Якісний оселедець має бути з біленьким животиком і світлим на зрізі. М’ясо не повинно бути червоним – це свідчить, що воно добре просолене, кажуть продавці на базарі. Риба має апетитно пахнути і бути пружною. М’яку – краще не купувати
Ціни на оселедець у Тернополі кусаються. Одна рибина обійдеться у більше ніж 20 гривень. Кілограм засоленої риби на вагу продають за 58-63 грн, філе – 72-76 грн. Одне філе «потягне» на 20-25 грн, риба без голови – 18-23 грн.
Пані Надія з Центрального ринку продає рибу ось уже 18 років.
Просте засолювання – лише з сіллю
Виробництво солоного розважного оселедця регламентує державний стандарт ДСТУ ГОСТ 815:2008 „Оселедці солоні. Технічні умови”, зазначає інженер сектору стандартизації та інформаційного забезпечення ДП „Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко.
Найменування оселедців вказує на район їх вилову. Наприклад, бувають тихоокеанські, атлантичні, біломорські та інші. Оселедці, які продають у Тернополі, переважно атлантичні. За вмістом жиру, кількість якого залежить від часу вилову, тихоокеанські й атлантичні оселедці поділяють на жирні - більше 12% жирності, і нежирні, якщо цей відсоток менший. Атлантичні і тихоокеанські рибини з головою мають бути завдовжки не менше 20 см, без голови – не менше 16 см.
За способом обробки оселедці можуть бути необробленими – засолені цілими, зябринні – з видаленою частиною нутрощів і грудних плавників, зяброваними – видалені частина нутрощів і зябра, напівпотрошеними – видалена частина нутрощів, без голови – видалена голова і нутрощі, тушка – видалена голова, нутрощі, частина черевця і хвостовий плавник.
Довгий і вузький - нежирний
- Варто обирати оселедець зі світлим черевцем. Воно має бути без пожовтіння, і тим паче, без коричневих смуг, - зауважує Орися Дмитренко. – Наскільки жирний оселедець - нескладно визначити на око. Чим жирніший, тим ширша у нього форма тулуба. Довга і вузька рибина нежирна. Цікаво, що жирнішими зазвичай є самці. Тож у продавця краще попросити рибу з молочком. Вона жирніша і смачніша.
При купівлі споживача насамперед цікавить, чи свіжий оселедець. Вибираючи рибу, можна оцінити, наскільки вона пружна.
Якщо оселедець продають у вакуумній упаковці, то всередині не повинно бути рідини. Вода сприятиме швидкому псуванню риби.
Зберігають солоні оселедці при температурі -2-8С у відрах і банках 30 діб, малосолоні - у відрах і бочках 40 діб, решта - у відрах 90 діб. Фасовані у пакети під вакуумом: 15 діб – філе оселедців жирних слабо- і середньосолоних, 35 діб – цілих середньосолоних. Цілі оселедці жирні слабо- і середньосолоні – 15 діб. А при температурі 0-8С міцносолоні оселедці можуть зберігатися у бочках до 9 місяців.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер