За діряві труби і кредити водоканалу тепер платитимуть усі

За діряві труби і кредити водоканалу тепер платитимуть усі

Вартість холодної води для тернополян з нового року зросте на 25%. Крім того, новий закон зобов'язав споживачів оплачувати за вкрадену воду та діряві труби у будинку. А монополісти-постачальники за рахунок споживачів скорочуватимуть витрати води на старих водогонах.

Не дивлячись на те, що водоканал з 2018 року піднімає вартість холодної води для тернополян на 25%, у Києві депутати вирішили внести свою лепту аби “покращити” життя нашим громадянам. Зокрема, 22 червня Верховна Рада України прийняла Закон «Про комерційний облік комунальних послуг», а минулого тижня закон підписав Президент. 

В Тернополі буде, як у країнах ЄС

У законі передбачається запровадження обов'язкового комерційного обліку теплової енергії, гарячої та питної води, оскільки всього 22% багатоквартирних будинків в Україні ведуть будинковий облік споживання теплової енергії. Також наголошується, що низький рівень обліку енергоносіїв обмежує можливості для їх ефективного використання. 

Тепер весь об'єм води, який заходить в будинок, повинен бути оплачений надавачу послуги, коментує директор КП „Тернопільводоканал” Володимир Кузьма. 

Відео дня

- Станом на сьогодні у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробляють методику розрахунку води у тих будинках, де в квартирах встановлено 100% лічильників на воду. Ця методика буде передбачати, за яким принципом буде діяти розподіл оплати води, що заходить в будинок, - каже він. - В перспективі механізм оплати за холодну воду буде такий, як у Європі, зокрема у Польщі чи Німеччині. 

Тобто в тернопільських багатоповерхівках на вході в будинок тепер будуть встановлені засоби обліку холодної води, які рахуватимуть загальний облік води, що отримав будинок. І якщо об'єми наданої води будуть більшими, ніж загальні спожиті об'єми по індивідуальних лічильниках, що є у кожній квартирі, то тепер цю різницю будуть сплачувати усі мешканці будинку, де є втрати води.  До прикладу, якщо в будинку “діряві” труби або хтось несанкціоновано підключився до системи подачі води - тепер це проблема мешканців будинку.

Як бачимо, посадовці витрати в межах будинку перенесли на гаманці споживачів. А монополісти-постачальники в той час будуть піклуватися про те, аби модернізувати водопровідну систему і знизити втрати води на старих трубопроводах, однак за рахунок споживачів.

- Сьогодні 95 % жителів нашого міста мають квартирні лічильники на холодну воду, - каже начальник відділу розрахунків населення КП "Тернопільводоканал" Руслан Бурмас. - А середні витрати на споживання холодної води на сім'ю з трьох чоловік в нашому місті становлять 90 грн в багатоповерхівці, та в приватному секторі - 85 грн.

Споживачі платитимуть за борги монополіста

30 серпня Громадські обговорення та погодження нових тарифів на воду провели у КП "Тернопільводоканал". Проте громади на цих обговореннях не було. У водоканалі кажуть, що оголошення про громадські слухання на їхньому сайті розмістили ще 11 серпня. 

У нову ціну, яка має бути більшою приблизно на 25%, додали також кредити, взяті водоканалом у валюті в міжнародних фінансових структурах. Нові тарифи діятимуть з 2018 року.

- Сьогодні ми беремо участь в урядовому проекті розвитку міської інфраструктури, - розповідає начальник планово-економічного відділу КП ”Тернопільводоканал” Володимир Водовіз. Фінансування проектів відбувається з Світового банку. Сьогодні наша держава на різні проекти отримала 350 млн дол, з яких безпосередньо КП ”Тернопільводоканал”  має можливість використовувати 36,6 млн дол.

Із зазначенної суми вже використали близько одного мільйона доларів, наголошує пан Водовіз. На ці гроші закупили різну техніку, лабораторне обладнання для контролю якості води тощо. Зазначенну позику у Міжнародному банку також включили у структуру нового тарифу.

