Міськрада пропонує віддавати дітей у школи за місцем їхньої реєстрації

Міськрада пропонує віддавати дітей у школи за місцем їхньої реєстрації

Новий рік – за новими чи старими правилами? Що зміниться в прийому дітей у тернопільські школи та садки, ми поговорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин».

Під час програми обговорили цьогорічні вимоги до майбутніх першокласників, зміни в навчальній програмі та нові підходи до викладання шкільних дисциплін. Також дізналися про те, скільки нових груп, садків та шкіл планують відкривати в місті, скільки на це потрібно коштів та яке фінансування освітньої галузі на поточний рік.

Ключове питання онлайн-чату - чи зможуть незареєстровані в Тернополі діти вільно відвідувати навчальні заклади?

На виконкомі 22 грудня 2017 затвердили перелік перелік територій обслуговування, закріплених за закладами загальної середньої освіти міста на 2018 рік. Тож кожна школа, по-суті, має певні вулиці, що належать до неї. Стурбовані жителі міста запитують: чи обов’язково це для виконання та куди тепер давати дитину в новому навчальному році? Адже, згідно із законом, кожен громадянин України має право на освіту. І основною гарантією реалізації цього права є створення державою навчальних закладів, доступних для кожного, незалежно від місця проживання.

Відео дня

Заступник начальника управління освіти з фінансових питань Олена Пельвецька розповіла, що у вересні минулого року були прийняті зміни до Закону України «Про освіту».

- Там чітко йдеться, що прийом дитини у садок чи школу повинен відбуватися за територіальним принципом: там, де зареєстрована дитина, будуть чітко обмежені вулиці, які територіально належать до певного закладу, - говорить вона. -  Хоча, у той же час, батьки можуть вільно обирати заклад, який буде відвідувати її дитина.

За територіальним принципом і відбуватиметься прийом дітей у садки.

  • Таким чином в електронну чергу в заклади міста ми матимемо ставити зареєстрованих у місті дітей, а потім вже приділяти увагу всім іншим, в залежності, чи є у даному ДНЗ вільні місця, - каже пані Олена. – Територіальний поділ допоможе розвантажити окремі школи, класи чи садочки.

Щоб потрапити у ДНЗ міста, і надалі потрібно ставати в електронну чергу. Записатися можна в управлінні за адресою: бульвар Шевченка,1, кабінет 35. Відповідно до цієї черги, керівники закладів подають в управління кількість ліжкомісць.

Подивитися повний запис ефіру можна за посиланням: https://te.20minut.ua/Osvita/yak-tsogo-roku-priymatimut-ditey-u-ternopilski-shkoli-ta-sadki-stavte--10668257.html.

Гостями програми були:

  • заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ №16 Тетяна Рудик;
  • заступник начальник управління освіти і науки міськради Олена Пельвецька;
  • методист Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Оксана Погорєлко.

 

ДОВІДКА

Міському управлінню освіти підпорядковані 86 навчальних закладів. 26 тисяч учнів навчається у школах, 9765 дітей відвідують садки, 1500 осіб навчається у навчально-виховних комплексах і садках, близько 3000 дітей – у позашкільних закладах.

На 2018 рік на освітню галузь виділили 702,1 млн грн. Порівняно з минулим роком, фінансування зросло на 48 млн грн, у 2017 році кошторис становив 654 млн грн.

 

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Оксана Василівна

Чи зросте зарплата у вчителів?

Олена Пельвецька

Питома вага у збільшенні кошторису на цей рік – це зростання витрат на заробітну плату. У січні працівники галузі освіти отримають на 10-16% більше коштів, ніж попереднього місяця. Саме додаткові 22 млн грн і є передбачені в бюджеті на зростання зарплати. Окрім того, цьогоріч збільшені видатки (5,8 млн грн) на теплопостачання, водопостачання, електроенергію та газ. 

 

Від редакції

Яку суму плануєте отримати за рахунок міжбюджетних трансфертів з районами та ОТГ за відвідування навчальних закладів незареєстрованих у місті дітей?

Олена Пельвецька

Наразі йдуть перемовини з органами місцевих самоуправлінь на відшкодування витрат. По Тернопільському району наразі – це 292 дитини, Великогаївській ОТГ – 19 чоловік, Байківецькій ОТГ – 67 дітей. Сума по кошторису, враховуючи фінансовий норматив: 1215 грн/міс. у садках і 327 грн/міс. у позашкільних закладах за одного чоловіка.

Нині підготували листи в усі громади і райони, чиї діти відвідують тернопільські ДНЗ. Триває переговорний процес.

 

Від редакції

Чи є чіткі результати, хто вже погодився платити за своїх дітей? Як бути тим батькам, діти чиїх зареєстровані не те, що в Тернопільській області, а загалом в інших регіонах країни? Там ні сном, ну духом про тернопільські нововведення про трансферти. Люди вийшли заручниками ситуації, хоча на законодавчому рівні домовлятися повинні не люди з органами влади, а міські та районні ради між собою.

Олена Пельвецька

Наразі юристи вивчають це питання. Конкретного рішення поки що немає. Будемо обговорювати дані питання на освітянській, бюджетній комісіях, потім усі пропозиції виноситимуть на розгляд сесії. Тоді вже можна буде говорити конкретніше. Нині все залишається, як є.

 

Ольга

Які вимоги до першокласника?

Тетяна Рудик

Вимоги ті ж самі. Потрібна заява батьків, медична картка дитини, копія свідоцтва про народження. Ніяких конкурсів у загальноосвітніх школах не проводять, лише у спеціалізованих навчальних закладах з поглибленим вивченням певних дисциплін мають на це право.

