Тернопільський “Айболить” для парасольок

Тернопільський “Айболить” для парасольок
Відремонтувати парасолю в Тернополі можна за 10-15 грн, якщо поломка - несуттєва. Хоча інколи вигідніше купити нову, аніж ремонтувати неякісну стару, каже майстер. Ціна парасоль в місті коливається від 25 гривень і до 300 та більше

Мирослав Гавриш – чи не єдиний майстер із ремонту парасоль, який ще працює в нашому місті. Восени, особливо в дощову погоду, роботи у нього суттєво більшає. Його невеликий кіоск вщерть заповнений парасолями.

- Люди згадують про парасолі, а отже і про мене, лише коли на небі зявляються темні хмари або вже починає падати дощ, - усміхається пан Гавриш. – От і приносять різні моделі в ремонт. Найчастіше – китайські. Хоча серед них є як поганої, так і досить хорошої якості.

Має сотні парасоль.
Мирослав Гавриш ремонтує парасолі вже 12 років. Навчився цій справі сам. Колись працював в Побутремтехніці. Коли закрили, пішов на “власний хліб”.

- Моя робота – сезонна і не така вже й вигідна, як би хотілось. Заплачу за оренду, в соцслужби та податкову – і мало що залишається. Але ж працювати треба, - каже чоловік. – Але хоч би місце було. А то поруч ведеться будівництво і кажуть, що мій будуть зносити… Оренда приміщень зараз дуже дорога, то навіть не знаю, як далі буду працювати. Може через вашу газету хтось мені допоможе з невеликим приміщенням для оренди…

В його малесенькому кіоску – сотні парасоль – різного вигляду, стану та країни-виробника – розкладені на полицях, в ящиках і на підлозі. Багато з них тримає як запасні деталі.
Для читачів нашої газети він погодився надати декілька порад щодо вибору та експлуатації парасолі.

Тростина – міцна, але незручна.

Найкраще, як пояснює фахівець, якщо парасоля має вісім спиць. Тоді вона – надійніша, міцніша.
- Зараз багато складаних парасоль роблять на 10 спиць. Це – ще нормально. Набагато гірше, якщо ти зхспиць – 16-20, - каже співрозмовник. – Адже тоді вони дуже тонкі. Якщо вітер завертає, то відразу половину чи третину спиць ламається. Та й відремонтувати їх складно, руку важко запхати.
Є свої нюанси і стосовно видів парасоль.

- Найміцніші парасолі - тростини, - розповідає Мирослав Гавриш. - Вони мають суцільні спиці. Гнуться, хіба якщо їх дуже сильно вивертає вітер… Але їх зараз мало хто приносить в ремонт і взагалі купує. Бо вони незручні в користування: легко згубити, треба ходити весь день з палицею. А дощ, буває, лиш 15 хвилин протягом дня іде.

Відтак краще, брати парасолю-напівавтомат, причому, щоб спиці були металічними по всій довжині.
- Автомати швидше ламаються, кнопка-спуск може зіпсуватись, - пояснює він. – Раджу, щоб спиці були повністю металевими, бо такі менше ламаються. Зараз є в продажі чимало парасоль з пластиковими кінцями спиць. Вони ніби-то і непогані, на вітрі не ламаються. Але ж то пластмаса, ж часом трісне.

В колишніх радянських парасолях – міцні сталеві спиці, прогумована знизу тканина. Зараз, як каже пан Гавриш, наче і металеві спиці дають, але вони швидше ламаються. Та й тканина уже не така міцна, як колись.

Відео дня
>Країна-виробник - невідомий.
Для нього як майстра проблематично й те, що в різних виробників деталі парасоль відрізняються.
- Колись робили хороші надійні парасолі в Івано-Франківську, Дніпропетровську, Одесі, країнах Балтії. З Японії хороші привозили, - пригадує співрозмовник. – Досі приносять в ремонт ті парасолі – їх можна відремонтувати.
 
Деякі – досі як нові, наче їх не використовували від часів Союзу. Тепер в кожного виробника – різні деталі.
-  Роблять так, щоб як поламалась, то відремонтувати вже не можна було і треба купувати нову. Підібрати ту ж спицю зараз – неможливо. От і зберігаю купу парасоль як запасні деталі…
З найкращих теперішніх парасоль – німецькі та японські, каже він. Але часто важко оприділити країну-виробника.

- Можуть писати Італія, хоча зробили парасолю зовсім не там, а в Китаї. Але китайські також є досить якісні. Усе залежить від ціни, - підсумовує він. – Буває приносять такі поламані, що краще не ремонтувати, а купити нову. Але якщо коштує 100 гривень і більше, то можна і відремонтувати.

Довідка
Ціни на парасолі в магазинах і на ринках міста часто суттєво відрізняються. Вартість залежить не лише від виробника, але часто і від малюнку на ній.
Так парасоля-тростина коштує від 40 грн і до 200-300 грн
Напівавтомат – від 25 грн і до 200 грн
Автомат – від 50 і до 250 грн

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Надал Мілена

    Можна отримати якось контактний номер його?
  • Anonymous

    Де можна знайти цього Айболіта?

    Anonymous reply Anonymous

    Як іти через майдан Мистецтв повз "Фантазію" на базар. З того ж боку, що секонд. Будка.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:03 Як прикрасили Тернопіль до Великодня: підбірка локацій для фото photo_camera 11:01 На Симоненка горів балкон у багатоповерхівці. Як вберегтись від пожежі під час свят 10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up