомагістралях чи транспортних розв’язках, але і на дахах багатьох сучасних будівель. За містом ми бачили величезні розсадники, де вирощується рослинність, яку згодом пересаджують в місто. 

Квартири від мільйона доларів

З роботою проблеми в столиці Китаю немає, каже Віктор Шумада. Тамтешня влада бореться із тими, хто не хоче працювати. 

- Простий некваліфікований працівник на заводі може заробляти від 500 доларів в місяць, складніші професії – декілька тисяч доларів, - зауважує співрозмовник. - Але навіть маючи роботу, пекінцем не станеш. Квартира може вартувати від 1 млн. доларів. На право придбання автомобіля можна чекати у черзі роками. До речі, автомобілем і не всюди можна проїхати, до прикладу в центр можуть заїжджати мешканці і працівники з цього району, для інших  – штраф.

Величезний акцент пекінська влада робить на електронне управління містом. Розвиток передових ІТ-технологій використовують для підвищення ефективності функціонування міста, різних сфер його життєдіяльності. Загалом можна сказати, що в Пекіні жити комфортно, але не дешево, зауважує секретар міськради.

Податки залишаються на місцях

Поляки уже давно живуть в форматі громад, розповідає депутат міськради Андрій Шкула, який їздив з колегами в Польщу переймати досвід сусідів щодо децентралізації та податкової реформи. 

- Місцеве самоврядування у цій країні сильне, а левова частка податків залишається на місцях, - каже пан Шкула. - І дійсно там ситуація з соціальною чи господарською сферою краща. Але і відповідальності більше. Приміром, ми побачили приклад громади, по якій почався процес визнання її банкрутства, як юридичної особи. Відбулось переформатування, і містечка та села розібрали інші громади довкола. 

Ще одна важлива відмінність, яку нам треба переймати: залучення інвестицій та розвиток, зауважує депутат. Завдання органів самоврядування не просто забезпечувати існування заради існування чи проїдати податки, а заробляти для своїх громад. Як приклад, сміттєвий завод збудований у Люблінському повіті чотирма різними громадами. Він переробляє їх сміття, а ще п'яти інших громад. Як наслідок бюджет тих чотирьох поповнюється.

У місті є 20 парків

За розповідями туристів, приміром у столиці Австрії Відні, вартість проїзду в громадському транспорті усього один євро у день на будь-який вид транспорту. Така система діє в рамках річного проїзного квитка. Також вночі є спеціальні рейсові автобуси, які їздять з інтервалом у 30 хвилин. Зупинки обладнані екранами, на яких видно через скільки хвилин буде той чи інший транспорт. А влада німецького Мюнхена заборонила будувати високі будівлі в центрі міста та зберегла і облаштувала понад 20 великих парків у місті. 

У Ванкувері в Канаді влада заборонила продавати та купувати алкоголь у звичайних магазинах. У деяких канадських провінціях місцева влада пропонує молодим людям по 20 тис. канадських доларів за роботу і проживання саме в їхній провінції протягом 7 років. 

Такий механізм залучення нових жителів практикують чиновники і в інших містах світу. Зокрема, місцева влада Детройту, штат Мічиган, США, розробила програму Challenge Detroit, за умовами якої 2 500 дол. отримують кваліфіковані фахівці, які переїдуть жити і працювати в їхнє місто. 

В Італійському місті Борміда мерія платить 2 000 євро кожному, хто переїде жити у їхнє містечко. При цьому для переселенців оренду житла надають по занижених цінах. 

А приміром, влада японського селища Місіма також розробила подібну програму, за умовами якої японці отримують близько 1000 доларів, аби покрити витрати на переїзд до них. Також тут надають щомісячну допомогу в перші три роки проживання. А ще влада Місіми переселенцям дає безкоштовно корову.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Yura Yura

    В нас одне бидло яке ломає малює.....
  • Іра

    всі їздять в Європу..набиратись досвіду...а роблять все навпаки)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up