Суд засудив афериста, який представлявся поліцейським і відбирав серед білого дня в дітей мобільні і золото

Суд засудив афериста, який представлявся поліцейським і відбирав серед білого дня в дітей мобільні і золото
  • Промишляв у парках Тернополя і навіть на стадіоні біля 22 школи — малі жертви плакали і боялись потім виходити на двір.
  • У 45-річного Руслана й самого є мала дитина. А за спиною – сім судимостей: за шахрайство, грабіж, крадіжку і самовільне присвоєння владних повноважень. Загалом – понад 12 років ув’язнення.

Вирок аферисту зі стажем, який, представляючись поліцейським, дурив малих тернополян, оголосили днями у Тернопільському мійськрайсуді.

Він найближчі роки проведе у колонії. Тим паче, що це вже другий вирок за три місяці. А от фігурант – один, 45-річний Руслан, який офіційно працює експедитором у приватника. За документами, він офіційно проживає в одному з сіл на Житомирщині. Проте на найближчі роки тато, в якого також є малолітня дитина, проведе за іншим місцем реєстрації - за гратами.

Жертви — тернопільські школярі

Його жертви – тернопільські школярі. У березні чоловіка засудили за те, що відбирав мобільні у школярів у тернопільських парках. У червні — за те, що ошукав малу школярку, забравши її золоті сережки. Маленькі золоті листочки і тисячі гривень не вартували. А дівчинка досі, як згадує все, що відбувалось, плаче. І довго після інциденту не могла вийти на двір, бо боялась. Про довіру до дорослих, зокрема, й працівників поліції, й говорити годі.

Відео дня

Днями Русланові оголосили сьомий (!) вирок у його житті. Загалом чоловік вже понад 10 років провів за ґратами, одного разу із зони вийшов раніше – потрапив під амністію. Але так висновків не зробив. Найбільше судимостей за шахрайство, вперше покарали за яке у 2004 р. У списку подвигів також грабіж, крадіжка і самовільне присвоєння владних повноважень — так офіційно звучить те, що він представлявся працівником поліції, обдурюючи дітей.

У телефони, і сережки 45-річний Руслан забрав у дітей за однією схемою: підходив, представлявся працівником поліції, показував дітям шмат пластику, схожий на поліцейське посвідчення, дурив, що в когось вкрали телефони і сережки, а він проводить слідчі дії. Потім забирав майно малих і зникав. Діти вірили, гадаючи, що допомагають поліції і їм обов’язково їхні речі повернуть. Коли розуміли, що їх надурили – дзвонили батькам.

  • В раніше засудженого за вчинення умисних корисливих злочинів, судимість за які не знята та не погашена у встановленому законом порядку обвинуваченого, 21 лютого 2016 року, близько 14 год. 40 хв., який перебував у парку «Топільче», виник злочинний умисел, спрямований на заволодіння чужим майном шляхом обману, — йдеться в обвинувальному акті, як почалась серія злочинів на Тернопільщині.

Йдіть до "Орнави" — там поліцейське авто

Того дня він зустрів у «Топільче» двох школярів. Розповів про нібито зниклі телефони в інших дітей і, мовляв, потрібно перевірити, чи не ці це апарати. Малі одразу погодились показати, на їхню думку працівникові поліції, свої телефони. А як інакше? Аферист забрав в обох мобілки і сказав дітям, що потрібно пройти до ТРЦ «Орнава»,  там мала знаходитися поліцейська машина, щоб розписатися за вилучені телефони. Школярі пішли, але ніякого поліцейського авто там не було. Коли повернулись – і за аферистом, і за їхніми мобілками слід простиг. В обох хлопців шахрай відібрав «Samsung Galaxy», вартість яких була понад 3 тис і 6 тис грн.

Вже у травні у тому ж парку серед білого дня і за тією ж схемою у двох дітей відібрав ще два телефони. На початку вересня перебрався на промисел до парку ім. Шевченка — здобиччю став мобільний LG вартістю 3919 грн. А в листопаді у «Топільче» видурив у двох сестричок два iPhone, вартістю понад 10 000 грн кожен. Загалом за кілька місяців – у семи дітей видурив їхні мобілки.

В суді всю вину визнав, у вчиненому каявся і просив суд його суворо не карати.

За свої подвиги отримав 2 роки і 2 місяці колонії. Окрім того, суд зобов’язав обвинуваченого відшкодувати шкоду усім потерпілим, а там серйозні тисячі гривень, тому в колонії, аби заробити ці гроші, йому працювати і працювати.

У червні — новий вирок. Цього разу 45-річному Русланові інкримінували ч.2 ст.190 КК України, тобто - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно. Та ч.1 ст.353 КК України, — самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи, поєднане із вчиненням будь - яких суспільно небезпечних діянь.

Лякав, що забере у відділок і прийде до школи

Жертвою стала мала школярка, яка зі своїм братиком гуляла на стадіоні біля 22 школи у Тернополі.  

Руслан підійшов до дітей і, побачивши на вухах дівчинки золоті сережки у вигляді листочків, представився працівником поліції. Помахав перед обличчями малих нібито посвідченням і повідомив: інша дівчинка загубила сережки. Тому школярка має віддати йому свої, аби він перевірив, бува, чи це не ті самі. Мала без сперечань зняла сережки, бо сильно злякалась. Адже в іншому разі «поліцейський» погрожував завезти дітей у відділення поліції. А також, що прийде до них в школу і звідти забере їх в поліцію.

Поцікавився покидьок, чи у дітей є телефони. При цьому говорив спокійно. Єдине, що чітко пам’ятали перелякані малі, що українською говорив не чисто. Часто переходив на російську. Братик також добре запам’ятав обличчя нібито поліцейського.

Діти прибігли додому в сльозах і розповіли, що з ними сталось. Дідусь, з яким проживає родина, зателефонував до поліції.

Суд засудив псевдополіцейського до двох років і 2 двох місяців позбавлення волі. Строк відбуття покарання рахуватимуть з моменту його затримання, згідно з березневим вироком, — тобто з 18 травня 2020 року. Він також має відшкодувати потерпілій близько тисячі гривень за дитячі золоті сережки.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Pavel Orestovich

    Слабенький вирок. Певне з суддями телефонами поділився))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up