"Бачу, що хочуть якомога скоріше закрити справу": обвинувачений у справі вбивства Віталія Гнатишина Сергій Терендех

"Бачу, що  хочуть якомога скоріше закрити справу": обвинувачений у справі вбивства Віталія Гнатишина Сергій Терендех

Захисник обвинуваченого Терендеха сумнівається у висновку експерта щодо причин смерті Віталія Гнатишина, тому хотів нової експертизи.Батьки загиблого хлопця кажуть, що це маніпуляції, а їхній син помер від ударів і експерт це встановив. Подавав клопотання й захисник іншого обвинуваченого - Володимира Біляшевича. На засіданні 2 вересня мали допитувати обох обвинувачених. Але допит перенесли на 19 вересня. 

Одне із попередніх судових засідань у справі вбивства Віталія Гнатишина мало відбутися 8 серпня. Тоді судове засідання перенесли, бо не прийшов один із адвокатів обвинуваченого Сергія Терендеха пан Демкович. Обвинувачений попросив засідання перенести. Проте на засідання 30 серпня адвокат теж не прийшов. До того ж, попередньо суд про це він не повідомив. Обвинувачений знову клопотав про перенесення засідання. Один із захисників сторони потерпілих Павло Варода був проти задоволення клопотання, оскільки захист сторони обвинуваченого здійснює ще один адвокат - Володимир Твердохліб, який на засіданні був присутнім, відтак порушення прав на захист особи не буде.

Судове засідання таки перенесли на 2 вересня. На цьому засіданні адвокат уже був. Проте заявив, що з ним не узгодили дату попереднього засідання. Але це не так, адже усі присутні в судовій залі 8 серпня чули, що Володимир Твердохліб телефонував пану Демковичу та повідомляв про дату та годину наступного засідання. 

Сумніваються у висновку експерта

На засіданні 2 вересня розглядали клопотання захисника Терендеха пана Демковича про призначення комісійної експертизи.  

Відео дня

- Беручи за основу висновок експерта про причини смерті та усі ті вихідні дані, ми бачимо, що вони зовсім не збігаються і є неточності, - каже пан Демкович. - Є сумніви і щодо правильності надання медичної допомоги загиблому. Почнемо з того, що “швидка”, приїхавши, не робила санацію ротової порожнини.  І взагалі завезли загиблого у відділення, яке не спеціалізується на таких ушкодженнях, які він отримав під час бійки. Під час допиту одного із лікарів, я розумію, що він не спеціаліст і, як свідок повинен говорити про ті обставини, які знає із першоджерел не перекручуючи і не спотворюючи, але не запитання про те, чи можливо, щоб людина вижила із такими тілесними ушкодженнями він сказав, що можливо. 

Ще захисник звертає увагу на те, що, згідно із експертизою, травма на спині, скоріш за все від падіння з висоти власного росту. 

- Тоді чому експерт так пише, але виключає, що через падіння із висоти власного росту такі ушкодження могли утворитися і в області головного мозку, - каже пан Демкович. - В місці нанесення ударів гематом немає, вони утворилися в зовсім іншому місці. Експерт повинен у висновку написати все так, щоб виключити будь-які сумніви. Але, якщо суду зрозуміло усе із експертизи, то ми можемо виносити вирок, немає проблем - засуджуйте. Я наполягаю на своєму клопотанні. 

Також пан Демкович пояснив, чому хоче з’ясувати момент із рівнем алкоголю у крові загиблого. Раніше він уже говорив про те, що до матеріалів справи прокуратура не долучила експертизу про рівень алкоголю у крові загиблого. 

- Суд повинен з’ясувати усі обставини, які пом’якшують та обтяжують відповідальність, - каже пан Демкович. - Також, встановити поведінку усіх учасників конфлікту. Ще нам це потрібно, щоб зрозуміти, чи міг вплинути стан алкогольного сп’яніння саме на стан потерпілого. Чи міг він викликати аневризму. Дитина ніколи не пила, 20 років. У крові було 2, 34 проміле - це тяжка степінь. Тому ми хочемо встановити істину. 

Обвинувачений Терендех попросив задовольнити клопотання його захисника. 

