Згадуємо 2018-ий: кількість отримувачів субсидій зменшилась у 10 разів. На тернополян чекають чергові зміни

Згадуємо 2018-ий: кількість отримувачів субсидій зменшилась у 10 разів. На тернополян чекають чергові зміни
  • Із теперішніми цінами на комуналку, субсидія – це те, що може врятувати сімейний бюджет від серйозних втрат.
  • Однак отримати пільги від держави стає все складніше.
  • Протягом року редакція «20 хвилин» постійно моніторила тему нарахування субсидій жителям міста і тримала руку на пульсі всіх змін та нововведень. А їх було немало.

У результаті, кількість абонентів, яким нараховували субсидії, скоротилася в 10 разів. Нагадаємо, що субсидія - це адресна безготівкова допомога сім’ї, яка надається на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг.

Отже, що відбувалось у соціальній галузі впродовж минулого року.

Заробітчани і безробітні - без субсидій

Порівняно з 2017 роком, більша частина тернополян втратила субсидії. Це пов’язано зі змінами Кабміну - Частина тернополян втратить житлові субсидії: є важливі нюанси

Відео дня

- Про субсидії можете забути, якщо купили щось вартісне чи стали власником будинку, авто, яке коштує більше 50 000 грн, були за кордоном протягом двох місяців, не сплачуєте за комунпослуги, площа квартири більше 120 м кв, а будинку - 200 м кв.  – З 2018 року житлові субсидії перепризначають двічі на рік: з 1 травня до 30 вересня та з 1 жовтня до 30 квітня. Раніше це робили раз в рік.

 

Редакція «20 хвилин» пробувала більш ретельно докопатися до істини та давала змогу читачам поставити питання експертам, щоб дізнатися чи зможуть вони отримувати субсидії і далі. Прямий ефір - Чи отримаєте ви субсидію цього року (запис прямої трансляції)

Як розповіли спеціалісти, з 1 травня 2018 року в декларації про доходи необхідно вказувати доходи всіх членів родини (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами. Без субсидії залишаться й ті, хто має авто, дата випуску якого менше п’яти років. Крім того, у положенні передбачено, що при перебуванні за кордоном протягом двох місяців одного із членів сім’ї на субсидію теж розраховувати не варто. Але це далеко не всі нововведення.

 

Після травневих змін кількість субсидіантів скоротилася в десять разів - Чому відібрали субсидії у тернополян і як їх повернути на осінь.

На літній період субсидію призначили лише 4950 абонентам. Це пов’язано зі змінами в нарахуванні пільги. На зимовий період кількість отримувачів мала збільшитися, принаймні, у два-три рази, прогнозували в управлінні соцзахисту. Кількість тернополян, яким нарахували субсидію, зменшилась у десять разів. Із 49 тисяч абонентів, які раніше отримували пільги на сплату житлово-комунальних послуг, залишились лишень 4950. Хто не отримає субсидію, говорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин».

Розлучаються заради пільг

Шоковані змінами тернополяни були змушені вдаватися до різних кроків, аби зберегти пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Не маючи змоги оплачувати комуналку, частина тернополян почали розлучатися. - Тернопільські пенсіонери масово розлучаються заради субсидій

У тернопільському РАЦсі кажуть, що третина розлучень за останні місяці припадає на подружжя пенсіонерів. Фахівці припускають, що ймовірна причина таких розлучень — можливість отримання субсидії. Працівники Тернопільського РАЦСу розповідають, що з травня вони зіштовхнулися з небаченим раніше явищем — великою кількістю розлучень серед пенсіонерів. Кажуть, що такого у попередні роки не було.

 

Тисяча сімей позбулась субсидій через борги у… 340 грн

Виплати обіцяли поновлювати щойно заборгованість буде погашена. Станом на 1 травня субсидії не перепризначили 2, 5 тис. тернопільських сімей.

Маєте заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги – субсидій не буде. І не має значення, скільки часу ви їх не оплачували. Щойно сума боргу перетнула позначку 340 грн – 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – субсидії надавати припиняють. Про це повідомив начальник управління соціальної політики міськради Володимир Сулима.

 

Із жовтня органи соціального захисту почали здійснювати нарахування житлових субсидій на опалювальний період. Про те, Що потрібно, аби отримати субсидію, говорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин».

Тим часом, У міській раді розповіли, кому з тернополян субсидій не дадуть, а кому - перерахують автоматично.

Субсидії рахуватимуть по-новому через зміни, який вніс уряд у форму декларації для отримання субсидії. Кількість отримувачів пільги у Тернополі із 49 тис. станом на 1 жовтня 2018 року скоротилась до 8 тис. Як повідомив начальник управління соціальної політики міської ради Володимир Сулима, певним категоріям громадян з початком опалювального сезону субсидію перерахують автоматично. По перерахунок не потрібно звертатися: - сім'ям, які отримували субсидії в літній період. Пільги на опалювальний період їм перерахують автоматично; - сім'ям, які звернулися з заявами після 1-го травня 2018 року і їм субсидія не вийшла по розрахунку.  Володимир Сулима заявив, що тернополянам, яким автоматично субсидії не перерахували потрібно звернутись до управлінні соціальної політики на вул. Лисенка, 8,  телефон: 23-56-70.

