Смажити шашлик у дворі – надто дороге задоволення

Смажити шашлик у дворі – надто дороге задоволення
  • За розпалювання вогню доведеться заплатити штраф від 850 грн. Якщо вживаєте при цьому алкоголь – «доплюсують» окремо.  
  • В управлінні ЖКГ пояснили, де категорично не можна смажити шашликів. А експерти повідомили про відповідальність за це.

Чи можна смажити шашлик у дворі житлового будинку, поцікавилась тернополянка Ірина Марків у групі Фейсбук.

У коментарях думки поділились: висловлювались як прихильники смаженого м’яса одразу у дворі, так і категоричні противники.

Експерти пояснили, яку відповідальність нестиме і скільки штрафу заплатите, коли надумаєте посмажити шашлики у дворі житлового будинку. А в поліції ще й повідомили, як вас покарають, якщо при цьому вживатимете спиртне. Навіть слабоалкогольне.  

Відео дня

- Поділіться інформацією, чи можна смажити шашлик на мангалі в дворі будинку, чи передбачена за це якась відповідальність, - написала у групі «Тернопільські мамусі» у Фейсбук Ірина Марків.

За і проти смаженого м’ясця

- Ми таке зі своїми сусідами практикуємо. Маємо мангал. Ніхто ще не жалівся, - пише Люба Чебіряко.

- Потрібно бути людьми, які можуть бути шашлики на подвір'ї житлового будинку? – обурюється Наталя Батіг. - Дим по вікнах, сморід в квартирах - літо ж, вікна відчинені. За таке є адмінвідповідальність - штраф. Але, саме неприємніше, яке може бути - конфлікт із сусідами. Невже більше немає місця в Тернополі для мангалів - лише подвір'я житлового будинку? Чому ми вважаємо, що шашлик, розпивання напоїв на подвір'ї і - це є норма? І за це нічого не буде?!

Потрібно думати не тільки про реакцію сусідів і покарання, а й про їхні почуття, переконана Na Boitsia. «Ви відпочиваєте, а вони нюхають сморід та слухають голосні розмови, музику відпочиваючих, - пише жінка. - Подумайте, чи вам би таке сподобалося? Ви нарешті вдома, сіли чи лягли відпочити, відкрили всі вікна для свіжого вітрику, положили дитинку спати, а тут сморід і крики».

В Європі на балконах, у дворах, біля басейнів, у парках - там облаштовують спеціальні зони, - смажать і ніхто претензій не висловлює, каже Наталія Швайка Репак. Це ж не листя палять і не сміття, а вуголь чи брикети. Підтримала користувачку соцмереж і

Tetyana Markovets. «Ми прагнемо до Євросоюзу, а там смажать всі, і пахне, і музика, і крики, - пише жінка. - А працюють всі по 10-15 год. і по 6 днів на тиждень. Привчайтесь».

- Для мене особисто не було б проблемою, якби сусіди смажили шашлик, - пише Oksanka Ihorka. - Але крики у вечірній час чи розпивання алкоголю в дворі - так. Думаю, що і до адміністративної відповідальності можна притягнути швидше за алкоголь у дворі, ніж за шашлик. Тому, якщо це лише шашлик, то все ок...

Табу на мангали у дворі. На вас чекає штраф

На території міста ні з мангалом, ні без мангалу шашлики смажити заборонено, кажуть в управлінні ЖКГ міськради.

- В парках, скверах, дворах, на покрівлях будинків, горищах, балконах смажити шашлики не можна, - кажуть в управлінні ЖКГ міськради. – Якщо хтось побачив подібне, потрібно викликати поліцію.

В управлінні патрульної поліції в області наголошують, що за розпалювання вогню, або самовільне випалювання рослин на заборонених територіях карається штрафом від 850 до 1190 грн. Якщо розвели вогонь у зоні природно-заповідного фонду, заплатите штраф 1190 грн – 1700 грн.

Яке покарання чекає за розпиття спиртного – читайте в коментарі експерта.

Коментарі

Мар’яна ЗВАРИЧ, речник міськради:

  • - Відповідно до п. 1.18. Правил пожежної безпеки в Україні, розводити багаття, користуватися відкритим вогнем на відстані менше 30 м від будівель та споруд, викидати незагашене вугілля забороняється. В окремих випадках для приготування їжі на відкритому вогні дозволяється зменшувати ці відстані до 5 м за умови наявності спеціально обладнаного вогнища та вигородження місця застосування відкритого вогню негорючими конструкціями (екранами) на максимальну висоту можливого полум’я. В усіх випадках забороняється залишати без догляду джерела відкритого вогню. При виявлені наведених Вами фактів рекомендуємо звертатись в Патрульну поліцію.

 

Сергій ДАНІЛІН, Начальник відділу агітаційно-пропагандиської роботи УДСНС України у Тернопільській області

- На жаль, органи нагляду та контролю не можуть штрафувати звичайних громадян, штрафні санкції вживаються до підприємств установ та організацій, в рамках проведення планових (позапланових) перевірок щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки. ДСНС України або її територіальний орган здійснює планову перевірку за умови письмового повідомлення суб’єкта господарювання про проведення планової перевірки не пізніше ніж за 10 днів до дня її здійснення.

 

 

Катерина БАСАЛИГА, речник управління патрульної поліції в області:

  •  - Відповідно до ст.. 178 КУпАП, за розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту та в інших заборонених законом місцях, або поява в громадських місцях у п’яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, карається штрафом від 17 до 136 грн, громадськимиі та виправними роботами чи  адміністративним арештом. Згідно зі ст.. 152 КУпАП, порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Максим Василик

    Тицьніть мені пальцем яка стаття якого закону забороняє в мангалі з вуглями пожарити в дворі м'ясо!!! Бо тут нема нічого що забороняє!!! Про розпивання алкоголю я не веду мову!!! Тільки приготування їжі... Двір має 80х90м в середині двору згідно закону про пожежну безпеку маю право приготувати їжу на мангалі. А що забороняє тицніть мені носом!!!
  • Абрамов Дензель

    Не даром существует пословица, не сидел сосед- посадим. Вот так и шашлыки, у людей просыпается от запахов ЖАБА. Как же так ,кто то ест а я нет, таков у нас  Украинцев менталитет.
  • Victor

    То не петра-то підра
  • Сергей

    Сначала разберитесь почему детки гибнут от полицаев и педофилов,беззаконие остновите по отношению к пенсионерам и вообще к гражданам Украины,а потом смотрите на "шашлыки".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up