- Хочу, щоб розібралися та встановили істину, щоб була якась правда, - каже Сергій Терендех. - Бо я бачу, що тут хочуть якомога скоріше закрити справу.

“Смерть була від ударів” 

У відповідь на доводи пана Демковича мама загиблого пані Галина нагадала, що під час допиту фельдшер із “швидкої” сказав, що робив санацію. 

- У мене є детально описано всі виклики “швидкої”, коли вони приїхали та скільки моя дитина лежала там, - каже жінка. - Рвотних мас, про які пан Демкович пише у клопотанні, не було. Про них сказала лише одна лікарка. Якщо розібратися із медичними термінами, то вони могли з’явитися згодом. Але на місці події їх не було. Ми маємо футболку своєї дитини, вона не випрана. Її ніхто не брав на експертизи. Ми її зберегли і на ній немає рвотних мас, і не зелена від трави. 

Жінка каже, у клопотанні пана Демковича дуже багато недостовірної інформації, яка не співпадає із показами лікарів. Та розповіла, що під час затримання Терендеха, він підписав документ про те, що не чинив опору правоохоронним органам, оскільки нічого протиправного він не робив.  

Адвокати сім’ї Гнатишиних також заперечували клопотання пана Демковича. Павло Варода протягом кількох хвилин змістовно та об’ємно пояснив чому клопотання не варто задовольняти. Йшлось про те, що у висновку експерта чітко пише, що між закритою черепно-мозковою травмою та настанням смерті є причинно-наслідковий зв’язок. Також додав, якщо у захисників обвинуваченого є сумніви щодо дій медиків, які надавали допомогу загиблому, то вони можуть звернутися з окремою заявою до правоохоронних органів. Інший адвокат потерпілих Олексій Скакун додав, що погоджується із адвокатом Терендеха Твердохлібом у тому, що під час розслідування неправильно кваліфікували дії обвинувачуваного.

- Там треба статтю 115, частину першу - умисне вбивство, а не частина друга статті 121 - умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть, - каже пан Скакун. - Бо він вбив людину 30 червня. Я своє заперечення подав. Експерт свій висновок підтвердив. Чітко зрозуміло написано, що смерть наступила від ударів у голову. Є відеозапис на якому видно, що стоїть Віталій, як стверджує сторона захисту у стані алкогольного сп’яніння, але він і йшов, і стояв нормально. Вийшов із-за кущів Терендех і наніс удари в голову. 

І додав, що комісійну експертизу про яку клопотав пан Демкович, призначають у випадку, якщо є два висновки, які суперечать одне одному. У цій справі таких немає.  Суд клопотання не задовольнив. 

Почеркознавча експертиза

На засіданні 30 серпня захисник іншого обвинуваченого Володимира Біляшевича Максим Майка подав клопотання про визнання доказів недопустимими та призначення ряду додаткових експертиз. Зокрема, йдеться про почеркознавчу експертизу заяви адміністратора нічного клубу Allure про надання згоди на огляд приміщення закладу, де знайшли вогнепальну зброю, носіння якої інкриміновано Біляшевичу. Захисник Майка аргументує клопотання тим, що під час допиту в суді адміністратор зазначила, що такої заяви вона не підписувала. Клопотання розглядали на засіданні 3 вересня. Один із захисників Гнатишиних Павло Варода зазначив, що клопотання слід відхилити, адже адміністратор закладу, яку допитували, як свідка у справі, була присутня в залі судових засідань під час допиту інших свідків. Відтак її покази є недопустимими. Суд і це клопотання про призначення експертизи відхилив. 

Також пан Майка зазначав, що захист Біляшевича наполягає на найшвидшому розгляді результатів кримінального провадження і абсолютно незацікавлена відкладати судове засідання.

-  Щодо мого підзахисного застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, - продовжує пан Майка. - Тому у випадку, якщо суд, ймовірно, прийме позитивне рішення і буде виправдувальний вирок, тоді ми зацікавлені, щоб він був якомога швидше. Якщо ж буде обвинувальний вирок, то строк, поки розглядається кримінальне провадження, йому не зараховується у період відбування покарань.

