Хто стане присяжним у справі вбивства Іринки Мукоїди, буде відомо вже 1 березня

Хто стане присяжним у справі вбивства Іринки Мукоїди, буде відомо вже 1 березня
  • Двоє суддів+троє присяжних: рішення ухвалюється більшістю голосів
  • Думка присяжного буде багато в чому залежати від думки більш досвідченого у галузі права судді.
  • З іншого боку, присяжні схильні піддаватись впливу красномовства адвоката або прокурора.

Голос присяжних має таку ж вагу, як і професійного юриста-судді. Присяжні на час слухання справи мають зарплату та соціальні гарантії, майже як у суддів.

Суд присяжних беззаперечно потрібен. Однак, не в такому форматі, в якому він зараз існує, переконана юрист Олена Степанова.

Нагадаємо, підозрюваного у вбивстві вишневецької випускниці Іринки Мукоїди 16-річного Василя Гнатюка судитиме суд присяжних. Фактично його доля у руках присяжних. Адже рішення прийматимуть більшістю голосів. Загалом з шести кандидатів мають обрати трьох основних і двох запасних. Визначатиме, хто саме стане присяжним у цій справі, автоматизована система. Тоді і призначать дату наступного засідання. 

Відео дня

Оплатять майже як суддям

Запровадження інституту суду присяжних в Україні пов’язано з тим, що Конституція України проголошує, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Статус присяжного, порядок його обрання та увільнення, його права та обов’язки, а також гарантії прав присяжних передбачені Законом України «Про судоустрій та статус суддів», пояснила юрист Олена Степанова.

  • Слід зазначити, що присяжним - за час виконання ними обов’язків у суді, - виплачується винагорода, розрахована, виходячи з посадового окладу судді місцевого суду, з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України, - пояснила Олена Степанова. – Присяжним відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, а також виплачуються добові. 

Відовідно до чинного КПК, суд присяжних в Україні складається з двох професійних суддів та трьох присяжних. Рішення приймається суддями та присяжними колегіально.

  • З одного боку, це може призвести до того, що думка присяжного буде багато в чому залежати від думки більш досвідченого у галузі права судді, - припускає юрист. - Однак, з іншого боку, присяжні схильні піддаватись впливу красномовства адвоката або прокурора.

Як приклад, Олена Степанова навела справу з практики США. У 1995 році О. Джей Сімпсона звинуватили у вбивстві дружини та її приятеля. За допомогою адвокатів Сімпсон домігся виправдувального вердикту, підібравши з допомогою адвокатів присяжних, які були схильні до маніпулювання. Однак, через декілька років під час дослідження тих самих обставин, але в рамках вже цивільної справи, Сімпсона було визнано винним у вчиненні двох вбивств.

- Відповідно до чинного законодавства в Україні, присяжні повинні відповісти на всі ті питання, на які мав би дати відповідь професійний судя, - пояснює юрист.

Тобто, під час наради суду присяжних на обговорення головуючим, а він є обов’язково професійним суддею, послідовно ставляться на обговорення питання, серед яких чи мало місце діяння, у вчиненні якого обвинувачується особа, чи винен обвинувачений у вчиненні цього кримінального правопорушення та чимало подібних.

Питання, відповіді на які даватимуть присяжні

1) чи мало місце діяння, у вчиненні якого обвинувачується особа;

2) чи містить це діяння склад кримінального правопорушення і якою статтею Закону України про кримінальну відповідальність він передбачений;

3) чи винен обвинувачений у вчиненні цього кримінального правопорушення;

4) чи підлягає обвинувачений покаранню за вчинене ним кримінальне правопорушення;

5) чи є обставини, що обтяжують або пом’якшують покарання обвинуваченого, і які саме;

6) яка міра покарання має бути призначена обвинуваченому і чи повинен він її відбувати, які обов’язки слід покласти на особу в разі її звільнення від відбування покарання з випробуванням;

7) чи підлягає задоволенню пред’явлений цивільний позов і, якщо так, на чию користь, в якому розмірі та в якому порядку;

7-1) чи є підстави для застосування до юридичної особи заходів кримінально-правового характеру;

8) чи вчинив обвинувачений кримінальне правопорушення устані обмеженої осудності;

9) чи є підстави для застосування до обвинуваченого, який вчинив кримінальне правопорушення у стані обмеженої осудності, примусового заходу медичного характеру, передбаченого ч. 2 статті 94 Кримінального кодексу України. 

10) чи слід у випадках, передбачених ст. 96 Кримінального кодексу України, застосувати до обвинуваченого примусове лікування;

11) чи необхідно призначити неповнолітньому громадського вихователя;

12) що належить вчинити з майном, на яке накладено арешт, речовими доказами і документами;

13) на кого мають бути покладені процесуальні витрати і в якому розмірі;

14) як вчинити із заходами забезпечення кримінального провадження.

- Особливо хочу звернути увагу, що у випадку, коли серед більшості складу суду, яка ухвалила рішення, відсутні судді, головуючий зобов’язаний надати допомогу присяжним у складенні судового рішення, що, на мою думку, є нічим іншим, як приниження суддівської честі, - переконана Олена Степанова. – Адже суддя повинен допомогти скласти вирок, який, на його думку, є завідомо неправосудним. Суд присяжних беззаперечно потрібен. Однак, не в такому форматі, в якому він зараз існує.

Кандидати у присяжні у справі вбивства Ірини Мукоїди

1. Віталій Когут, лікар-хірург, завідуючий операційним відділенням Тернопільської міськлікарні №2.

2. Петро Левицький, директор-головний лікар КП «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр».

3. Олександр Петльований, професіонал з фінансово-економічної безпеки КП «Міськавтотранс».

4. Світлана Балук, заступник директора з питань виробництва КП «Еней».

5. Ольга-Марія Чорна, оператор комп’ютерного набору 2 категорії КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

6. Ігор Лебідь, приватний підприємець.

Читайте також Кандидатом у присяжні, які судитимуть Василя Гнатюка, був отець-депутат Гринда
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор

    То є цікава практика суд присяжних буде дуже цікаво подивитись що то з того вийде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up