 

Від редакції

Як територіальний поділ дітей працює на практиці у школах?

Тетяна Рудик

Перший рік пробуватимемо так працювати. Зазвичай батьки і ведуть дітей в школу того мікрорайону, де проживають. Побачимо, як воно працюватиме на практиці.

 

Катерина

Скільки нових груп відкриють цього року у тернопільських садках? Про яку суму коштів ідеться?

Оксана Погорєлко

У 25 садку плануємо відкривати три додаткові групи. Також нові групи відкриють у 27 ДНЗ та 28 ТНВК. Загалом – 8.

Олена Пельвецька

На ремонт групи в середньому потрібно 350 тис. грн, на матеріально-технічну базу (посуд, ліжка і так далі) – 270-300 тис. грн. Якщо потрібні будуть додаткові кошти, звертатимемось в міську раду.

 

Від редакції

Чи відкриватимуть нові садки?

Олена Пельвецька

У кінці грудня була створена комісія по передачі приміщення на вулиці Кривоноса, 7. Колись там був дитячий садочок. Наразі йдуть розмови про те, щоб виділити кошти та поступово відновлювати роботу дошкільного закладу. Щоб відкрити садочок, треба не менше 10 млн грн.

 

Петро Григорович

Які садки найбільш переповнені у Тернополі?

Оксана Погорєлко

33, 31, 25 – найбільш перенасичені.

 

ЛюПка Вовк

На основі яких нормативно правових актів у школах збирають довідки про місце реєстрації дитини? Що робити батькам, які не бажають надавати невідомо в чиї руки ці особисті дані?
Олена Пельвецька

Зверніться в управління до наших інспекторів за телефоном: 25-34-36, 52-88-56. Вони нададуть всі роз’яснення.

 

Від редакції

Чому у школах з початку січня вже почали збирати довідки?

Олена Пельвецька

Це – для звітності.

Тетяна Рудик

Є наказ Міністерства освіти ще 2015 року, потім на його основі було видане розпорядження міського управління освіти про створення єдиного електронного реєстру учнів. Ми так своїм батькам і пояснюємо. Облік учнів ніяк не мав би впливати на фінансові питання.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Третя школа спорожніє... Скільки там тих дітей на навколишніх вулицях? А поруч 4-та, 5-та, 6-та і 24-та теж недалеко... Де ж тепер "іліта" своїх діток вчитиме?
  • Діонісій

    бляха, школи минулого року позакривали по селах, тіпа об'єднали, а тепер кажуть за місцем реєстрації.
  • Nick Stan

    Стаття 13 ЗУ "Про освіту". Територіальна доступність повної загальної середньої освіти

    1. Для забезпечення територіальної доступності повної загальної середньої освіти органи місцевого самоврядування створюють і утримують мережу закладів освіти та їхніх філій.



    Кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти (його філії), що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи.



    Право особи здобувати початкову та базову середню освіту у державному або комунальному закладі освіти (його філії), за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця особа, гарантується, що не обмежує право особи обрати інший заклад освіти.



    2. З метою створення умов для здобуття повної загальної середньої освіти, запровадження профільного навчання, забезпечення всебічного розвитку особи, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів і матеріально-технічної бази закладів освіти, їх модернізації створюється освітній округ.



    Освітній округ - це сукупність закладів освіти (їхніх філій), у тому числі закладів позашкільної освіти, закладів культури, фізичної культури і спорту, що забезпечують доступність освіти для осіб, які проживають на відповідній території.



    Опорний заклад освіти - це заклад загальної середньої освіти, що має зручне розташування для підвезення дітей з інших населених пунктів, забезпечений кваліфікованими педагогічними кадрами, має сучасну матеріально-технічну і навчально-методичну базу та спроможний забезпечувати на належному рівні здобуття профільної освіти.



    Положення про освітній округ і опорний заклад освіти затверджується Кабінетом Міністрів України.



    3. З метою наближення місця навчання дітей до їхнього місця проживання у відповідному населеному пункті може утворюватися філія закладу освіти. Філія закладу освіти - це територіально відокремлений структурний підрозділ закладу освіти, що не має статусу юридичної особи та діє на підставі положення, затвердженого засновником відповідного закладу освіти на основі типового положення, що затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.



    Початкова школа може забезпечувати здобуття початкової освіти дітьми (незалежно від їх кількості) одного або різного віку, які можуть бути об'єднані в один або в різні класи (групи). Освітній процес у такій школі може організовуватися одним чи кількома вчителями або в будь-якій іншій формі, яка є найбільш зручною та доцільною для забезпечення здобуття дітьми початкової освіти відповідно до стандарту початкової освіти.



    4. Особи, які здобувають повну загальну середню освіту, проживають у сільській місцевості і потребують підвезення до закладу освіти і у зворотному напрямку, забезпечуються таким підвезенням за кошти місцевих бюджетів, у тому числі із забезпеченням доступності відповідного транспорту для осіб з порушенням зору, слуху, опорно-рухового апарату та інших маломобільних груп населення.



    5. Органи місцевого самоврядування різних адміністративно-територіальних одиниць мають право прийняти з урахуванням потреб і пропозицій територіальних громад спільне рішення про організацію здобуття початкової, базової та профільної середньої освіти в закладі освіти (його філії) та забезпечення підвезення здобувачів освіти до нього і у зворотному напрямку.



    Знову  міська рада перекрутить закон, і прийме антиконституційне рішення з посиаланням на цей закон.

    Anonymous reply Nick Stan

    Та що там тій бидлоті закони чи конституція. Їх вже просто з тих кабінетів на вилах виносити пора. Вони аж просять того!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up