Чи будуть закривати відділення в Тернополі та які умови зараз для депозитів у банках (ГРАФІКА)

Чи будуть закривати відділення в Тернополі та які умови зараз для депозитів у банках (ГРАФІКА)

Тернополяни розповідають, що багато знайомих поспіхом виводять свої депозити з банків. Хтось каже – усе через зміни до правил отримання субсидій, а хтось боїться закриття банківських відділень. Ми порівняли пропозиції за вкладами у різних банках. Де вигідніше зберігати гроші?

Паніка навколо вкладів почалась у соціальних мережах, де тернополяни обговорювали ситуацію. Журналісти «20 хвилин» дізнались, чи дійсно останнім часом частіше виводять свої гроші та скільки відділень у місті та області зачиняють.

Що кажуть в банках?

У «ПриватБанку» повідомили, що кількість вкладників у зв’язку з пандемією зменшилась, але паніки та масового виводу депозитів не спостерігають.

– У нас наразі немає «буму» з виводом депозитів у зв’язку зі змінами до надання субсидій чи інших причин, – коментує керівник пресслужби Олександр Жильцов. – Але можемо відмітити, що за останній період під час пандемії коронавірусу зменшилась кількість строкових вкладів. Разом з тим, збільшилась кількість коштів на поточних рахунках людей. Тобто коштів у людей менше не стало і масового виведення грошей немає.

Відео дня

Щодо закриття відділень – у ПриватБанку запевняють – ці заходи проводять не масово, а лише там, де у відділенні немає потреби. Так, у Тернополі за останній час закрили одне відділення. Інші зачиняти наразі не планують.

– Дійсно, відбувається процес трансформації мережі відділень, – каже Олександр Жильцов. – Банк оцінює потреби в конкретних відділеннях. У деяких мікрорайонах навпаки починають працювати нові. Ця трансформація відбувається з урахуванням кількості активних карт, потреб банку, кількості клієнтів.

У пресслужбі «Ощадбанку» журналістам «20 хвилин» повідомили, що в області наразі не планують зачиняти відділення або створювати нові.

– Станом на початок травня 2021 року, мережа Ощадбанку в Тернопільській області налічує 39 відділень і є найбільшою серед усіх банківських установ, – повідомили у прес–службі. – У Тернополі працює 13. У найближчий час банк не планує закривати існуючі та  відкривати нові відділення на Тернопільщині.

У банку запевняють – рішення про закриття кожного відділення приймається дуже виважено. А оптимізація системи триває вже шість років. Закриттю установи передують багатомісячні (а іноді й багаторічні) переговори з місцевою владою з однією метою – разом знайти джерела наповнення банківського відділення операційним змістом, прибутком, щоб воно мало шанс залишитись і працювати.

Те, що люди останнім часом почали частіше виводити депозити – у пресслужбі спростовують.

– Незважаючи на те, що банк системно знижував відсоткові ставки по депозитах фізичних осіб протягом останніх 12 місяців, відповідна частка ринку Ощадбанку в Тернопільській області залишається незмінною, – повідомили у Ощадбанку. – Попри кризові явища загальний депозитний портфель Ощадбанку, який станом на кінець березня 2021 року становив 209 млрд грн, продовжує зростати. Протягом першого кварталу поточного року він зріс на 12,1%, або на 22 млрд грн.

Де вигідніші умови?

Ми порівняли пропозиції по депозитах у гривні в різних банках. Якщо відкривати депозит у доларах чи євро – отримати великий прибуток не вдасться, оскільки процентна ставка зазвичай 1–1,5% річних, а в деяких банках навіть менше відсотка. Такий депозит варто відкривати, якщо ви хочете тримати заощадження у валюті і в банку, але не платити за банківську комірку.

Опитування

Де ви зберігаєте заощадження?

Пропозиції по вкладах у різних банках відрізняються. Як і мінімальні терміни вкладів, можливість дострокового розірвання договору, програми лояльності тощо.

Ощадбанк

У Ощадбанку є можливість відкрити депозит на 3, 6 та 12 місяців без дострокового розірвання договору. Процентні ставки – від 5,75% до 7,25%. Однак це без урахування того, що з вашого прибутку держава збере податок – це 19,5% від вашого прибутку. Тому «чистими» ви за річний депозит меншу процентну ставку. Податок з прибутку стягується у будь–якому банку. 

