Інноваційні та доісторичні: як виглядають дитячі майданчики в Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Інноваційні та доісторичні: як виглядають дитячі майданчики в Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  • Після послаблень карантину чимало тернополян з дітьми почали виходити на дитячі майданчики. Вони розташовані як у парках, так і на прибудинкових територіях.
  • Напередодні Дня захисту дітей журналісти «20 хвилин» перевірили, у якому стані дитячі майданчики міста. 

Хоча після послаблень карантину діти почали знову гуляти на майданчиках, лікарі все ж закликають уникати людних місць. Попри застереження багато людей вже гуляють містом та відвідують людні місця без маски.  

Які майданчики в місті

У місті є багато дитячих майданчиків. Журналіст «20 хвилин» перевірив, у якому стані майданчики у парках міста та на деяких прибудинкових територіях. Одні з них ще зовсім нові, а деяким - не один десяток років.  

Інклюзивний дитмайданчик

Дитячий майданчик для дітей з особливими потребами облаштували в парку Національного відродження ще минулого року. Ідея виникла у тернополянки, яка і зареєструвала проєкт на «Громадському бюджеті». Її підтримали тернополяни, і на інклюзивний майданчик виділили близько 1,4 млн. гривень.

Відео дня

Тут встановили гойдалки, спеціальну карусель, на яку можна заїхати на інвалідному візочку, гойдалку на пружині, пісочниці та великий ігровий комплекс. Окрім каруселей та гойдалок, на майданчику є кілька навчальних дошок для вивчення мови жестів, дошка для вивчення шрифту Брайля, «музична дошка», рахівниця та багато інших елементів для дітей різного віку.

Однак хоча майданчику ще немає і року, його вже нищили вандала. Одну з гойдалок зламали на наступний день після встановлення. Її нині відремонтували.

Майданчик біля атракціонів

Ще один дитячий майданчик в парку Національного відродження розташований біля атракціонів. Там є кілька гойдалок, невеликий ігровий комплекс, пісочниця, тощо. Там часто збираються школярі та маленькі діти з батьками.

Всі конструкції відносно нові та в хорошому стані.

Майданчик біля «Дяді Стьопи»

У парку ім. Тараса Шевченка один з улюблених майданчиків для дітей – біля «Дяді Стьопи. Він пережив кілька оновлень. Там є ігровий комплекс, гойдалки, «канатне містечко» та багато іншого. Частина майданчика покрита піском. Інша – штучним газоном. Однак він вже не в найкращому стані.

Канати та кріплення гойдалок на майданчику нові. Усі ігрові елементи справні. Однак не всі діти, особливо старші, використовують гойдалки по призначенню. Дехто стає на них ногами та розгойдуються.

Майданчик на набережній

Інший дитячий майданчик в парку ім. Т. Шевченка біля Набережної. Там є кілька гойдалок, карусель та дитячий ігровий комплекс. Усі елементи, як помітив журналіст, - у гарному стані. Покриття там з піску. Однак в спекотні дні дітей з батьками небагато, адже там немає затінку.

Майданчик з «безпечним покриттям»

Третій майданчик в парку ім. Шевченка - не в найкращому стані, адже конструкціям багато років. Дерев’яні елементи вже кілька разів фарбували. «Безпечне» покриття з гуми також з роками змінилось. Щілини між гумовими елементами в деяких місцях розміром, як дитяча нога. Однак незважаючи на це, сюди часто приходять батьки з дітьми, адже там є великий ігровий комплекс. Усі гойдалки та конструкції хоч і не нові, але справні.

Майданчик у «Топільче»

У гідропарку також є дитячий майданчик. Однак він, у порівнянні з майданчиками в інших парках, -чи не найгірший. Багато дерев’яних елементів з роками прогнили та зламалися. Фарба в багатьох місцях облізла, і дерево втягує вологу.

Майданчики на Шептицького

На вулиці Митрополита Шептицького напроти «Центрального ринку» є два невеликих дитячих майданчики. Хоча вони зовсім малі, до них часто приходять батьки з дітками, щоб перепочити. Конструкції там нові, є гойдалки, ігрові комплекси. Однак такі майданчики не можна назвати безпечними, адже вони розташовані на бруківці.

Майданчик на вул. Січинського Дмитра

Цей майданчик розташований на прибудинковій території, однак туди часто приходять батьки з дітьми з інших вулиць, адже він розташований фактично у самому центрі міста. Хоча фарба з багатьох елементів почала злазити, усі гойдалки справні. Там є каруселі, пісочниця, гойдалки та ігровий комплекс. Сам майданчик покритий штучним газоном.

Радянські майданчики

Однак не всі майданчики в місті нові. Біля багатьох будинків лишились ще старі гойдалки та каруселі, яким не один десяток років. Кілька таких майданчиків ми побачили на прибудинкових територіях на вулиці Живова. Не всі гойдалки справні. Від багатьох з них лишились лише опори. Самі конструкції покриті не одним шаром фарби. 

Де у місті з’являться нові майданчики

На прибудинкових територіх за рахунок міського бюджету облаштовують дитячі майданчики. Минулого року 65 дворів їх отримали. 

- Дитячі майданчики встановлюють на прибудинкових територіях різних мікрорайонів міста, - повідомляють у міській раді. - Варто відзначити активність тернополян, які прагнуть аби у їх дворах з’являлися нові сучасні майданчики.

Деякі тернополяни навіть реєструють свої проєкти дитячи майданчиків на «Громадському бюджеті».

Цього року роботи також тривають. Загалом у 2020 році мають облаштувати 30 дитячих майданчиків. Орієнтовна вартість усіх робіт складає 1 млн. гривень. Як повідомляє речниця міської ради Мар’яна Зварич, уже облаштували 25 дитячих майданчиків за адресами:

·         вул. Морозенка, 7;

·         бульв. Д. Вишнивецького, 5;

·         вул. Колонтая, 2;

·         вул. Кн. Острозького, 40;

·         вул. Винниченка, 4;

·         вул. В. Великого, 8;

·         вул. Камінна, 4;

·         вул. Пушкіна, 5;

·         вул. Вербицького, 7;

·         вул. Вербицького, 4;

·         вул. Вербицького, 2;

·         вул. Карпенка, 20;

·         вул. Карпенка, 23

·         вул. Симоненка, 8-10;

·         вул. Ген. Тарнавського, 4;

·         вул. Довженка, 9;

·         вул. Довженка, 4а;

·         вул. Довженка, 7;

·         вул. Довженка, 8б;

·         пр. Злуки, 25;

·         вул. Галицька, 34;

·         вул. Кн.Острозького, 53;

·         вул. Пушкіна, 3;

·         вул.15 квітня, 19;

·         Майдан Перемоги, 4.

А біля вашого будинку є дитячий майданчик? Чи задоволені ви його станом? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина Зима

    Майданчик то є біля двору. Але дитину я туди боюсь пускати оскільки там в нас крім дітей щей собак і котів вигулюють. Тому крім ковід 19 можна ще багато чого принести додому особливо з пісочниці,де люблять гратись маленькі дітки яким не поясни чому туди не можна.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up