Місто засинає, вони виїжджають... Як комунальники прибирають сніг уночі: ми перевірили (РЕПОРТАЖ)

Місто засинає, вони виїжджають... Як комунальники прибирають сніг уночі: ми перевірили (РЕПОРТАЖ)
  • Чимало тернополян скаржаться на погану роботу комунальних служб, які мають прибирати вулиці від снігу. Подекуди результату не видно взагалі. Журналіст "20 хвилин" побачив, як прибирають сніг уночі.
  • Свої враження описав у репортажі. Дивіться, що відбувається у Тернополі, коли ви лягаєте спати.

Вдень на вулицях міста працює снігоочисна техніка. Сніг на дорогах періодично розгортають. Також працюють двірники та організації, які обслуговують прибудинкові території. Однак по-справжньому робота починає кипіти тоді, коли місто засинає. Дороги починають розчищати, а в деяких місцях кучугури снігу вивозять вантажівками за місто.

Розчищали лікарні, зупинки, переходи

Разом з працівниками відділу технагляду, які контролюють виконання робіт підрядниками, побачив роботу і журналіст "20 хвилин". Вночі з 10 на 11 лютого  працювало 30 одиниць спеціальної техніки.

Як розповів начальник відділу технагляду міської ради Олег Вітик, з найбільш проблемних місць сніг вантажівками вивозять за місто. У першу чергу, забирають пульпу біля лікарень міста, зупинок громадського транспорту, біля пішохідних переходів, на тих вулицях, де через кучугури снігу ускладнено проїзд. Вивозили сніг з 11:00 до 7:00.

Відео дня

– Зараз важка метрологічна ситуація складається у Тернополі, ми фактично третю добу безперебійно працюємо, – каже начальник відділу технагляду Олег Вітик. – Уже приступили до вивезення снігу. Цим займається чотири бригади, це 19 робітників. У кожній бригаді є вантажник, два автомобілі, які вивозять сніг. Працюємо на тих вулицях, де це найбільш необхідно – медзаклади, зупинки громадського транспорту, пішохідні переходи. Окрім того, є і снігоочисна техніка, яка розчищає та посипає дорогу. Важче працювати на тротуарах, бо там зазвичай техніка не проходить.

На зупинці біля кооперативного коледжу сніг згортали технікою та вручну лопатами.

– Це найбільша зупинка у місті, снігу тут багато, потрібно все розчистити і вивезти його за місто, – розповів робітник пан Петро. – Скільки ми вивеземо звідси, важко сказати. Це орієнтовно 60 тонн. Кілька вантажівок треба заповнити. І це лише одна зупинка. Уявіть масштаби робіт!

На Шпитальній також грузили та вивозили сніг, щоб машини швидкої мали нормальний виїзд. На дорогах сніг згортає трактор за допомогою ковша. Біля парканів на узбіччі користуються металевими лопатами. Вантажівка заповнюється за кілька хвилин. Їй на заміну під’їжджає інша.

На вулиці Івана Франка також бригада вивозить сніг. Там у робітників чергова проблема – край дороги лишили автівку на ніч. Замість того, щоб зібрати сніг спецтехнікою за кілька хвилин і їхати далі – робітники з лопатами обкопують машину. Кажуть – це постійна проблема.

Автівка зі служби доставки, на ній написано номер телефону. За ним телефонували робітники, щоб машину забрали. Ніхто не відповів.

"Доводиться робити віражі"

Машини, які лишають на проїжджій частині вночі, створюють проблеми не лише тим робітникам, які вивозять сніг, а і спецтехніці, яка прогортає дорогу та посипає її сумішшю проти ожеледиці.  

Начальник управління ЖКГ Олег Соколовський розповідає, якщо водії лишають машини на дорозі вночі, коли їде техніка, яка посипає дорогу, у цих місцях посипати дорогу не можна.

Робітники додають – через таких водіїв доводиться робити «віражі» на дорогах. Це добре помітно на деяких вулицях. Сніг розчищали, однак біля запаркованих машин лишаються гори.

У відділі технагляду просять з розумінням поставитись до цього тернополян. Найбільш проблемні вулиці – Соломії Крушельницької, Івана Франка, Пирогова, Шпитальна, та багато інших, де люди влаштовують собі парковки.   

– Одна з головних проблем – водії лишають машини на проїжджій частині, – каже пан Вітик. – Ми звертаємося до муніципальної інспекції, до патрульної поліції. Якщо ви маєте машину – не лишайте її вночі на дорозі, де має працювати снігоочисна техніка. Поставтесь до цього з розумінням. Ми ж не можемо на кожну машину викликати поліцію, хоча правоохоронці та муніципальна інспекція над цим працює. Іноді власника вдається одразу знайти, люди бачать, що їх машина заважає і її забирають, 

«Можете – не дзвоніть зі скаргами, а допоможіть»

У місті ситуація не найкраща. Чимало тернополян скаржаться, що вулиці чи прибудинкові території почистили погано. Навіть у Центрі є чимало проблем – ідеально розчищена дорога чи тротуар за кілька метрів перетворюється у кашу з кучугурами снігу.

Читайте також:

Чому одні вулиці "вилизані", а на інших – каша? Як прибирають Тернопіль від снігу: репортаж "20 хвилин"

Однак у відділі технагляду просять з розумінням поставитись до ситуації.

– Хочу звернутись до тернополян, які живуть у приватному секторі, – каже Олег Вітик. – Є маленькі вулички, де люди можуть вийти і самі розчистити тротуари біля своїх будинків. Ця дуже допоможе комунальникам. Якщо можете та маєте можливість це зробити – долучіться, а не телефонуйте зі скаргами, що біля вас погано почистили. Тоді буде порядок. Я прошу людей з розумінням поставитись до цієї ситуації. Підрядники працюють. Є багато проблем на міжбудинкових проїздах де виноситься багато снігу. Про проблеми з тротуарами нам теж відомо, але розчистити все за одну ніч неможливо. Ми стараємося.

Чи впораються комунальники?

У Тернополі очікують сильні снігопади. 11 лютого сніг, за прогнозами синоптиків, буде падати увесь день. Чи впораються комунальники?

У відділі технагляду пояснюють – ситуація важка. Чи вдасться впоратись зі стихією, чи місто «зупиниться» через снігопад – дізнаємось згодом.

Однак наслідки снігопаду можна побачити побачити на багатьох вулицях. Наприклад, на вулиці Медова вночі 11 лютого працювала техніка. Дороги та тротуари розчистили.

Але вдень, близько 12 години, вже цього не помітно, ніби тут ніхто не розчищав.

А яка ситуація на ваших вулицях? Чи помічаєте роботу комунальників? Пишіть у коментарях!  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sergey Sergey

    Ніхто сніг не вивозить, техніка яка малаб працювати, просто напросто здана в оренду, ніхто не очікував таких сніхопадів. Є кілька одиниць старої техніки, які просто не справляються. Замість того, щоб сніг вивозити його просто згортають на узбіччя або на великі купи. Це приводить до того, що дорога, яка мала дві смуги руху, тепер має одну, відповідно два автомобілі розїхатись не можуть. Чому міська рада на чолі з Надалом кожної зими має такі проблеми?! Невідомо! Памятаю якогось року Надал особисто відгортав сніг з під стін міської ради, було це на камеру і всього пять хвилин, але хтось навіть запропонував нагородити Надала іменою лопатою для відкидання снігу ... :) Ось такий у нас мер-бізнесмен, техніку брату в оренду, а сам з лопатою бігає :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up