В СІЗО чи вдома чекатиме вироку стрілець по дітях Валерій Устинов? (ОНОВЛЕНО)

В СІЗО чи вдома чекатиме вироку стрілець по дітях Валерій Устинов? (ОНОВЛЕНО)
  • У суді сьогодні, 27 квітня, вирішували подальшу долю Устинова: адвокат наполягав на мірі запобіжного заходу, не пов’язаного з позбавленням волі. Або хоча би визначити розмір застави. Прокуратура просила тримання під вартою.
  • До суду вперше прийшов батько Максимчика. А обвинувачений та його адвокат брати участь у засіданні за допомогою відео конференції. 

Долю стрільця по дітях Валерія Устинова вирішували сьогодні, 27 квітня, у Тернопільському міськрайсуді. Мова йде про міру запобіжного заходу. Валерія Устинова або могли й надалі утримувати під вартою, як наполягає прокуратура, або відпустити під домашній арешт, або хоча б визначити розмір застави, як того просив і обвинувачений, і його захисник.

На одному з попередніх засідань, нагадаємо, журналістка «20 хвилин» записала ексклюзивне відеозвернення Валерія Устинова до Максима, в якого він поцілив з рушниці.

  • Максим, привіт. Я хочу попросити вибачення у тебе… Одужуй пошвидше,  – почав своє звернення Устинов.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

До цього часу стрілець по дітях залишався під вартою без права внесення застави. Таку міру запобіжного заходу йому обирають не вперше. Устинов разом зі своїм захисником щоразу оскаржує це в апеляційній інстанції. Але апеляційний суд залишає все без змін.

І 27 квітня суд ухвалив рішення: ще протягом 60 днів Валерій Устинов перебуватиме під вартою без права внесення застави. Чи оскаржуватимуть це сам обвинувачений і його захисник - поки невідомо. Обидва брали участь у засіданні за допомогою відеоконференції. Тому, щойно суддя зачитала рішення, зв'язок із ними роз'єднався. 

Ми намагались зв'язатись з адвокатом Валерія Устинова телефоном, однак той був поза зоною. З відео було видно, що адвокат перебуває в автомобілі, який до того ж рухався. Можливо, в дорозі пропадав зв'язок і вдасться додзвонитись згодом. 

Вперше на засідання, де обирали міру запобіжного захисту Устинову, прийшов і батько постраждалого Максимчика Ярослав Капустяник. Разом з ним у залі засідань був і адвокат. Чоловік не був учасником процесу на цьому етапі, але в приватній розмові зізнався журналістці, що єдиною мірою запобіжного заходу на цьому етапі може бути тільки тримання під вартою.   

 

Нагадаємо, за версією слідства, 21 січня 2021 року близько 11 год. 00 хв., підозрюваний, з вікна своєї квартири, здійснив прицільний постріл із вогнепальної зброї в дітей, які перебували на спортивному стадіоні однієї із тернопільських шкіл. У результаті двом малолітнім потерпілим були завдані тілесні ушкодження у вигляді вогнепальних поранень.

У 8-річного хлопчини дробинка застрягла на обличчі – її витягли і відправили малого додому. А в тілі 11-річного Максима Капустяника виявили понад 40 дробинок. Кілька медики змогли витягти, інші були надто глибоко, в тому числі пройшли і через деякі внутрішні органи, тому того ж дня Максима терміново перевезли до столичного Охматдиту. Там школяра теж двічі оперували. Батько хлопця Ярослав Капустяник каже, що в тілі сина досі залишається близько 30 дробинок.

— Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено за ч. 4 ст. 296 і ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу України, - повідомив Володимир Галевич, заступник начальника головного управління Нацполіції в області. - Перевіряючи одну із версій слідства, оперативники відпрацювали один з будинків, з якого, за версією експертів, ймовірно, було здійснено постріл. В результаті відпрацювання вказаного будинку, в одній з квартир було виявлено гладкоствольну зброю. Її вилучили і призначили всі відповідні експертизи.

До речі, у Валерія Устинова теж є син - він роком старший від Максима.

Валерій Устинов в апеляційному суді стверджував, що не стріляв умисне, просто прибирав вдома і чистив зброю. Та у нього давно, користувався востаннє років 5 тому, коли ходив на полювання. На запитання одного з суддів, чи чистив зброю, направивши рушницю у вікно, той лише заперечував. 

Адвокат неодноразово наголошував, що ще до оголошення підозри його підзахисний добровільно здав обидва паспорти — і український, і закордонний. Тікати не збирається і хоче спілкуватись з потерпілими та відшкодувати збитки на лікування малого. Але родичі Максима, мовляв, на контакт не йдуть. Адвокат також нарікав, що через суспільний резонанс у цій справі представники ЗМІ з його клієнта мало не монстра зробили. Натомість Валерій, запевняв адвокат, зовсім не такий. І поцілив в дитину випадково. На запитання головуючої, скільки саме пострілів здійснив, той відповів: один. 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 296. Хуліганство

Ч. 4. Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

Ч. 1. Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Читайте також:

Максим, якого підстрелили біля школи, уже вдома і обійняв сестричку. Але в тілі і далі є дробинки

Стрільця по дітях Валерія Устинова можуть відпустити додому. Що вирішив суд: подробиці

З Днем народження, чемпіоне: Максиму, якого підстрелили біля школи, виповнилось 12. Як почувається?

"Тернопільський стрілець": що відомо про чоловіка, який, ймовірно, міг поцілити у школярів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • СТУГНА П

    Я одного не розумію чого так довго триває слідство . Вже який раз вони продовжують на 2 місяця .Є докази ,є результати експертиз ,що ще треба. Це не є нещасний випадок це є свідома акція де він відкрив вікно і прицільно вистрелив у дитину.Нехай не городять версію про чистку зброї і про необережність бо це є чистої води галіматня  .Для чого затягувати процес ,в зону його і на тому край . Я не вірю в його вибачення та і грошей йому не вистачить щоб все компенсувати. У мене лише одна версія чого так затягують процес це щоб спав суспільний резонанс ,а потім справу розвалять і йому дадуть умовне .Зникнуть докази ,або підмінять експертизу ,або ще щось придумають бо це непростий чувачок .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up