Бути чи не бути сміттєпереробному заводу? Що вирішила Байковецька громада і що пропонували інвестори

Бути чи не бути сміттєпереробному заводу? Що вирішила Байковецька громада і що пропонували інвестори
  • Про будівництво єдиного поки що в Україні сміттєпереробного заводу — у Байковецькій ОТГ — редакцію повідомили жителі села Соборне. Люди кажуть, задумали спорудити завод без їхньої згоди та думки екологів.
  • Бути чи не бути заводу? Вирішували на зборах громади 10 червня. У місцевому БК зібрались чимало жителів довколишніх сіл, на презентацію приїхали й інвестори. Було "гаряче".
  • То буде чи не буде завод у селі? Читайте далі.

У редакцію «20 хвилин» почали надходити звернення громадян із проханням отримати інформацію про будівництво на території с.Соборне, що в Байковецькій ОТГ, сміттєпереробного заводу.  Люди занепокоєні тим, що в Україні такого ще немає, тому хто-зна чого чекати. Крім того, підприємство нібито планує переробляти відходи від сільськогосподарської діяльності, що, на думку людей, призведе до неприємного запаху по всіх селах та околицях, не виключаючи і Східний масив у Тернополі. 

Крім того, місцеві скаржились, що усе хотіли зробити тишком-нишком", і влада прийняла якісь рішення, не повідомивши нікого з громади. Тому для обговорення можливого будівництва скликали збори. На зустріч увечері 10 червня вирушила журналістка "20 хвилин".

"Усе залежить від рішення громади"

У Будинку Культури села Соборне було багатолюдно. Зібрались жителі цього села і околиць. Біля приміщення, де організували збори, було стільки автівок, що і яблуку ніде впасти. До слова, тут же було кілька автомобілів патрульної поліції. Правоохоронців, ймовірно, задіяли для охорони громадського порядку. Вони чергували і в залі, де відбувались слухання.

Відео дня

Немає опису.

Розпочав розмову з громадою голова Байковецької ОТГ Анатолій Кулик. 

— Наразі ми розглядаємо пропозицію від інвесторів. Для того, аби приймати якісь рішення —  спочатку потрібно розуміти, що планують робити і як це має бути. Зважити усі плюси і мінуси, —  сказав він. —  Якщо громада вислухає гостей і скаже: "Ми не хочемо завод", то я запевняю, що його тут не буде. 

Далі перейшли до презентації проєкту самого заводу. Перед громадою виступив заступник директора підприємства "БІТ" з проєктного розвитку Анатолій Скряга. Чоловік розповів про плани та переваги будівництва на прикладі аналогічного підприємства, дещо більшого, — у Німеччині.

Проте спокійною атмосферу в залі назвати було важко. 

У промові інвестор зазначив, що аналогічного заводу в Україні немає, але щоб побачити концепцію та суть роботи, компанія готова за власний кошт відправити місцеву делегацію в Німеччину, де підприємства з перетворення відходів у теплову, електричну енергію діють давно. 

Немає опису.

За планами компанії, завод мав переробляти у рік від 15 тисяч тонн відходів. Тут можна було б здавати різне — від скла і до органічних відходів сільського господарства: листву, гілки, відходи від тваринництва. Також сюди можна було б везти і хімічні відходи: пластик, плівки, упаковки. Крім того, привозити усе можна було б навіть у несортованому вигляді.  

— Перше, що має робити завод після того, як отримав несортовані відходи — сортувати їх: окремо скло, окремо — метал, окремо — відходи, які можуть біологічно розкладатись. Далі за допомогою різних процесів — кожен із видів сміття переробляють. Дещо зі сміття можуть переробити на будівельні матеріали, інші види — на теплову та електричну енергію, шляхом спалювання, пластик ж обіцяють не спалювати, а розплавляти та переробляти, — сказав представник інвестора.

Усе ви можете побачити у прямій трансляції з місця подій.

Що це за завод

Отже, це пропозиція іноземного інвестора – німецько-українського підприємства «Браун Індастріал Технолоджі». Призначення – виробництво електричної енергії на основі переробки відходів – як побутових, звичайного сміття, так і органічних відходів сільськогосподарської діяльності.

Завод пропонували спорудити на території сільського саду, неподалік села Соборне.
Немає опису.

Підприємство сучасне, європейського типу, замкнутого виробничого циклу, екологічне чисте, яке не передбачає наявності зовнішнього полігону для відходів. На майбутньому заводі мало бути створено 48 робочих місць та поруч індустріальний парк, який займатиме 15 гектарів із великим промисловим тепличним господарством і можливістю працевлаштування для 150 жителів довколишніх сіл населених пунктів.  Буде відповідний благоустрій, під’їзні шляхи. Інформацію про це знаходимо у відповіді на офіційний запит громадян. 

Найближча домівка до запланованого заводу розташована на відстані 800 метрів. Тож основна пересторога місцевих — неприємний запах, який може іти до Соборного, довколишніх сіл та навіть Східного мікрорайону Тернополя.

— Це стосується не лише сіл – це дуже близько до Тернополя. Вітри через поля це все можуть занести прямо на Східний масив міста, — розповідала раніше редакції "20 хвилин" жителька Соборного пані Лілія. — Байковецька сільська рада ще у 2017 році, коли село не було в складі ОТГ, прийняла положення про будівництво. 

А наше здоров'я?

Не встиг представник інвестора договорити, як уже через кілька хвилини презентації розмову переривали крики із залу. Люди запитували: "А наше здоров'я?", "А екологія". Один із місцевих посеред промови підійшов до трибуни та вирішив поставити своє питання. Чоловік був одягнений у військову форму. 

