Адвокат обвинуваченого у справі вбивства Віталія Гнатишина хотів, щоб заборонили відеозйомку допиту свідків

Адвокат обвинуваченого у справі вбивства Віталія Гнатишина хотів, щоб заборонили відеозйомку  допиту свідків
  • Чергове судове засідання у справі Віталія Гнатишина, якого вбили біля Allure, відбулося 5 березня. 
  • На ньому допитали ще трьох свідків: працівників нічного клубу.
  • Обвинуваченого Сергія Терендеха знову не привезли на засідання, бо він хворий. Був відеозв'язок із СІЗО. 
  • Його адвокат просив суд заборонити відеозйомку допиту свідків, бо це шкодить процесу. 

На судовому засіданні 28 січня розпочали допит свідків у справі. Усього є 17 свідків, але з них станом на 5 березня в суді допитали лише дев'ятьох. 

Одне із засідань взагалі не відбулося, оскільки обвинуваченого Сергія Терендеха не привезли із СІЗО через стан здоров'я. З ним мав бути відеозв'язок, але виникли технічні проблеми. На засідання 25 лютого його теж не привезли, але тоді відеозв'язок уже встановили. Тоді допитали лише одного свідка - патрульного. Відео тут. 

Не привезли Сергія Терендеха і на засідання 5 березня. В суд направили довідку від медиків. Діагноз обвинуваченого - невідомий. Інший обвинувачений - Володимир Біляшевич, який під домашнім арештом, на засідання приходить.

Раніше уже був конфлікт

Одним із свідків у справі є охоронець нічного клубу, який в ніч трагедії, затримував Володимира Біляшевича до приїзду поліції. 

Чоловік розповів, що в ту ніч до нього підійшов начальник охорони клубу із молодим чоловіком (один із потерпілих) і сказав, що на території закладу може бути людина, яка ймовірно має пістолет і нанесла тілесні ушкодження. 

- Ми обійшли територію клубу і на виході у фойє потерпілий показав на обвинуваченого Біляшевича і сказав, що в нього в сумці пістолет, - розповідає охоронець. - Він був одягнений у темні спортивні штани, футболку і мав спортивну сумку через плече. Я підійшов, попросив, щоб він зняв сумку і нікуди не йшов. Підійшов начальник охорони. Обвинувачений почав "дьоргатися". Але зняв сумку і я відштовхнув її ногою. На відео це видно. Тоді приїхала поліція і ми передали обвинуваченого патрульним. Згодом із тієї сумки, яку скинув обвинувачений Біляшевич, правоохоронці дістали пістолет. Сумку до їх приїзду ніхто не чіпав. 

За словами охоронця, з Володимиром Біляшевичем раніше уже був конфлікт. 

Під час допиту адвокат Сергія Терендеха попросив суддю взяти до уваги його зауваження щодо відеозйомки допиту свідків. 

- В залі є преса, яка робить відео і вся суть допиту свідків втрачає свій зміст, бо після судового засідання у facebook, на телебаченні показують відео, - каже захисник. - Зараз ми допитуватимемо свідка, який знає обставини, як надавалася первинна допомога. І через п'ятнадцять хвилин це все буде відомо громадськості Тернополя, яка обговорює цю справу від а до я. Я вважаю, що в такому випадку сенс допиту втрачається повністю. Ми ж просимо свідків виходити із зали, щоб вони не знали, які свідчення дають інші. Вважаю, що процес проходить із порушенням і відео, які "викидають" в ЗМІ, інтернет фактично мішають процесу встановлення обставин справи. А ми ж тут для того, щоб знайти винних. Тому прошу прийняти моє зауваження. 

Суддя зазначив, що розуміє зауваження адвоката, але зауважив, що в залі судових засідань не лише преса, а й чимало активістів та інших учасників процесу, які теж можуть знімати усе на відео чи робити аудіозапис. І цей процес суд проконтролювати не в змозі. До того ж, засідання - відкрите. 

Як пояснив після засідання прокурор, відео із суду може шкодити лише тим, що свідки не хочуть приходити та давати свідчення, бо їх зніматимуть. Але, як додав прокурор, те, що свідки не хочуть приходити на засідання свідчить про їхню громадянську та людську позицію. 

