Проблемною з точки зору лікарів-епідеміологів влітку є продукція, яка швидко псується і тому може бути ймовірним фактором передачі гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь.
- Насамперед - це молочна продукція, яку продають на стихійних ринках, м’ясні продукти на зразок ковбас і паштетів, які не зберігають у холодильниках, а також кондитерські кремові вироби, - каже заввідділенням організації епідеміологічних досліджень обласного лабораторного центру держсанепідслужби Богдана Козяр. - Крім того, небезпеку влітку становлять тістечка з кремом, кури-гриль, солодка вата, салати з майонезом, хот-доги, які носять на ринку чи на вокзалі, сиркові бутербродні маси, морозиво, м’ясні напівфабрикати, як-от м’ясо для шашлику, які зберігають у невідповідних температурних умовах. Якщо термін придатності дотримується і продукти зберігаються в холодильнику – це добре. В іншому разі такі продукти можуть спричинити гостру кишкову інфекцію, зазначила Богдана Козяр.
– На території міста є багато автопричепів, з яких продають кондитерські вироби з кремом, а ті причепи навіть не обладнані холодильниками, – розповідає головний спеціаліст відділу санітарного нагляду міської установи Держсанепідслужби в області Олена Паламар. – Тому кондитерські вироби, особливо для дітей, варто купувати лише в спеціалізованих магазинах, які мають відповідне холодильне обладнання.
Купуючи кондитерську продукцію, варто звертати увагу на терміни реалізації, поцікавитися виробником, оцінити продукт за зовнішнім виглядом.
– Окремо слід сказати про продаж солодкої вати, який здійснюють на території міста, – продовжує Олена Паламар. – Її продають без дозвільних документів, немає умов для виробництва та зберігання.
Тож купувати такі вироби дітям не є цілком безпечно. Тому, якщо закортіло купити щось не у магазинах, а в причепах, яких тепер є чимало чи не на кожній зупинці, звертайте увагу, чи є там куточок споживача, радить фахіфець. Шукайте інформацію про те, чи є дозвільний документ на здійснення діяльності, цікавтеся терміном реалізації, коли виготовлений продукт, звертайте увагу на зовнішній вигляд продавця, чи має спецодяг, одноразові рукавички, чи чистий у нього інвентар.
– Особливо небезпечно влітку купувати з рук хот-доги, шаурму, яку весь день носять автовокзалом, ринком. Адже ці вироби можуть стати джерелом гострих кишкових інфекцій, – зазначає Олена Паламар. – Та продукція весь день - на спеці без холодильників. Ви не знаєте, звідки те м’ясо, як його готували, в яких умовах.
Тому від купівлі їжі у місцях стихійної торгівлі влітку краще відмовитися.
Стосовно салатів із майонезом, їх можна купувати лише в спеціалізованих відділах магазинів, де є холодильники. Варто пам’ятати, що термін придатності таких страв - лише шість годин.
– Зараз є небезпека отруїтися салатами з майонезом, скажімо, на весіллях. Тому треба такі страви з’їдати одразу після подачі на стіл. Коли той салат простояв півдня, його споживати небезпечно, – каже Олена Паламар.
Якщо сталося так, що людина отруїлася купленою їжею, насамперед потрібно звернутися по меддопомогу й отримати довідку від лікаря. Крім того, потрібно мати чек, що засвідчує факт купівлі.
– Після отримання екстреного повідомлення з лікарні фахівці-епідеміологи починають розслідування, – зазначила Богдана Козяр. – Вони спілкуються з хворим і з’ясовують, з чим людина пов’язує своє захворювання. Якщо це заклад громадського харчування, беруть зразки готової страви й інгредієнтів, які вживав хворий, воду на бактеріологічне дослідження, проводять обстеження працівників кухні на кишкові інфекції. Перевіряють наявність документів, що засвідчують якість та походження продукції. Якщо людина пов'язує захворювання з придбанням продуктів у магазині, проводять відбір необхідної продукції для бактеріологічних досліджень, звертають увагу на її зберігання, терміни придатності. Якщо діагноз підтверджується і встановлено ймовірний фактор передачі, постраждала людина може домагатися від винуватця компенсації за лікування.
Влітку завжди зростає спокуса з‘їсти немиту сливку, одразу куплену на ринку, або ж скуштувати в‘ялену рибину на березі моря. Втім, це бажання може бути небезпечним для вашого здоров‘я, застерігає на своїй сторінці у ФБ в.о. міністра охорни здоров'я Уляна Супрун.
Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз - усі ці небезпечні хвороби і стани об‘єднує те, що до нашого організму бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання у забруднених водоймах, брудні предмети побуту та руки.
Щоб вберегтись від цього, не нехтуйте наступними правилами:
Обов‘язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Брудні руки є однією з найбільш поширених причин харчових отруєнь та появи небезпечних хвороб та станів. Як правильно мити руки: https://goo.gl/kbqoCy
Якщо консервовані продукти були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином - вони можуть стати причиною інфікування. Наприклад, ботулічним токсином.
Навіть якщо ця їжа нормально виглядає та пахне. Терміни придатності визначають та вказують на основі відповідних наукових тестів, які показують, через який період в упакованій їжі почнуть паразитувати патогенні мікроорганізми.
Якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте, - утримайтеся від неї. Якщо ж ви все-таки купуєте там їжу, проводьте термічну обробку, особливо, молока та молочних продуктів.
Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з‘являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі, здуття живота, нудота, діарея.
При появі симптомів - не займайтесь самолікуванням та зверніться до лікаря!
- Нагадаю, що загалом в Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами) захворіли 47 256 людей. Окремо на сальмонельозні інфекції за цей період захворіли 3046 українців, зазначає Уляна Супрун.
Пам‘ятайте, жоден смаколик чи страва не вартують вашого здоров‘я!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер