Інтерни медуніверситету згодні допомагати із лікуванням хворих на COVID. Чи готові до цього лікарні?

Інтерни медуніверситету згодні допомагати із лікуванням хворих на COVID. Чи готові до цього лікарні?
  • На Тернопільщині зростає кількість хворих на коронавірус. У зв’язку з цим на засіданні ТЕБ та НС розглядали різні варіанти допомоги медикам. Зокрема – залучення викладачів, інтернів та студентів медичного університету для допомоги у лікуванні хворих на коронавірус.  
  • Чи готовий медичний університет надати свої кадри та чи потребують лікувальні заклади таку допомогу – читайте у матеріалі.

Під час позачергового засідання регіональної комісії ТЕБ та НС у зв’язку з загостренням ситуації з захворюваністю на коронавірус очільник області запропонував у разі загострення ситуації залучати до лікування хворих працівників медичного університету, інтернів та студентів старших курсів, оскільки це дозволяє постанова Уряду.

Чи готовий університет?

В університеті ще у листопаді минулого року серед викладачів, студентів та інтернів проводили опитування. Тоді 45 викладачів, 18 інтернів та 16 студентів старших курсів виявили бажання допомагати лікарям у боротьбі з пандемією. За цей час кількість охочих допомогти лікарям збільшилось.

– Станом на сьогодні Тернопільській національний медичний університет готовий допомогти практичній охороні здоров’я у наданні медичної допомоги пацієнтам з коронавірусною інфекцією COVID-19, – розповів проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи ТНМУ, професор Степан Запорожан. – З числа працівників професорсько-викладацького складу, які займаються лікувальною роботою на терапевтичних кафедрах університету та кафедрі анестезіології і реаніматології, таке бажання виявило 80 осіб.

Відео дня

В університеті кажуть – якщо ці викладачі будуть залучені для лікування хворих на коронавірус – це не вплине на навчальний процес.

Серед лікарів-інтернів та студентів старших курсів також є ті, хто готові працювати в ковідних відділеннях. Однак вони не зможуть надавати повноцінну допомогу медикам.

– Щодо лікарів-інтернів, то вони згідно з чинним законодавством, не мають права самостійно надавати медичну допомогу, а виключно працювати під керівництвом лікаря, – каже Степан Запорожан. – Допомагати в медичних закладах зголосилося понад 25 лікарів-інтернів терапевтичного профілю. Студенти можуть виконувати тільки волонтерську роботу у формі виконання функцій середнього медичного персоналу (медсестра, медбрат). Але це можуть робити виключно студенти старших курсів (3-6 курси). Студенти 1-2 курсів можуть допомагати тільки під час транспортування пацієнтів чи виконувати іншу технічну роботу. Університет готовий надавати таку допомогу у випадку різкого зростання кількості пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

Чи є потреба в допомозі університету?

Медуніверситет надати кадри готовий, але чи потрібні додаткові кадри у лікувалних закладах?

Як розповів керівник міського відділу охорони здоров'я Василь Данчак – проблем з медичним персоналом у Тернополі немає, але якщо буде продовжуватися ріст захворюваності – така потреба може знадобитися. Адже лікарі також хворіють, до того ж, медики виснажені.

Директор лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський повідомив, що в закладі є брак середнього мединого персоналу. Там готові прийняти студентів старших курсів медуніверситету. Це допоможе медперсоналу лікарні, а студенти зможуть отримати практичні навички.

Читайте також:

Що всередині «брудної» зони. Ексклюзивний репортаж з COVID-відділення у Тернополі (ВІДЕО)

У лікарні №2 необхідності в тому, щоб залучати викладачів, студентів чи інтернів медуніверситету поки не бачать.

– В нас ситуація більш–менш краща, ніж в інших закладах, – розповідає директор другої міської лікарні Ростислав Левчук. – Кадрового голоду в нас немає. Ми маємо законтрактовані п’ять бригад, які забезпечують ліжка для лікування хворих на коронавірус. Навіть якщо вони будуть повністю заповнені – ми впораємося. Тому в мене достатньо кадрів.

У лікарні №3 також нагальної потреби в залученні нових працівників поки не бачать.

– Наразі ми забезпечені медперсоналом, щоб забезпечити функціонування ліжок для лікування хворих на коронавірус, – каже директор третьої лікарні Юрій Лазарчук. – Якщо така необхідність у нових медпрацівниках знадобиться – треба буде вирішувати питання по оформленню нових працівників, оплаті праці. У нас наразі такої потреби в залученні сторонніх працівників немає.

Загалом в лікарні є 9 законтрактованих медичних бригад, які займаються хворими на коронавірус.

Ситуація з захворюваністю лишається напруженою. У лікарнях Тернополя –  215 хворих на COVID-19. Медики пов’язують це з тим, що в Україні з’явився новий штам коронавірусу, який імовірно має здатність швидше поширюватися та легше заражає людей. Як саме він впливає на протікання хвороби та летальність – достеменно невідомо, однак тернопільські медики кажуть, що у лікарнях побільшало молодих хворих. Хвороба протікає важче. Однак визначати, яким штамом хворий пацієнт ні тернопільський лабораторний центр, ні жоден інший лабораторний центр в Україні не має можливості.

Читайте також:

Новий штам коронавірусу вже в Тернополі? Що кажуть медики та чим небезпечний мутований COVID
Від вакцини захворіти неможливо! Щеплення отримав відомий тернопільський інфекціоніст Андрейчин
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up