Загалом у водоканалі кажуть, що відсотки зі сплати кредиту досить малі і становлять усього 1%.

До слова, основні складові нових тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення розраховувались з врахуванням наступних чинників:

* витрати на електроенергію: в розрахунок включена фактична ціна на електроенергію у липні 2017 року в розмірі 2,04146 грн./кВт. (без ПДВ).

* витрати на амортизацію — в зв'язку з придбанням нових основних засобів в проекті тарифів ця сума становить 5317,2 тис.грн В діючих тарифах сума амортизаційних відрахувань становить 4121,2 тис.грн.

* витрати по податках формувались на основі Податкового кодексу України.

* ціни на паливно-мастильні матеріали розраховували на основі фактичних цін з урахуванням прогнозу індексу цін виробників промислової продукції.

* витрати на оплату праці та відрахування на соціальні заходи: в проекті тарифів плановий фонд оплати праці розрахований, виходячи із законодавчо встановленого розміру мінімального прожиткового мінімуму - 1762 грн. (грудень 2017р.), передбаченого Законом України: ”Про Державний бюджет України на 2017 рік” та виходячи із положень Галузевої угоди і Колективного договору.

До слова, Відповідно до затвердженого проекту тарифи для тернополян, що проживають в приватному секторі становитимуть за централізоване водопостачання — 5,514 грн. (без ПДВ) за 1 кб. м. та централізоване водовідведення — 7,131 грн. (без ПДВ) за 1 кб. м. А для мешканців багатоквартирних будинків послуга з централізованого постачання холодної води — 5,916 грн. (без ПДВ) за 1 кб. м. та за послугу з водовідведення — 7,681 грн. (без ПДВ) за 1 кб. м.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Не цією х...... треба займатися ,а краще б ставили людям в квартирах лічильники з телеметрією де вже точно буде видно хто скільки спожив ,і там вже не відмотаєш лічильник оскільки вся інформація буде передаватися по радіоканалу   в інформаційний накопичувач ,а потім в комунальні служби плюс ще люди можуть на смартфоні бачити скільки вони споживають і в разі навіть якщо у них в квартирі відбудеться витік води ,то їм приходить СМС на телефон . Москалі вже користуються такими технологіями ,а у нас тільки думають як на людей спихнути всі втрати    . Тепер щодо лічильників тепла ,то в першу чергу треба повністю міняти теплоізоляцію в підвалах ,бо людям так нараховувати страшні кошти .

    Anonymous reply Анонім

    І ще одне. Тут взагалі до повного абсурду доходитиме - людина водою може не користуватись, скажімо, місяць, два, пів-року, а за воду в підвалі доведеться все-одно платити. Цікаво, в яких европах таке божевілля ще є? "Панове" з водоканалу і папіки з верховної ради. не скажете?

    Анонім reply Anonymous

    За воду в підвалі треба махати ЖЕК оскільки згідно договору вони зобовязані робити нагляд за технічним станом внутрішніх комунікацій і виконувати наказ №76 від 17.05.2005 "Про затвердження правил утримання жилих будинків та прибудинкової території" .В Європі вже давно живуть за сучасними технологіями і там такого поняття як затопило підвал не існує . Тим більше там є відповідальність всяких обслуговуючих контор . А якщо у нас уже всі комунікації в будинку зношені ,а бабло ми плотимо за поточний ремон ,а ці грошенята ідуть на ремон приміщення де "працють" трутні з ЖЕКу ,то тут треба вже всім мешканцям піднімати питання ,а куда ідуть їхні гроші , а якщо у нас всім пох .... ,краще на вулиці  цілими днями ляси точити ,то і далі будемо жити в г.....і  і в прямому і переносному значені .

    Anonymous reply Анонім

    так жеку пофіг! Йому то що? Кварплату ми заплатимо, за диряві труби знову ж ми, то нахрена жеку тим перейматись?