Із жовтня змінилися правила нарахування

Новий порядок нарахування субсидій з’явився ще і в жовтні - З'явились зміни у нарахуванні субсидій. Що треба знати?

- У програмі житлових субсидії є кілька суттєвих змін.   - Тим людям, які отримували субсидії в літній період і 1 жовтня отримали їх на зимовий період, звертатися за перепризначенням не потрібно , - розповів директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадим Боярський.

 

З 1 листопада в Україні зросла ціна на газ для населення – до 8,55 грн/м.куб.

Страшна комуналка: з листопада газ - по 8,55/куб.м., а центральне опалення – 44,67/кв.м.

З листопада газ подорожчав на 23,5%, а центральне опалення – майже на 50%. Про зміну тарифів поговорили і під час прямого ефіру. Питання номер один – нова вартість кубометра газу – 8,55 грн.  Таке рішення прийняв Кабмін. Прем’єр-міністр заявив про це на всю країну. Якщо раніше один кубометр коштував 6,96 грн, то ціна, відповідно, виросте з 1 листопада на 23,5%, розповів гість трансляції – заступник директора ТОВ «Тернопільоблгаз» Володимир Цебак

 

Крім тарифів на газ, уряд переглянув і умови для нарахування субсидій - Як можуть отримати субсидію безробітні і навіть заробітчани

Усі зміни затверджені постановою №841 від 17 жовтня. Великим плюсом постанови є визначення площі, яку враховують для нарахування пільг. Якщо раніше брали до уваги загальну площу квартири – не більше 120 кв. м. і для приватних будинків – не більше 200 кв. м., то багато споживачів не могли отримувати субсидію. Наразі будуть враховувати лише опалювальну площу помешкання.

 - Субсидію призначатимемо на рік. Ті, кому нараховували пільги з травня, матимуть їх до травня 2019 року. А ті, хто звернулися в жовтні, матимуть субсидію до закінчення опалювального періоду, - пояснює начальник відділу з призначення житлових субсидій управління соціальної політики Оксана Диндевич. – Якщо раніше всі субсидіанти сплачували обов’язкову частку, то тепер можуть розраховуватися тільки за фактичну кількість використаного газу, води чи електронергії. Право на призначення субсидії отримали також домогосподарства, якщо в них є особи, котрі отримували дохід, менший від мінімальної заробітної плати, якщо це відбувалося з вини роботодавця.

 

Субсидію отримали. Але що робити далі? На сайті «20 хвилин» читачі мали змогу знайти детальну інструкцію, Як сплачувати свій обов’язковий платіж?

Як і в минулих опалювальних сезонах зекономлену субсидію можна використати для оплати в наступному місяці спожитого понад виділену соціальну норму газу, води чи електроенергії. До прикладу, сім’ї була нарахована жовтнева субсидія (неповний опалювальний місяць) у розмірі 550 грн. Обов’язковий платіж домогосподарства 820 грн. Але у жовтні спожито лише 13 кубометрів газу, за що сплачено його фактичну вартість - 92,26 грн. В наступному місяці сім’я має право розрахуватися за спожитий понад норму газ зекономленою в попередньому місяці субсидією.

У 2019-му буде монетизація пільг

Ноу-хау при нарахуванні субсидій на цьому не вичерпались. Уже наприкінці року стали відомі нові «правила гри». З січня в Україні почнуть давати пільги і субсидії грошима.

Вже з січня 2019 року в Україні почнеться запровадження надання пільг і субсидій у грошовій формі. Міністерство соціальної політики України фіналізувало проект відповідної постанови та найближчим часом має намір винести його на розгляд засідання Кабінету міністрів України. У проекті Державного бюджету на 2019 рік Уряд заклав достатньо коштів – 55 мільярдів гривень – для того, щоб українці вже з січня отримували «живі» гроші для оплати комунальних послуг. А все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишалося в сім’ї.

 

Ще детальніше про це - Монетизація субсидії 2019-го: у Мінсоцполітики розповіли, як платитимуть допомогу

Вже 2019 року субсидії в Україні монетизують. Відповідний проект постанови розробило Міністерство соціальної політики України.

У Мінсоцполітики повідомили, що на кожного одержувача субсидій буде відкритий рахунок у фінасовій установі, ймовірно, в “Ощадбанку”, куди зараховуватимуть кошти. За словами Музиченка, з цього рахунку гроші будуть списуватися для надання субсидій.

 

Що буде у 2019-му? Редакція «20 хвилин» відстежуватиме тему. Тож стежте за новинами на сайті.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Лілія Левицька

    Вижити теж складніше
  • Алла Чемна

    7-м мільйонів пенсіонерів виживають на пенсію від 1500 до 1800 грн./міс.

    https://www.youtube.com/watch?v=fS2Aj9M7AJc

    (відео додивіться до кінця - в другій половині сльози пенсіонерів з усієї України(стаж роботи кожного від 40-ка років).

  • Кобра

    Ніхто на ваші субсидії нечикає, дайте зарплати людям, розмуно давайте а не так як з 1 січня, зарплату підняли на 400 грн а опалення маайже на 600, де логіка як вижити?
  • Я

    Черговий лохотрон . Було би смішно , якби не було так сумно 😕 щоразу нові правила, які самі і видумують. Приниження людської гідності. Це все за межами розуміння. Що далі? Як жити? Як вижити в таких умовах?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up