Допит обвинувачених 

Оскільки суд відмовив у задоволенні клопотань, то на засіданні 2 вересня мали б допитувати обвинувачених. Але, оскільки пан Демкович ще отримав право доступу до висновку судово-медичної експертизи щодо рівня алкоголю у крові загиблого. І після того, як сторона захисту отримає його у прокурора, то має право подати до суду і той має його дослідити. Тому допит обвинувачених перенесли на наступне судове засідання, яке відбудеться 19 вересня. 

Нагадаємо, Віталій Гнатишин був студентом ТНТУ ім. І. Пулюя факультету економіки і менеджменту. Своє 20-річчя з друзями він святкував у нічному клубі. Коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. За життя хлопця боролися у Тернопільській міській лікарні №2. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня.

Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. На судовому засіданні 22 листопада зачитали обвинувальний акт. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  - умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Обидва обвинувачених під час судового засідання 22 листопада свою провину визнали частково і просили у батьків та інших постраждалих - друзів Віталія Гнатишина вибачення за скоєне. Постраждалих у справі: батьків Віталія та друзів з якими він святкував день народження, в суді допитували 12 грудня . Тоді ж досліджували докази.

Допит свідків у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина розпочали 28 січня.  Усього заявлено 17 свідків. Про допит дев'яти читайте тут. та  тут. Одне із засідань взагалі не відбулося, оскільки обвинуваченого Сергія Терендеха не привезли із СІЗО через стан здоров'я. З ним мав бути відеозв'язок, але виникли технічні проблеми. Відтоді участь у кількох судових засіданнях Сергій Терендех брав із СІЗО, через відеозв'язок. Інший обвинувачений - Володимир Біляшевич, який під домашнім арештом, на засідання приходить. На засіданні 5 березня опитали трьох свідків: працівників нічного клубу. Відео  тут. Тоді ж адвокат обвинуваченого Терендеха просив суд заборонити відеозйомку допиту свідків, бо це шкодить процесу. Під час засідання 26 березня допитали чотирьох медиків: зі швидкої та лікарні. Відео тут. Тоді ж обвинувачений Біляшевич та його адвокат просили про домашній арешт лиш у нічний час. Обвинувачений хоче влаштуватися на роботу. Суд клопотання відхилив. На засідання 16 квітня Сергія Терендеха уже привезли з СІЗО. Тоді ж мали допитати ще трьох свідків, був лиш один: чоловік, який разом із швагром побачив у ніч бійки Віталія Гнатишина на землі. Мама загиблого хлопця подякувала свідкові за те, що намагався врятувати її сина. На тому ж засіданні адвокат Біляшевича Максим Майка подав клопотання, щоб допитати в суді експертів щодо дій його підзахисного. 2 травня в суді допитали чоловіка, який в ніч трагедії разом із швагром побачив Віталія Гнатишина на землі біля нічного клубу Allure. Тоді ж допитали і двох експертів. Один із них проводив балістичну експертизу пістолета, який вилучили у обвинуваченого Біляшевича. Інший проводив судмедекспертизу одного із постраждалих друзів загиблого.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Ольга

    Сили і терпіння батьках !Вбивцям бажаю згнити в тюрмі !!!Дитині було жити і житти
  • Роман

    Досить обгрунтовано суд відхилив клопотання обвинувачених. За логікою адвоката Димковича, можно людину з даху будинку зіштовхнути і оправдуватись, що той сам невдало випав і розбився. Може краще на пенсію красиво піти?
    О! Дивись як нечість повиповзала.
  • TNT

    ХОЧУ ПОПЕРЕДИТИ СУДДЮ, СЬОГОДНІ МИ ВІДПРАЦЮВАЛИ ПО РОДИНІ ХАБАРНИКА КРИСОВАТОГО, ТИ ПАДАЛ - НАСТУПНИЙ!!!

    Роман reply TNT

    Нам потрібні такі робінгуди. Оскільки ті люди уже не можуть зупинитись, крадуть та крадуть. Відірвані руки їх тільки зупинять. Давайте нехай суддя буде наступним
  • Валера

    Як прізвище продажного суді? Треба йому пояснити що таке правосуддя, а то він щось забувається виродок нещасний

    TNT reply Валера

    усе відомо, хабарник ще дой, з родиними та не тільки звязками
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up