Тернополяни повинні брати у транспорті лише "валідовані" квитки

Тернополяни повинні брати у транспорті лише "валідовані" квитки

Відколи в Тернополі запровадили електронну систему оплату проїзду, вилізло багато питань. Одне з них – які саме квитки повинні видавати водії? Адже, контролери, які працюватимуть у громадському транспорті, будуть штрафувати пасажирів-«зайців», які не мають талонів.

Щоб перевірити, як справно працюють водії маршруток, журналіст «20 хвилин» щоразу під час розрахунку готівкою просила дати їй квиток. Зауважимо, що більшість пасажирів цього не роблять. Цікаво, що у різних маршрутках журналістові видавали різні квитки – і старого зразка, де пише, що проїзд 5 грн, і нового – з валідатора. На питання, чому така різниця і чи справді штрафуватимуть за відсутність валідованого квитка, один з водіїв впевнено відповів, що ніхто нікого штрафувати не буде, писати можуть багато чого, але це ще нічого не означає.

До речі, такі випадки у громадському транспорті непоодинокі. Про це розповідають і читачі.

- Зранку 15 січня водій автобуса №6 видав на моє прохання квиток, але звичайний, - говорить тернополянка Ірина. - Я спитала, чому такий, а не з валідатора. Водій відповів: «А для чого тоді мені видавали ті талони? Щоб я на них дивився?». Ще одній пасажирці теж видав звичайний талон. Решта людей, які розраховувались готівкою, певно, за звичкою квитка не просили.

Відео дня

В аналогічну ситуацію потрапила й інша тернополянка Наталія.

- 15 січня в обід їхали в маршрутці №14, усім пасажирам, які просили квиток, водій видавав талони старого зразка, - наголошує вона. – Одна з жінок навіть посварилась з ним, наполягла, аби він видав квиток з валідатора, бо їй треба відчитатися на роботі. У відповідь водій обурювався, мовляв, яка вам різниця. А в мене взагалі вимагав розрахуватись готівкою, бо нібито на електронному квитку немає коштів, хоча я поповнила його за 5 хвилин до поїздки і мала чек. Оскільки поспішала і була з дітьми, то не мала наміру виходити і на морозі чекати з малечею на інший автобус. Довелось платити готівкою.

Нагадуємо, що не лише в тролейбусах, а і маршрутних автобусах тепер працюватимуть контролери. За безбілетний проїзд – штраф у 20-ти кратному розмірі.

Про те, який квиток насправді є легітимним, розповів директор ТОВ «Системний зв’язок» Віталій Васильків.

- Тернополяни повинні вимагати у водіїв лише квитки з валідатора. Відколи працює автоматизована система оплати проїзду, тільки такі талони є дійсними, старі квиточки чи інші папірці – це сувеніри, які не мають законної цінності, - акцентує він. – Водії, які переконують, що різниці немає, обманюють пасажирів. Коли по маршрутках підуть контролери, вони будуть вилучати недійсні талони та роз’яснюватимуть тернополянам, що квитки тепер мають бути лише з валідатора.

На рахунок перебоїв із зарахуванням коштів на електронний квиток, як сталося у випадку пані Наталії, їх немає, запевняє Віталій Васильків.

- У стаціонарних пунктах поповненнях гроші на електронний квиток зараховуються миттєво, лише у випадку віддаленого поповнення, тобто через Інтернет, вони можуть надходить на рахунок у кінці дня, - пояснює він. – Тому в даному випадку водій говорив неправду. Якщо в нього не працює обладнання, згідно із законом, він повинен не брати більше пасажирів. Якщо ж погодився взяти людину – значить везе її за власний рахунок.

Начальник управління транспорту, зв’язку та комунікацій міськради Ігор Мединський додав, що відсьогодні в маршрутках їздитимуть контролери. Вони допоможуть вирішити багато гострих питань. Крім того, міська рада направила звернення у фіскальну службу та правоохоронні органи для залучення їхніх працівників. Вони зможуть виявляти порушення та притягувати недобросовісних водіїв до відповідальності.

Зі всіма скаргами тернополяни можуть звертатися або в ТОВ «Системний зв'язок», або в управління транспорту.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (79)
  • Vitaliy Svynaryk

    Дожилися бо платили водію знали скільки і за що і ніхто недивився на ті квитки і ніхто нештрафував нікого тепер платите якомусь валігатору незнаючи скільки і незнати кому карточка ваша як швидко поповняється так ішвидко пустіє бо ніхто з вас незнає скільки грошей воно забирає чим більше ви іі прикладаєте тим більше воно забирає  бо за перший раз білет дає не всім і ніхто вам ці гроші неповерне бо іх фактично і ніде немає а водіі не дають вам білетів бо ніхто на це непогодився до першого лютого мають вирішити це питанья але результат вже видно так що вибирайте самі як скільки і кому вам платити і чий білет дешевше вам обійдеться бо ця система не є досконала
  • Vika Kachyn