Приватбанк

У Приватбанку вибір можливих вкладів більший. Є «Стандарт», «Приват–вклад», «Джуніор» та «Стандарт безподатковий» (для одержувачів зарплат, пенсій та соцвиплат). Також є «Скарбничка». Термін відкриття депозиту – від 1 до 24 місяців. Також можна обрати можливість дострокового розірвання договору. З цією можливістю процентна ставка буде меншою, але в будь–який момент ви зможете забрати свої кошти. Якщо ж обрати «строковий» вклад – відсоток буде більший, але забрати вклад можна тільки після закінчення терміну. Так річний вклад без можливості виводу коштів дасть вам 7,5% річних. Це наразі найвигідніша пропозиція за вкладами в цьому банку.

А–Банк

У А–Банку також є різні варіанти вкладів – строковий, безподатковий, стандарт, скарбничка тощо. Терміни вкладів залежать від його типу. До прикладу, строковий можна оформити на 3, 6 та 12 місяців. «Онлайн вклад» можна оформити на 15 місяців під 11% річних. А «Стандарт» вдасться відкрити і на місяць під 5%. Відповідно до типу вкладу, є можливість дострокових розірвань, капіталізації відсотків (отримані відсотки додаються до вашого вкладу щомісяця). Процентні ставки тут вищі – 10% річних при строковому вкладі на 12 місяців.

Idea Bank

В цьому банку умови по процентним ставкам відрізняються від більшості інших банків. Тут процентна ставка буде залежати не лише від терміну вкладу, а і від його розміру. Є два основних варіанти – «Класичний», коли є можлтвість щомісячно отримувати відсотки на вашу карту Також є «Дохідний» депозит – відсотки додаються до вкладу. Але можливості дострокового розірвання чи навіть поповнення депозиту немає ні в першому, ні в другому випадку. Якщо ваша сума вкладу понад 500 тис гривень – відсоткова ставка буде більша на 0,25 відсотків.

Райффайзен Банк Аваль

Тут є три варіанти депозиту. Вклад «Класичний Строковий» має найвищу процентну ставку серед існуючих вкладів банку – від 4% до 6,75%. Однак цей тип вкладу без поповнення та без можливості дострокового повернення. Вклад «Ощадний» з правом поповнення, щомісячною виплата відсотків на поточний рахунок або капіталізація відсотків, часткове зняття коштів протягом пільгового періоду. Ставка – від 4,5% до 6,25%. Ще є вклад «Універсальний» – безстроковий вклад з правом поповнення та часткового зняття коштів, щомісячна капіталізація відсотків. Ставка від 3 до 5% . Якщо відкривати вклад онлайн – процентна ставка буде на 0,25% більша, ніж якщо робити це у відділенні.

ТАСКОМБАНК

У банку є депозит «Стабільний» від 5,5% річних у гривні без дострокового розірвання та «Ощадний», де є вільний доступ до вкладу – від 4%. На жаль, на сайті банку немає калькулятора розрахунку, тому дізнатися прибуток треба самому, або щоб вам допоміг у цьому консультант банку. Всі умови та варіанти представлено в таблиці на сайті банку.

ПУМБ

У Банку ПУМБ можна відкрити депозити від 1 до 18 місяців, в залежності від типу вкладу. Є депозит «Накопичувальний», який можна поповнювати, але достроково розірвати його не можна. Є ще «Дохідний», який має більші ставки, але поповнювати та розривати його неможна до закінчення терміну. Депозит на рік принесе 7,5%.

Monobank

Монобанк, який працює по банківський ліцензії «Універсал Банка», має свої переваги та недоліки. Депозити мають високі процентні ставки, але оформлювати депозит можна лише онлайн, оскільки відділень банк немає – все робиться через мобільний додаток. Стандартний депозит дає до 10% прибутку при відсутності можливості дострокового розірвання. Відсотки можна додавати до вкладу або отримувати щомісяця на карту.   

Ми порівняли пропозиції різних банків та порівняли можливі прибутки. Будемо вважати, що ми оформили вклад на рік без можливості дострокового розірвання та капіталізації відсотків до вкладу. А покладемо на депозит ми 100 тис. гривень. Ми розрахували прибуток з депозитів за допомогою калькуляторів на сайтах банків. Червоним вказано «чистий прибуток», який ми отримаємо.  

Який прибуток ми отримали б у різних банках – дивіться на графіці:

А ви маєте депозит у банках? Чи помітили зниження відсоткових ставок? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up