"Швидка їхала хвилин двадцять"

Ще один свідок - начальник охорони нічного клубу. Згідно із його свідченнями, близько 3-ї ночі (точної години чоловік не пригадує - прим. ред.) він був біля воріт клубу. До нього підійшли невідомі йому старші люди, які сказали, що неподалік закладу лежить чоловік - загиблий Віталій. 

- Я підійшов туди з охоронцем і побачив, що справді лежить чоловік, не рухається, - каже свідок. - Він лежав на траві, на спині, обличчям догори. Я посвітив на нього телефоном і, можна сказати, що колір його обличчя був синім. Люди викликали "швидку". Хто викликав - не пам'ятаю. "Швидка" їхала дуже довго, хвилин двадцять. Дуже довго. Через хвилин п'ять десять приїхала ще одна "швидка".

За словами чоловіка, поки їхали медики люди, які повідомили йому про те, що Віталій лежав на траві, перевіряли в нього пульс. Його не було. 

- Ці люди перенесли загиблого із трави на асфальт, я допомагав, - каже чоловік. - Особисто я йому допомоги не надавав. Коли приїхала "швидка", то вони забрали загиблого у карету і за зачиненими дверима проводили реанімацію. 

Третій допитаний свідок 5 березня - адміністратор закладу. До слова,  дівчина сиділа в залі судового засідання під час допиту двох попередніх свідків. Прокурор, адвокати та суддя не знають, як виглядають свідки, тому не ідентифікували її. А дівчина не знала про порядок допиту свідків, тобто, що вона мала чекати в холі. Проте суд вирішив заслухати її свідчення. 

В ніч,  коли стався конфлікт, у дівчини був вихідний, але вона була в нічному клубі, відпочивала із компанією. За словами дівчини, вона мало що знає по справі.

- До мене підійшов тоді начальник охорони і сказав, що треба вилучити відео, - каже дівчина. - З ним ще був працівник поліції. Я особливо не випитувала що сталося. Коли переглядали відео, то він в двох словах розповів, що побили хлопця. Решту я вже бачила на відео. 

Під час допиту захисник обвинуваченого Біляшевича запитував у дівчини чи питала вона дозволу керівника нічного клубу на вилучення відео та огляду приміщення. Адміністратор закладу відповіла, що ні. 

Інші свідки не прийшли на засідання. Наступний суд призначили на 26 березня. 

Нагадаємо, Віталій Гнатишин був студентом ТНТУ ім. І. Пулюя факультету економіки і менеджменту. Своє 20-річчя з друзями він святкував у нічному клубі. Коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. За життя хлопця боролись у Тернопільській міській лікарні №2. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня.

Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. На судовому засіданні 22 листопада зачитали обвинувальний акт. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  -  умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Обидва обвинувачених під час судового засідання 22 листопада свою провину визнали частково і просили у батьків та інших постраждалих - друзів Віталія Гнатишина вибачення за скоєне. Постраждалих у справі: батьків Віталія та друзів з якими він святкував день народження, в суді допитували 12 грудня . Тоді ж досліджували докази.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Оксана

    Вбивці,що тут можна ще сказати,такий у них напрямок,але як адвокати можуть вигороджувати вбивць,невже вони не думають ,що прийдеться за їхню брехню розплачуватися дітям і внукам,бо просто так  в житті не буває.За сльози батьків треба буде комусь відповідати перед Богом.
  • Рома

    С початку алкодебош, потім, алкодебош з нанесенням тілесних ушкоджень не зареєстрованою вогнепальною зброеєю, другий вже вбиває. Щось у мужиків напрямок якись неправильний.
  • Anonymous

    Але, як додав прокурор, те, що свідки не хочуть приходити на засідання свідчить про їхню громадянську та людську позицію.
    Краще не сказати. Цікаво, ті свідки що не хочуть свідчити у залі суду думали як почуваються батьки вбитого хлопця? Вони туди не на таньці ходять. Схаменіться!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up