Партнер рубрики Події

Проектант годинників на ЦУМі та залізничному вокзалі розповів їхню історію творення

Проектант годинників на ЦУМі та залізничному вокзалі розповів їхню історію творення
  • Після однієї з публікацій про годинники на ЦУМі та залізничному вокзалі Тернополя  журналістці "20 хвилин" написав чоловік, який був серед проектантів та виробників обох годинників. 
  • Анатолій Семчук розповів як створювали годинники. І каже, годинник на вокзалі працював би і досі, якби його не замінили. А той, що на ЦУМі ще можна відремонтувати.

Про годинник на ЦУМі, на ремонт чи купівлю нового мали виділити півмільйона, читайте тут.  А історію ремонту годинника та табло на залізничному вокзалі читайте тут. 

Анатолій Семчук родом із Теребовлянщини, але півжиття прожив у Тернополі. Розповідає, що закінчив Львівський політенхнічний інститут. Навчався на спеціальності "Радіотехніка". Працював у Чорткові на підприємстві, яке виготовляло нестандартне обладнання у галузі світла. Пан Анатолій працював у відділі, в якому займалися автоматизацією обладнання. Як каже сам чоловік, там він познайомився із комп'ютерами, а у 1985-ому то була дивина. А у 89-ому чоловік зібрав власний комп'ютер, який зберігає дотепер. 

- У 89-ому ми почали робити автоматизовану прохідну на бавовняний комбінат, - розповідає чоловік. - Там ми почали робити все на мікропроцесорах і мали певні напрацювання. Але з часом то "заглохло". Замовлень не було, люди по-тихенько роз'їхалися. А почали з'являтися маленькі фірми. Мені запропонували прийти на одну із них. Там придумали зробити бігучу стрічку. Стрічка на світлодіодах, а управляли з побутових комп'ютерів. Я розробляв програмне забезпечення, щоб воно виводило текст і запам'ятовувало його. 

Відео дня

Десь в 91-ому чи 92-ому, як каже Анатолій Семчук, Тернопільська міська рада замовила два годинники, які б показували годину, дату, атмосферний тиск та радіацію: один на залізничний вокзал, інший на ЦУМ. 

- На Універмазі ще досі є заржавілі залишки того годинника, - продовжує чоловік. - Мені доручили розробити датчик радіації. Але той датчик тре було перевірили, то ми ввозили прилад в радіологічну лабораторію в Білу Церкву.  А через кілька років був випадок, що до нас дзвонили і казали, ніби прилад бреше, бо показує, що на вокзалі висока радіація. Ми поїхали з дозиметрами. А там на колії були вагони з рудою і тому показник був десь 70 мікрорентген. Ті вагони моментально відігнали. 

Десь в 1997-ому вокзал замовив новий годинник, але вже без блоку виміру радіаційного фону. Годинник виготовила фірма "Сета", якої сьогодні вже нема.

- Той годинник стояв в апаратній вокзалу, а на переході над коліями та на фасаді стояли інформаційні табло, які отримували інформацію по дротах та відображали її, - каже чоловік. -  Кілька років тому з фасаду вокзалу зняли те табло та поставили новий годинник. Хоча в тому старому можна було замінити світлодіодні кластери. І його було б видно з театрального майдану в білий день, як то було двадцять з лишком років тому.

Ще, як розповідає чоловік, у тих роках ще працювали над розробкою табло розкладу потягів та вказівниками вагонів на пероні.

- Як показала практика, то була хибна ідея, - каже чоловік. - Бо ми виходили з того, що є номер потяга і нумерація вагонів незмінна в часі. Але глибоко помилялись. На "Укрзалізниці" дотепер кожен потяг то унікум, то є причепні вагони, то є ресторан, то нумерація починається з дванадцятого вагону. Спостереження свіжі з натури, зустрічаю - проводжаю часами доцю, студентку Львівського університету.

Анатолій Семчук каже, що відремонтувати годинник на ЦУМі можна, але йому треба знайти свої напрацювання, якщо вони ще є. Щодо табло над коліями на залізничному вокзалі, що чоловік каже, що відремонтувати його теж нескладно. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Сергій Надал

    простіше "списати" ще кілька мільйонів на ремонт

    С.Надал
  • Анонім

    Той годиник то вже прошлий вік, простіше буде поставити семисегментні індикатори або світлодіодні матриці ,а реанімувати то іржаве корито де елементи і доріжки на платі вже давно згнили то є марна трата часу . Я ще застав часи, коли той годиник працював на вокзалі то в сонячний день там хер ,що розбереш та і вечером особливо не розбірливо було видно бо та підсвідка в окремих місцях була посаджена.

    тойво reply Анонім

    Тоді воно було на простих лампах,тому і частини швидко вигоряли.Але можна було його замінити на світлодіодне,а блок керування залишити.І так би зекономили.

    Анонім reply тойво

    В ті часи крім світлодіодів марки АЛ307 нічого не було . Це зараз які хочеш і RGB, і суперяскраві ,і 1W,3W,10W,20W,50W

    Віка reply Анонім

    Нікому це не потрібно. Як на мене краще щороку списувати по мільйону на ремонт.

    Сергій Надал
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up