Тернопільський оселедець передають навіть заробітчанам за кордон

Якісний оселедець має бути з біленьким животиком і світлим на зрізі. М’ясо не повинно бути червоним – це свідчить, що воно добре просолене, кажуть продавці на базарі. Риба має апетитно пахнути і бути пружною. М’яку – краще не купувати

Тернопільський оселедець передають навіть заробітчанам за кордон

Ціни на оселедець у Тернополі кусаються. Одна рибина обійдеться у більше ніж 20 гривень. Кілограм засоленої риби на вагу продають за 58-63 грн, філе – 72-76 грн. Одне філе «потягне» на 20-25 грн, риба без голови – 18-23 грн.

Пані Надія з Центрального ринку продає рибу ось уже 18 років.

  • Колись оселедець возили і з Польщі, і з Росії, - каже продавець. - Привозили його у металевих банках. Жирніша раніше була риба. Тепер оселедець переважно місцевого виробництва. Підприємці купують імпортну рибу, у себе в цеху розморожують і солять. Нам рибу привозить підприємець зі Зборівського району. Він уже років з 20 рибу готує. Оселедець в нас середнього посолу. Тут тільки сіль і вода, без хімії. До речі, оселедець з відра у нас купують, щоб передати родичам за кордон. Пакують у вакуумну упаковку і так відправляють.

 

Просте засолювання – лише з сіллю

Виробництво солоного розважного оселедця регламентує державний стандарт ДСТУ ГОСТ 815:2008 „Оселедці солоні. Технічні умови”, зазначає інженер сектору стандартизації та інформаційного забезпечення ДП „Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко.

  • Залежно від вмісту солі розрізняють оселедці слабосолоні – 1-7% солі, середньосолоні – 10-14% солі і міцносолоні – більше 14% солі, - розповідає фахівець. – Якщо для приготування використовували лише сіль – це простий посол, якщо пряний посол - додають ще й суміш прянощів.

Найменування оселедців вказує на район їх вилову. Наприклад, бувають тихоокеанські, атлантичні, біломорські та інші. Оселедці, які продають у Тернополі, переважно атлантичні. За вмістом жиру, кількість якого залежить від часу вилову, тихоокеанські й атлантичні оселедці поділяють на жирні - більше 12% жирності, і нежирні, якщо цей відсоток менший. Атлантичні і тихоокеанські рибини з головою мають бути завдовжки не менше 20 см, без голови – не менше 16 см.

  • За якістю солоний оселедець поділяється на два сорти, - продовжує співрозмовниця. –Оселедці першого сорту мають бути цілими, чистими, без пожовтіння, м’якої або щільної консистенції з властивими смаком і ароматом. Оселедець другого сорту може мати незначні пошкодження черевця, але без випадання нутрощів, може бути підшкірне пожовтіння, слабка або жорстка, але не в’яла консистенція. Допускається навіть кислуватий запах. Він утворюється внаслідок окислювання жиру.

За способом обробки оселедці можуть бути необробленими – засолені цілими, зябринні – з видаленою частиною нутрощів і грудних плавників, зяброваними – видалені частина нутрощів і зябра, напівпотрошеними – видалена частина нутрощів, без голови – видалена голова і нутрощі, тушка – видалена голова, нутрощі, частина черевця і хвостовий плавник.

 

Довгий і вузький - нежирний

- Варто обирати оселедець зі світлим черевцем. Воно має бути без пожовтіння, і тим паче, без коричневих смуг, - зауважує Орися Дмитренко. – Наскільки жирний оселедець - нескладно визначити на око. Чим жирніший, тим ширша у нього форма тулуба. Довга і вузька рибина нежирна. Цікаво, що жирнішими зазвичай є самці. Тож у продавця краще попросити рибу з молочком. Вона жирніша і смачніша.

При купівлі споживача насамперед цікавить, чи свіжий оселедець. Вибираючи рибу, можна оцінити, наскільки вона пружна.

  • Якщо натиснути на рибину, вона має швидко повернутися до попередньої форми. М’яку непружну рибу краще не купувати, - підсумовує співрозмовниця.

Якщо оселедець продають у вакуумній упаковці, то всередині не повинно бути рідини. Вода сприятиме швидкому псуванню риби.

Зберігають солоні оселедці при температурі -2-8С у відрах і банках 30 діб, малосолоні - у відрах і бочках 40 діб, решта - у відрах 90 діб. Фасовані у пакети під вакуумом: 15 діб  – філе оселедців жирних слабо- і середньосолоних, 35 діб – цілих середньосолоних. Цілі оселедці жирні слабо- і середньосолоні – 15 діб. А при температурі 0-8С міцносолоні оселедці можуть зберігатися у бочках до 9 місяців.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Ми татове навить бараболю та квасолю за кордон передавали-бо вiн казав гроши не маэ.Але потiм вуйко дознався де те грошенята запиняются:у барах та путiклубах  у шалав(((

    Анонім reply Анонім

    І чо - перестав їсти оселедци і барабольов з історичної бАтьківшини?

    Анонім reply Анонім

    Як це?Вiн же ж ТАТУ,тай працюе зараз-маемо годувати добре!Вуйко спочатку нервовал,"каструвати-закодувати" каже,але мама не дала-сама закордон махне,контроль робити.Я тэж мав бажання до Европи,але то купа грошев,сидь на сраце в дома,каже.Якщо вестерюнioн будэ,хай валют в свою Iталю,каже бабуся,ми зажием на широкую ногу

    Анонім reply Анонім

    Дитина, не звертай уваги на цю мавпу-він сам кацап-я його купу років знаю бо живемо в одному будинку на Карпенка-це г...вниста людина-він як вип'є завжди щось меле!

    Хорхе Грайкобиляцький reply Анонім

    Шо кацап, скломою перебрав? Вали в свою паRussia.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

21:00 Смачна кава і випічка до неї. Доброволець мріє відкрити "Veterano кафе" у центрі Бережан 20:00 На Майдані Волі діти вчились техніці валяння з вовни 19:00 У чемпіонаті з регбіліг тернополяни протистоятимуть львівським "тиграм" 18:00 “Ліки від раку крові можуть бути у кожному з нас”: презентували перший в Україні реєстр донорів кісткового мозку. Від читача 22:38 CHERNOBYLING 2018: перший постапокаліпсис фестиваль urbex, музики та мистецтв вже у Києві 17:25 На Кременеччині перекинувся автобус з паломниками photo_camera 17:00 Картини двох тернополян є на поштових марках 16:00 Тернопільський футболіст став віце-чемпіоном Європи у Стокгольмі 15:00 “Я собі сама так смачно не приготую”: у Тернополі оновили соціальну їдальню 14:00 Зошитів та ручок тепер у перший клас непотрібно 13:00 Скільки коштує зібрати першокласника: зарплати не вистачить 12:15 На Ломоносова вкрали TOYOTA YARIS 12:00 Працівників яких професій потребують роботодавці на Тернопіллі 11:00 Тернополянка своїм захопленням допомагає людям 10:00 Лікують текстом з магнітофона 09:00 Готуємо пасту "Карбонара" photo_camera 08:00 Сьогодні, 18 серпня: Всесвітній день бездомних тварин play_circle_filled 07:01 Погода у Тернополі: 18 серпня, ясно, +26°
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up