Лідер шахрайств – HELIX. Останні заявники втратили до 30 тисяч доларів

Лідер шахрайств – HELIX. Останні заявники втратили до 30 тисяч доларів
  • Загальна сума збитків добігає 45 мільйонів. Є близько 600 заяв. Троє фігурантів на волі під заставою.
  • ТОП-5 шахрайств на Тернопільщині у 2017 році.

Заяви ошуканих від діяльності HELIX продовжують надходити до поліції.

Більшість з них – з-за кордону. Нещодавно додались жертви HELIX з Таджикистану та Узбекистану. Сума втраченого – від 15 до 30 тисяч доларів в кожного з ошуканих. Про це повідомив начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол.   

Заяв по HELIX стільки, що щоденний підрахунок вже не проводять, кажуть у поліції. Щотижня реєструють по 4-5 ошуканих, хоча такого ажіотажу, як в перші півроку після початку розслідування, вже немає.

Відео дня
  • За цими зверненнями ми порушуємо кримінальне провадження, але вже окреме, - каже Олександр Богомол. – Тому що це може бути безкінечно, а терміни (розслідування проваджень – прим. авт.) у нас обмежені.

Наразі поліція Тернопільщини чекає результатів з тих держав, куди раніше направляли запити. Коли вони будуть – закінчать провадження і направлять справу до суду. Доки триватимуть судові засідання, поліція планує розслідувати за тими фактами, ті, які надійшли нещодавно. І не виключають, що всі справи у суді будуть розглядати комплексно.

  • Є різні кримінальні провадження, але загальна сума збитків доходить вже до 45 млн грн. – повідомив Олександр Богомол.

Нагадаємо, за інкримінованими злочинами, кожному з керівників фінансової піраміди світить за ст. 190 від 5 до 12 років з конфіскацією, а за 209 - від 7 до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. Доки триває слідство у справі, керівники HELIX активно продовжують свою діяльність. Зокрема, на власній сторінці у «Фейсбук» Дмитро Нагута закликає приєднуватись до офіційного каналу HELIX у Telegram та демонструє різні фото, пов’язані зі своєю активною діяльністю.
Окрім HELIX, діє ще кілька шахрайських схем, за допомогою яких мало не щодня видурюють гроші у тернополян. Схема «ваш син у поліції» вже майже не діє.

ТОП-5 шахрайств на Тернопільщині

1. Гроші видурюють «представники банків»

Відколи ПриватБанк став державним, почастішали дзвінки від так званих представників Ощадбанку. Схема проста: «ваша карта заблокована – назвіть пін-код чи інші дані». Гроші з карток зникають. Щодня ошукують мінімум 1-2 тернополян.

2. «Продаж» дешевого пального

Представляються представниками підприємств, які займаються реалізацією палива. Пропонують вдвічі меншу ціну. Люди переводять кошти, в результаті – ні грошей, ні пального

3. Продаж через інтернет-магазини

Знаходять жертв серед продавців, які реалізовують свій товар через інтернет. Нібито перекидають кошти за товар. Продавцям приходить смс, що кошти поступили на рахунок. І вони відправляють товар замовнику. В результаті – ні грошей, ні товару. Порада від поліцейських: картку мобільного не прив’язувати до банківської.

4. Ви виграли авто

Одна з найпопулярніших схем «прозводу». Приходить повідомлення: ви виграли автомобіль. Люди перераховують чималі суми, як доплату чи транспортування.

5. Соціальна допомога

Категорія ошуканих – літні та самотні люди. Аферисти під приводом працівників соцслужб чи Червоного Хреста приходять до них додому, міняють гроші, проподять інші операції. В результаті пенсіонери отримують «фантики» замість справжніх грошей.  

Читайте також HELIX: суд продовжив запобіжний захід Дмитрові Нагуті та Роману Фелику
Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 209. Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом

2. Вчинення фінансової операції чи правочину з коштами або іншим майном, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких коштів або іншого майна чи володіння ними, прав на такі кошти або майно, джерела їх походження, місцезнаходження, переміщення, зміну їх форми (перетворення), а так само набуття, володіння або використання коштів чи іншого майна, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів. Ці дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великому розмірі, - караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Стаття 190. Шахрайство

4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Рома Козирь

    Фелик красава накачався за ваші бабки понакупляв фарми і спортпіту на 50 років уперед респект і уважуха

    Петро Білецький reply Рома Козирь

    :) :) :) :) :) :)
  • Петро Білецький

    ЛОХИ
  • Діонісій

    питання тут не про хеликс в Тернополі, а про такі конторки , що працюють роками і най...ють сотні і тисячі людей по всій Україні, а працюють вони під чиєюсь покришкою, що дупу їм прикриває. он наприклад, національна лотерея, гральні автомати, на кожному кроці, одні прикрили, а другі відкрили, і нічого не змінилось, тільки власник хто бабло заколочує. хотілось демократію, а отримали дермократію, гру в одні ворота і подвійні стандарти.
  • Кошеня кох

    В цьому дебільному місті не знаєш від кого удару чекати.  Це не місто а помийна яма.

    Мені шкода що це обласний центер
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up