Партнер рубрики Події

Що означає рішення міської ради про обов'язкове сортування сміття і коли запрацює система

Що означає рішення міської ради про обов'язкове сортування сміття і коли запрацює система
  • Скло, полімер та змішані відходи - саме так тепер мають сортувати сміття усі жителі Тернополя.
  • Одні з основних питань, які цікавлять людей: хто має облаштовувати майданчики, ставити контейнери і найголовніше - скільки це коштуватиме для самих мешканців.

 

- Ще у жовтні 2018-ого ми усім під’їздом хотіли, щоб сміттєпровід закрили, зібрали усі 40 підписів, - розповідає мешканка 3-ого під’їзду будинку на Вишнівецького, 5 пані Леся. - Ще ми хотіли облаштувати майданчик для контейнерів. Готові були це за свої гроші зробити. Ми і на депутатську комісію ходили, але ЖЕК відмовив нам. А тепер заварювання сміттєпроводів і облаштування контейнерного майданчика має бути обов’язковим.

І справді, тему сортування побутових відходів зараз обговорюють практично в кожному будинку. Людей цікавить, хто має облаштовувати майданчики, ставити контейнери і найголовніше - скільки це коштуватиме для самих мешканців.

Сортувати сміття Україна зобов’язалася ще з 1 січня 2018 року. Тоді тернопільські перевізники сміття коментували, що закон є лише на папері, а механізму його реалізації немає. Водночас з 2010-ого року, як повідомляють в управлінні ЖКГ, тернополянам пропонують  відділяти від своїх відходів пластик. Для збору ПЕТ-пляшок на прибудинкових територіях облаштували спеціальні сітки. Рішення про обов’язкове сортування побутових відходів у Тернополі прийняли на сесії міської ради в грудні 2018-ого. Точніше внесли зміни та доповнили “Правила благоустрою м. Тернополя, затверджених рішенням міської ради від 19.05.2011р. №6/8/20”.

Відео дня

Як і коли це запрацює

Що це означає, хто і як реалізовуватиме ініціативу, пояснила начальник відділу благоустрою та екології управління ЖКГ тернопільської міськради Оксана Лобурак. Йдеться про те, що має бути три контейнери: для скла, полімеру та змішаних відходів. Розпочинати роботи будуть ближче до весни.

- В рішенні чітко вказано, підприємства, які є утримувачами житлових будинків, тобто ЖЕКи, ОСББ мають знайти на прибудинкових територіях місце для контейнерів, - коментує пані Лобурак. -  Можливо, будуть такі випадки, що один майданчик буде спільним для кількох будинків. А надавачі послуг, тобто перевізники сміття, мають встановити контейнери.

Щоб система працювала спершу мають закрити сміттєпроводи у багатоповерхових будинках. Адже сортувати сміття, коли всі відходи вперемішку викидають в один контейнер - неможливо. За словами пані Лобурак, в місті є 124 будинки, в яких ще відкритті сміттєпроводи. Рішення про закриття сміттєпроводів прийняли на сесії міської ради в грудні 2018-го. Як кажуть в управлінні, балансоутримувачі мають узгодити з мешканцями, щоб ті дали дозволи на закриття цих сміттєпроводів, щоб не було конфліктів.

До слова, у рішення йдеться і про те, що заборонено вивозити і вивантажувати у не відведених для цього місцях тверді побутові відходи, великогабаритні та ремонтні відходи, рослинні рештки. За такі порушення можуть виписати штраф у розмірі від 340 до 1360 грн згідно ст. 82 “Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення” Кодексу України про адміністративні правопорушення. Але, як кажуть в управління ЖКГ, проконтролювати кожного мешканця неможливо.

Де облаштувати майданчики

А поки заварюють сміттєпроводи, обслуговуючі підприємства та ОСББ шукають місце для контейнерних майданчиків. Голова ГО “Рада Голів ОСББ міста Тернополя” Сергій Лупак пояснює, що не біля всіх будинків є місце для ще двох контейнерів. Але поки невідомо, якими мають бути ці контейнери та наскільки потрібно розширити майданчики.

Де облаштувати контейнерний майданчик в ОСББ “Довженка, 6а” вирішуватимуть на зборах, каже його голова правління Олеся Чванкіна. На контейнери потрібно чимало місця, а розділяти їх так, що одні будуть в одному кінці будинку, а інші в іншому теж не можна

- У нашому будинку вже давно мешканці відсортовують пластик від іншого сміття, - каже жінка. - Пластик вивозить фірма, з якою маємо договір. Ще мають бути контейнери для скла. Я вже говорила з перевізником, який вивозить нам сміття, то сказали, що не готові ставити контейнери для сортування сміття і вивозити його теж не мають можливості. Тому їх, скоріш за все, доведеться купувати нам. А щодо вивезення вторинної сировини, то я дізнавалась, зараз цим займається єдина фірма, що розташована на Гайовій.

