Інформація про чорне Аudi, яке краде дітей, - неправда, запевняють у поліції

Інформація про чорне Аudi, яке краде дітей, - неправда, запевняють у поліції
  • У поліції є свої правила безпеки, яким варто навчити дітей.
  • Не сідай до незнайомих в автомобіль покататися, навіть якщо дуже хочеться або ти запізнюєшся.
  • Якщо відчуваєш, що тебе переслідують, зайди до найближчого магазину, іншої установи або попроси дорослого перехожого довести тебе додому.

Випадків, коли незнайомці викрадали дітей на Тернопільщині, останніми роками, на щастя, не було, кажуть у поліції.

Інформація про «чорне Audi», що краде дітей, опубліковане читачем «20 хвилин» в коментарях до одного з матеріалів на сайті, не відповідає дійсності, запевнив начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління нацполіції в області Петро Тихович.

Відео дня
  • Не було жодного випадку викрадення дітей! – каже Петро Тихович. – Від початку року до поліції надійшло два повідомлення про те, що діти зникли. Обидва не підтвердились.

В одному випадку дитину забрав дідусь. Проте не мав телефону, щоб про це повідомити батькам. В іншому випадку дитину теж забрав родич. Діти знайдені і повернуті батькам.

Часом до поліції про підозрілі випадки повідомляють небайдужі тернополяни. Скажімо, у 2016 році було повідомлення, що на «Дружбі» дві циганки у районі вул. Карпенка забрали дитину і ведуть її в невідомому напрямку. На щастя, інформація не підтвердилась. Дитина була з мамою.

Роком раніше було повідомлення, що невідомі чоловіки посадили школярку до авто і повезли в невідомому напрямку.

- Невдовзі з’ясувалось, що дівчинка вигадала цю історію, аби не йти до школи, - розповів Петро Тихович. – Це була учениця середньої школи. Провели і з нею, і з батьками профілактичну розмову щодо безпеки.

Працівники поліції кажуть, що регулярно приїжджають до шкіл, вузів та спілкуються з дітьми на правову тематику. В тому числі вчать, як поводитись, коли підходять незнайомці на вулиці, коли хтось телефонує чи стукає до будинку.

- Що стосується квартир, батькам потрібно навчити дітей єдиному правилу: «Мій  дім – моя фортеця!», - каже Петро Тихович. - За безпеку дітей відповідають поліція, вчителі, батьки, але й дітям варто знати, як поводитись у різних ситуаціях.

Правила безпечної поведінки, яким правоохоронці радять навчити дітей:

  • Якщо ти опинився вдома без батьків, нікому чужому або малознайомому не відчиняй двері.
  • На питання чужих людей, чи є тато, мама, краще відповісти, що батьки зараз відпочивають вдома.
  • На телефонні дзвінки із запитаннями, чи є, та коли повернуться батьки з роботи, потрібно відповідати, що вони зайняті, та запитати, кому та куди їм потрібно зателефонувати.
  • Не запрошуй додому малознайомих хлопчиків та дівчаток ні під яким приводом.
  • Не вихваляйся перед оточуючими про те, які є у вашій квартирі дорогі речі.
  • Не лякайся, якщо, перебуваючи дома, почуєш, що хтось намагається відчинити вхідні двері, а голосно спитай „Хто там?". Якщо двері продовжують відчиняти чужі люди - телефонуй „102", точно вказавши адресу, після чого з балкону або з вікна покликач сусідів або оточуючих на допомогу.
  • Виходячи з дому, не забувай зачиняти балкон та вікна, особливо, якщо мешкаєш на нижніх поверхах.
  • Будь уважним з ключами від квартири - не губи, не залишай під килимком, у поштовому ящику та у інших місцях.
  • У разі, якщо ти загубив ключі або не пам'ятаєш, де залишив ключі, важливо одразу повідом йти батьків та замінити замки в дверях.
  • Не сідай до незнайомих в автомобіль покататися, навіть якщо дуже хочеться або ти запізнюєшся.                                                                       
  • Якщо незнайомі запросили послухати музику, подивитися відеофільми, погратися із собакою (може бути й інший привід), не поспішай погоджуватися, перед тим обов'язково порадься з батьками або вчителями.
  • Не можна заходити до ліфту наодинці з незнайомою особою.
  • Не треба на вулиці розмовляти з п'яними, навіть знайомими людьми.
  • Незнайомі предмети - пакети, банки, пляшки ні в якому разі не можна відкривати, нюхати, збирати, кидати в полум'я. В них можуть бути отруйні речовини (рідина, порошок або газ), які можуть потягти тяжкі отруєння, вибухи.
  • Не бери сірники, не розводь багаття, не вмикай незнайомі електроприлади, не роби самостійно всілякі досліди при відсутності батьків.
  • Якщо в дворі або біля школи хлопчики вимагають гроші, намагайся запевнити їх, що грошей в тебе немає, та повідом про цей випадок батьків та працівників поліції.
  • Не бери із собою великої суми грошей, однак, якщо раптово такі гроші опинилися в кишені, нікому не розповідай про це.
  • Якщо відчуваєш, що тебе переслідують, зайди до найближчого магазину, іншої установи або попроси дорослого перехожого довести тебе додому.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up