    По факту, у нас сьогодні встановлено якесь комунальне рабство. Хочеш чи не хочеш, користуєшся не користуєшся - все-одно плати скільки якісь виродки назначать.

    Вони нам постійно про европу? так в Европі, в якомусь Парижі за такої ситуації вже б мільйон на вулицю вийшов, а в нас - мовчимо. То чому ж так не робити, якщо мовчимо, значить згідні.

    Anonymous reply Анонім

    Так в тому і справа!!! Проблема не в обліку споживання, а у втратах самого водоканалу! Замість того, щоб ремонтувати мережі, їх обслуговувати, пильнувати, вони поступають тупо по пацанячому, по бандитськи - все перекладають на лохів. От тільки тарифи при цьому не забувають постійно підвищувати. Бо ж вони як в "цивілізованій" Европі мають бути. Тільки їх робота і відповідальність як у дикій Україні.

    От скажіть, ЧОМУ споживачі мають відповідати за ту частину мереж, які мають обслуговувати водоканал і жеки? Ми ж і так їм за то платимо! Ми ж оплачуємо послуги жеку по обслуговуванні мереж, в тарифах на водопостачання ЦЕ ЗАКЛАДЕНО, а тепер ще й окремо, за диряві труби, аварії, прориви, які хто зробить?

    Це елементарний грабунок. Бандюки у владі вже взагалі рамси попутали?

    Анонім reply Anonymous

    А ,що водоканал в основному тут мова іде за внутрішні мережі будинку тобто ті втрати ,що до  лічильника в будинку це вже питання водоканалу ,а після лічильника це вже скинули на мешканців . У нас ще одне питання ,що люди умудряються відмотувати лічильник  ,і це ще вина водоканалу ,що вони не опломбовують фільтр на лічильнику ось там у людей і включається опція відмотати воду  ,а з цим законом ми будем платити за таких "умніків". Те ,що це елементарний грабунок це і так понятно ,бо базарники при владі ,а як ведуть базарники це і так понятно ,як хочуть так і ставлять ціни без всяких обгрунтувань .

    Anonymous reply Анонім

    То байка про незапломбовані фільтри. Пломбують, перевіряють, так що то фейк від водоканалу, щоб хоч якось відбрехатись за то божевілля, що вони творять.

    Тут ще одне питаня - щодо якості рідини, що тече в нас з кранів. То в ніяких европах не зустрінеш! Німець сміливо п*є воду з під-крана, а в нас то хіба повний варят зробить, бо то не вода, то хімічний розчин. Там починаючи з сполук хлору аж до кальцію, магнію, заліза і просто всякого сміття. Єдине, що вони можуть гарантувати, що в тій воді ніяка зараза не виживе, а ми, то їм пофік. Головне, щоб ми за то по їх тарифах платили.

    Анонім reply Anonymous

    Яка байка мені вже скільки років водоканал фільтр не пломбують ,і цього року після провірки ніхто не пломбував фільт ,обмотали верхню гайку лічильника і там опломбували .
  • Діонісій

    хоч почали правду людям писати.
  • Демьян

    Себто водоканал встановлює лічильники на будинок,водоканал його контролює,водоканал нараховує доплату жильцям і водоканалу потрібно зняти побільше грошей для покриття витрат,кредитів і всякого такого.А хто буде контролювати  усі ці дії монополіста ? У випадку з квартирними лічильниками людина бачить точки відліку,а як буде з загально будинковим-де можно буде ознайомитися з процедурою  нарахування ??? Яку на мене то у постачальної організації явний конфлікт інтересів ще й в такій ситуації коли процедура стає хиткою і не прозорою !
  • marijka

    Якщо в нові тарифи додали і кредити, то хотілося б побачити детальний звіт на що ті гроші витратили. То запитайте у чиновників водоканалу, де і коли вони такий звіт опублікують.

    Було б добре, якби водоканал також повідомив мешканців конкретних будинків, хто в їхньому будинку немає лічильника.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up