Про облаштування майданчиків для додаткових сміттєвих контейнерів ми запитали в кількох обслуговуючих підприємствах. Як зазначає директор ПП “Дружба Сервіс Житло” Олег Лемега, на прибудинкових територіях, які обслуговує його підприємство, у деяких випадках такі майданчики встановлюють для одного будинку, у інших – для кількох багатоповерхівок. Усе залежить від того, до якого рішення прийдуть мешканці та від можливостей розміщення конструкції. Адже одним із важливих факторів є також і можливість під’їзду до майданчика габаритної спеціалізованої техніки – сміттєвозів. Також над облаштуванням контейнерних майданчиків працюють і у підприємстві “Наш дім”. Директор підприємства Анатолій Дмитришин зазначив, що на усіх прибудинкових територіях, які обслуговує підприємство, вже облаштовані такі майданчики, щоправда, ще не всі вони криті, тобто ще не всі облаштовані металопрофілем.

Заробіток на сортуванні

В управлінні ЖКГ кажуть, що обслуговуючі підприємства контейнерні майданчики облаштовують за рахунок квартирної плати, тобто мешканці за цю послугу не сплачують додатково. Зараз послуги фірми “Альфатер Тернопіль” становлять по 13 гривень 57 копійок з однієї людини в місяць. Вартість послуги приватних підприємств “Квартал-Л” та “Екотерн” для населення зараз становить 13,04 грн з однієї людини. В управлінні кажуть, що встановити додаткові контейнери для полімеру та скла перевізники сміття теж мають за свій кошт. Але чи так це буде - поки невідомо. Як і те, чи доведеться додатково платити за вивіз сортованого сміття.  Проте, як розповідає один з координаторів пілотного проекту “Екокультура”, який нещодавно запустили в Тернополі, Іван Рудакевич, на сортуванні сміття можуть заробити і самі мешканці.

- Платити за те, що з-під будинків забиратимуть скло чи пластик люди не мають, - пояснює Іван Рудакевич. - Вторсировина - дефіцит, вона коштує грошей. Якщо в обслуговуючому підприємстві, як то кажуть, директор на місці, то мешканці ще можуть самі заробити на тому.

На сайті ecoculture.te.ua є база підприємств, які приймають вторинну сировину з контактами та онлайн-карта. В Тернополі можна здавати метал, пластик, поліетилен, папір, скло, акумулятори, одяг та шини.

Читайте також: Де у Тернополі приймають скло, пластик, металобрухт та інші відходи (інтерактивна карта)

- Логічно було б, якби ЖЕКи чи ОСББ уклали договори з фірмами, які цим займаються, - каже чоловік. - Контейнери може купити або ЖЕК, або ОСББ, або сама ж фірма, яка вивозитиме відходи. Є ще один момент: якщо мешканці будинку чи ОСББ будуть здавати відсортовані відходи фірмі-закупівельнику, то можна буде знизити тарифи на вивезення сміття або використати отримані кошти на інші витрати.

Викидають все сміття докупи

А поки запрацює ініціатива, тернополяни мають час, щоб навчитися сортувати сміття. Під час підготовки статті зустрічаємо працівників підприємства “Екоресурси”, які вивозять пластикові пляшки. Вони якраз працювали біля шостого під’їзду будинку на вул. В. Великого, 4. Чоловіки відділяли пластикові пляшки від іншого сміття, якого не мало би бути у сітці для пластику. У 80% під’їздах, які обслуговує підприємство, як кажуть працівники, люди разом з пластиковими пляшками викидають й інші відходи.

- На сітках раніше були таблички, що лише для пластикових пляшок, але їх зривають, та й в принципі люди не звертають на них увагу. Викидають усе підряд, - кажуть працівники. - Але є такі під’їзди, де люди дуже відповідальні. Один з таких на Вільховій, 21. Там є пенсіонерка, яка жила за кордоном і вона контролює сусідів, щоб ті правильно сортували сміття. І в сітці для пластикових пляшок лише пляшки. Вона сама до нас дзвонить і каже, що потрібно забрати, бо вже повний ящик.

Поки розмова тривала, працівники перебрали усе сміття із сітки. Пляшки - в авто, а решту висипали на верету і викинули у контейнер для змішаних відходів.

Про рішення міської ради про обов’язкове сортування сміття працівники підприємства знають. Кажуть, що люди уже звертаються, щоб встановити біля будинків контейнери для пластикових пляшок. Така сітка - безкоштовна, за те, що пляшки вивезуть теж плати немає. Людей лише просять не скидати все сміття докупи разом з пластиковими пляшками. А забирають їх в міру наповнення контейнерів. До них, як розповіли працівники, телефонують або двірники, або самі мешканці. І додають, що сортувати сміття тернополян навчать хіба що штрафи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • ***

    Дістали тернопільські злодії свободівці !!!!! Ніхрена не роблять !!!!!  

    І ЖЕКи як чорна дира ! Де наші гроші - податки !
  • олег

    підняли плату за вивіз  тепер ще штрафи
  • Анонім

    Куда коментар діли
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up