    А ви знаєте де ті гроші ідуть звалідатора? Надалові на зарплату. 1 гривня з кожної людини
  • nika minikana

    У Туреччині теж карткова система розрахунку у громадському транспорті і в автобусах і трамваях. Готівкою там вже не розраховуються. На передніх дверях стоїть апарат. Люди заходять на передні двері  і самі оплачують карткою. Місцеве   населення користується пластиковими картками і проїзд для них дешевший, а от для туристів діють картонні і проїзд дорощий. Були свідком ситуації, коли зайшла місцева дівчина і на весь салон попросила пасажирів  оплатити їй проїзд, коли один з пасажирів їй оплатив, вона віддала йому готівку. І ще, там ніхто не їздить "зайцем".

    Tarnopol Mst reply nika minikana

    А ще там усі мусульмани. А баби закривають голови чорними тряпками (для самих вумних скажу на перед,що Туречина це не тільки Стамбул та Анталія. А країна з 80.000.000 населенням)

    Rimasevski Olekcandr reply nika minikana

    Карткова система розрахунку це не АСООП. Це банківська операція. Для цього не потрібна "картка турка". Далі пояснюю, чому ціна "Картки тернополянина" завищена в 3-4 рази. «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління», предмет закупівлі: Код за ДК 021:2015  30160000-8 Магнітні картки; лот 1 – картки безконтактні неперсоналізовані карти - 30 000 шт., лот 2 – картки безконтактні ПЕРСОНАЛІЗОВАНІ карти - 50 000 шт. ТОВ "СИМБОЛ СИСТЕМС" погодилося продати ці картки житомирянам за 825 тис. грн. Житомирськи тролейбусники спочатку прийняли пропозицію, потім відхилили (бо мали справу з шахраями?). Після цього "полтіннік" вирішив "передати в концесію" ТОВ "СИМБОЛ СИСТЕМС" тернопільську "біомасу" та заробити на ній 2,65 млн грн! Називається ця афера "електронний квиток" "карта тернополянина". Рахуємо вартість лотів "за полтінніком": неперсоналізовані 30000*20грн=600 тисяч + персоналізовані 50000*57грн=2 млн 850 тис. Ітого "полтіннік" поімел власників "карток тернополянина" на 2 млн 625тис. грн.  Середня ціна вашого квитка (документація Лоту UA-2017-06-27-001364-b вам в поміч) могла б бути 10 грн 31 коп, фактично - 43.13. Тобто на кожному квитку вас нагріли на 32 грн 82 коп.

    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Vid-Chytachiv/afera-shob-net-tak-da-punkti-popovnennya-elektronnih-proyiznih-kvitkiv-10666785.html

    Anonymous reply nika minikana

    Між іншим, який виявилось, ноги в того "системного зв*язку" ростуть з Кіпру та ще й  московською пропискою!!!. В Житомирі від їх послуг відмовились, а це при тому, що їх пропозиція картки була дешевшою 10 грн., а от наші "патрійоти" на цьому ще й по 50 грн добавили.

    Нічим то лисе падло не гребує, аби лиш вірвати бабла. Зато як вдягне вишиванку, як вдарить себе в груди, як скаже, який він патрійот, то й знову бидло його вибере.

    Anonymous reply nika minikana

    Турист платить більше не тому, що він турист, а  тому, що оплачує РАЗОВИЙ проїзд. Стільки ж само платить і місцевий без проїзного. Ніхто ніде не диференціює вартість проїзду за місцем проживання чи походженням. Це дикість! Суть в тому, що коли ви наперед оплачуєте проїзд ви кредитуєте перевізника, він отримує вільні обігові кошти, що дозволяють йому отримати прибуток, а тому вартість вашого проїзду дещо нижча, ніж при разовій оплаті. І чим більше ви оплатили наперед, тим більша знижка. Це ж зрозуміло і в нікого запитань не викликає. Але коли лиса гнида починає ділити людей за місцем проживання, це вже якесь середньовіччя, яке, до речі, карається законом.

    між іншим, як виявилось
  • Василь Швалюк

    Якщо в нього не працює обладнання, згідно із законом, він повинен не брати більше пасажирів. Якщо ж погодився взяти людину – значить везе її за власний рахунок.

    А насправді виходить так людина спішить на роботу,водій їй каже що не може видати талон(або видає підробний), брати безкоштовно ніхто нікого не буде виходьте з маршрутки(термінали ніколи не будуть працювати, а другі люди кинуть 5грн. і поїдуть).Чому я маю просити щоб мені надали послугу якісно і з талоном про оплату на мою думку це обовязок перевізника.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up