Які продукти краще не їсти влітку

Які продукти краще не їсти влітку
Влітку можна отруїтися і напівфабрикатами приготування для шашлика, якщо продукти зберігали і готували в неналежних умовах

Проблемною з точки зору лікарів-епідеміологів влітку є продукція, яка швидко псується і тому може бути ймовірним фактором передачі гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь.

- Насамперед - це молочна продукція, яку продають на стихійних ринках, м’ясні продукти на зразок ковбас і паштетів, які не зберігають у холодильниках, а також кондитерські кремові вироби, - каже заввідділенням організації епідеміологічних досліджень обласного лабораторного центру держсанепідслужби Богдана Козяр. - Крім того, небезпеку влітку становлять тістечка з кремом, кури-гриль, солодка вата, салати з майонезом, хот-доги, які носять на ринку чи на вокзалі, сиркові бутербродні маси, морозиво, м’ясні напівфабрикати, як-от м’ясо для шашлику, які зберігають у невідповідних температурних умовах. Якщо термін придатності дотримується і продукти зберігаються в холодильнику – це добре. В іншому разі такі продукти можуть спричинити гостру кишкову інфекцію, зазначила Богдана Козяр.

Запитайте, чи причіп має холодильник

– На території міста є багато автопричепів, з яких продають кондитерські вироби з кремом, а ті причепи навіть не обладнані холодильниками, – розповідає головний спеціаліст відділу санітарного нагляду міської установи Держсанепідслужби в області Олена Паламар. – Тому кондитерські вироби, особливо для дітей, варто купувати лише в спеціалізованих магазинах, які мають відповідне холодильне обладнання.

Купуючи кондитерську продукцію, варто звертати увагу на терміни реалізації, поцікавитися виробником, оцінити продукт за зовнішнім виглядом.

Відео дня

– Окремо слід сказати про продаж солодкої вати, який здійснюють на території міста, – продовжує Олена Паламар. – Її продають без дозвільних документів, немає умов для виробництва та зберігання.

Тож купувати такі вироби дітям не є цілком безпечно. Тому, якщо закортіло купити щось не у магазинах, а в причепах, яких тепер є чимало чи не на кожній зупинці, звертайте увагу, чи є там куточок споживача, радить фахіфець. Шукайте інформацію про те, чи є дозвільний документ на здійснення діяльності, цікавтеся терміном реалізації, коли виготовлений продукт, звертайте увагу на зовнішній вигляд продавця, чи має спецодяг, одноразові рукавички, чи чистий у нього інвентар.

– Особливо небезпечно влітку купувати з рук хот-доги, шаурму, яку весь день носять автовокзалом, ринком. Адже ці вироби можуть стати джерелом гострих кишкових інфекцій, – зазначає Олена Паламар. – Та продукція весь день - на спеці без холодильників. Ви не знаєте, звідки те м’ясо, як його готували, в яких умовах.

Тому від купівлі їжі у місцях стихійної торгівлі влітку краще відмовитися.

 

Салат з майонезом зберігається в холодильнику 6 годин

Стосовно салатів із майонезом, їх можна купувати лише в спеціалізованих відділах магазинів, де є холодильники. Варто пам’ятати, що термін придатності таких страв - лише шість годин.

– Зараз є небезпека отруїтися салатами з майонезом, скажімо, на весіллях. Тому треба такі страви з’їдати одразу після подачі на стіл. Коли той салат простояв півдня, його споживати небезпечно, – каже Олена Паламар.

Якщо сталося так, що людина отруїлася купленою їжею, насамперед потрібно звернутися по меддопомогу й отримати довідку від лікаря. Крім того, потрібно мати чек, що засвідчує факт купівлі.

– Після отримання екстреного повідомлення з лікарні фахівці-епідеміологи починають розслідування, – зазначила Богдана Козяр. – Вони спілкуються з хворим і з’ясовують, з чим людина пов’язує своє захворювання. Якщо це заклад громадського харчування, беруть зразки готової страви й інгредієнтів, які вживав хворий, воду на бактеріологічне дослідження, проводять обстеження працівників кухні на кишкові інфекції. Перевіряють наявність документів, що засвідчують якість та походження продукції. Якщо людина пов'язує захворювання з придбанням продуктів у магазині, проводять відбір необхідної продукції для бактеріологічних досліджень, звертають увагу на її зберігання, терміни придатності. Якщо діагноз підтверджується і встановлено ймовірний фактор передачі, постраждала людина може домагатися від винуватця компенсації за лікування.

Яку небезпеку становить немита сливка з ринку чи в'ялена риба на морі

Влітку завжди зростає спокуса з‘їсти немиту сливку, одразу куплену на ринку, або ж скуштувати в‘ялену рибину на березі моря. Втім, це бажання може бути небезпечним для вашого здоров‘я, застерігає на своїй сторінці у ФБ в.о. міністра охорни здоров'я Уляна Супрун.

Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз - усі ці небезпечні хвороби і стани об‘єднує те, що до нашого організму бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання у забруднених водоймах, брудні предмети побуту та руки.

Щоб вберегтись від цього, не нехтуйте наступними правилами:

📍Мийте руки
Обов‘язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Брудні руки є однією з найбільш поширених причин харчових отруєнь та появи небезпечних хвороб та станів. Як правильно мити руки: https://goo.gl/kbqoCy

📍Уникайте споживання в‘яленої, копченої, солоної та консервованої риби
Якщо консервовані продукти були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином - вони можуть стати причиною інфікування. Наприклад, ботулічним токсином.

📍Не їжте продукти, в яких закінчився термін придатності до споживання
Навіть якщо ця їжа нормально виглядає та пахне. Терміни придатності визначають та вказують на основі відповідних наукових тестів, які показують, через який період в упакованій їжі почнуть паразитувати патогенні мікроорганізми.

📍Не купуйте продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках
Якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте, - утримайтеся від неї. Якщо ж ви все-таки купуєте там їжу, проводьте термічну обробку, особливо, молока та молочних продуктів.

📍Ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, а для споживання дітьми - обдайте окропом.

Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з‘являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі, здуття живота, нудота, діарея.
При появі симптомів - не займайтесь самолікуванням та зверніться до лікаря!

- Нагадаю, що загалом в Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами) захворіли 47 256 людей. Окремо на сальмонельозні інфекції за цей період захворіли 3046 українців, зазначає Уляна Супрун.

Пам‘ятайте, жоден смаколик чи страва не вартують вашого здоров‘я!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up