З цього і розпочались основні "заворушення". Оскільки чоловік питання ставив у досить емоційній формі та перебив спікера, працівники поліції вирішили його "вгамувати". Ймовірно, навіть мали намір вивести чоловіка із залу. Проте активісти, які, до слова, спілкувались російською та мали на грудях посвідчення із написом "ПРЕСА", не дозволили правоохоронцям цього зробити. 

— Ви з народом? Чи з ким? — запитували невідомі люди в правоохоронців. Вони називали себе представниками громади і активно виступали проти будівництва заводу. Хоча кілька жителів Соборного, з якими вдалось поспілкуватись нашій журналістці, переконували, цих чоловіків не знають і вперше бачать. 

Немає опису.

"Ви не хочете чути, а потім захочете, щоб я почув вас"

Далі продовжувати презентацію гостям не дали. І невідомі "представники преси", і представники громади, в один голос кричали: "Не хочемо заводу". 

 — Шановні жителі сіл, які присутні тут у залі, я не знаю, кому потрібен цей цирк і хто його придумав. Я тільки що сказав, що якщо ви не хочете заводу, його не буде тут. Я буду поважати це. Але вислухати пропозицію можна. Ви ж не хочете чути, а потім захочете, щоб я почув вас, — сказав голова ОТГ.

Далі керівник громади запропонував підняти руки тим, хто проти будівництва заводу. На це прохання практично кожен із присутніх у залі підняв руку. Громада почала скандувати "Не хочемо! Не хочемо" Голова із рішенням своїх виборців погодився. На цьому збори вирішили закінчити.

— Громада прийняла рішення. Далі проводити презентацію немає змісту, — зазначив Анатолій Кулик. 

Деякі мешканці села при виході із приміщення, де відбувались збори, були обурені наступними словами голови: "Ви не хочете чути мене, а потім захочете, щоб я почув вас". Вони переконані: більше голова не вислуховуватиме їхні прохання у тих чи інших справах. 

Ми ж попросили голову ОТГ прокоментувати цю заяву для наших читачів. 

— Я сказав, що я буду поважати вибір громади. І я дотримуюсь слова. Для мене це означає, що недостатньо ми дали інформації для людей, щоб вони зрозуміли це так, як потрібно. Але моє гасло "Ми — одна громада, одна родина". Чи можу я відірвати свій палець на правій чи на лівій руці? Ми Соборне, ми — одна родина. Ми і далі проводимо ремонти доріг, продовжуємо ремонтувати школу, проводимо благоустрій будинку культури. Робота продовжується, і таке рішення не буде впливати на розвиток громади, — зазначив голова. 

Пан Кулик каже, що є і інші варіанти розвитку громади та створення нових робочих місць. Крім того, запевнив: жодних втрат через відмову від будівництва громада не зазнала. 

"То кидайте сміття у посадки та озера"

Представник інвестора на закиди місцевих відповів, що вони будуть розглядати інші локації для будівництва заводу. Варіанти мають.

— Нам не дали навіть повністю презентувати наш проєкт. Але я вам скажу: коли ми почали працювати — за вимогами нашого німецького інвестора, ми розіслали проєкт для всіх громад України. І тільки з тими громадами, які відкликаються на нашу ініціативу — ми співпрацюємо. Результатом децентралізації є те, що зараз бачимо: громада не згодна з нашою пропозицією і треба поважати це,  — сказав заступник директора підприємства "БІТ" з проєктного розвитку Анатолій Скряга.

За словами представника інвестора, із початку 2021-го року почали планувати спорудження заводу. 

— Ми розглянули кілька ділянок ймовірного його розташування, зробили техніко-економічні розрахунки для Байковецького заводу, щоб громада знала, що вони зможуть отримати взамін. Ми підготували усі матеріали, для того, щоб люди прийняли рішення, — зауважив він.

Немає опису.

Гості також зазначили, що форма спілкування громади із ними була неприпустимою та неввічливою. Адже їм навіть не дозволили завершити доповідь. 

— Люди не розуміють зовсім, що це таке, але вже не згодні з пропозицією. Давайте їм простимо. Нехай далі кидають сміття собі у посадки, в озера, "екологією дихають", цю воду, яка засмічена, п'ють. Другі зрозуміють. Як ще людям поясниш? Тут прийшло "три человека", настроїли людей, хай настроюють. Тут могли бути створені нові робочі місця, де люди могли отримувати високу зарплату. Але робочі місця вам не потрібні, гроші вам не потрібні, ви багаті люди... — сказали у коментарі для журналістки "20 хвилин" представники інвесторів після зборів.  

Думка еколога 

Щоб з'ясувати можливі наслідки для довкілля роботи сміттєпереробного заводу такого типу, ми звернулися до фахівців у галузі екології.

Так, начальник Управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Орест Сінгалевич наголошує, що будівництво таких об'єктів без попередньої процедури оцінки впливу на довкілля заборонене законом. Поки що повідомлень, запитів про таку оцінку від Байковецької ОТГ в Управління  не поступало. Начальник додає, що екологічна експертиза, яка була раніше, відмінена. Зараз є процедура оцінки впливу на довкілля – це набагато складніший процес, довготривалий і глибокий.  На основі нього і зможуть прийняти відповідні рішення.

До слова, санітарно-захисна зона, відповідно до законодавства, має бути не менше 500 м до найближчої житлової забудови.

Як вважаєте, чи можливо розглядати інші місця для будівництва такого заводу на території Тернопільської ОТГ або околиць? Пишіть відповідь у коментарях.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валерій Якимчук

    Люди не кораблі...
    Люди дебіли.
    Не чіпайте нашу помийну яму,нам і так добре.
  • Галина Вагнер

    Не вірю в те що люди проти, бо
    ті, хто має гроші - завжди робили і роблять що хочуть, незалежно від того - екологію портять чи ще щось, а новий завод, це нові робочі місця.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up