На Тернопільщині визначили інші місця, де можуть збудувати сміттєпереробний завод. Які?

На Тернопільщині визначили інші місця, де можуть збудувати сміттєпереробний завод. Які?
  • Через незгоду мешканців Байковецької ОТГ голова громади вирішив відмовити іноземним інвесторам у будівництві сміттєпереробного заводу неподалік села Соборне. 
  • З власних джерел стало відомо, що пропозицію німецької компанії розглядають в інших ОТГ Тернопільської області. 
  • Тож чи будуть у нас невдовзі переробляти сміття?

Детальніше про скандал у селі Соборне, який відбувався під час презентації проєкту будівництва читайте у матеріалі: "Бути чи не бути сміттєпереробному заводу? Що вирішила Байковецька громада і що пропонували інвестори"

Нагадаємо, місцеві навіть не дослухали презентацію гостей. Їх перебили: "А екологія?", "А наше здоров'я?". Тож, за словами голови Байковецької ОТГ, заводу в селі таки не буде. 

Згодом журналіст "20 хвилин" з'ясували, що на Тернопільщині розглядають ще місця для будівництва. Де саме — розповімо згодом, а зараз пропонуємо почитати про проєкт.

Відео дня

Завод може приймати усе: від металу до органічних відходів 

Як зазначав представник компанії "Браун Індастріал Технолоджі" під час зборів у Соборному, за планами компанії, завод мав переробляти у рік від 15 тисяч тонн відходів. Тут можна було б здавати різне — від скла і до органічних відходів сільського господарства: листву, гілки, відходи від тваринництва. Також сюди можна було б везти і хімічні відходи: пластик, плівки, упаковки. Крім того, привозити усе можна було б навіть у несортованому вигляді.  

— Перше, що має робити завод після того, як отримав несортовані відходи — сортувати їх: окремо скло, окремо — метал, окремо — відходи, які можуть біологічно розкладатись. Далі за допомогою різних процесів — кожен із видів сміття переробляють. Дещо зі сміття можуть переробити на будівельні матеріали, інші види — на теплову та електричну енергію, шляхом спалювання, пластик ж обіцяють не спалювати, а розплавляти та переробляти, — сказав представник інвестора, заступник директора підприємства "БІТ" з проєктного розвитку Анатолій Скряга.

Сміттєзвалище добре, а завод на його місці ні?

Якщо у Соборному не вдасться втілити ідею, то де?

На офіційній сторінці Борщівської міської ради у Facebook знаходимо пост-презентацію сміттєпереробного заводу. 

—  Щодо самого об’єкту, його створення забезпечить комплексний підхід до процесу поводження з усіма видами відходів утвореними тільки на території нашої громади та забезпечить ліквідацію існуючого паспортизованого міського сміттєзвалища на вул. Вовківська в м. Борщів та усіх стихійних сміттєзвалищ на території населених пунктів громади. Хочемо відмітити також, що кількість відходів тільки зростатиме, оскільки до складу громади входить не тільки місто Борщів, але й 25 сільських населених пункти, на території яких відсутні відповідні паспортизовані полігони. Згаданий проєкт обов’язково має пройти процедуру громадських слухань та стратегічно-екологічну оцінку (СЕО), що міською радою буде забезпечено, — йдеться в пості. 

Відповідно до рішення сесії, буде створена робоча група, яка ознайомиться з аналогічним виробництвом (технологія WABIO) та доведе інформацію до громадськості.

Із публікації зрозуміло, що інформація — лише презентаційна. Проте на сторінці заводу Браун Індастріал Технолоджі 5 березня з'являється публікація із заголовком "БОРЩІВСЬКІЙ ТЕПЛОВІЙ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ ОФІЦІЙНО БУТИ: СЕСІЯ ГРОМАДИ ПРИЙНЯЛА РІШЕННЯ"

За коментарем щодо будівництва заводу тут ми звернулися до першого заступника міського голови Борщева Володимира Дуплавого. 

—  Ми розглядали варіант будівництва сміттєпереробного заводу на території нашої ОТГ, зокрема на місці, де зараз є сміттєзвалище, оскільки ця проблема є досить нагальною для громади. Але наразі нічого про це сказати не можу, оскільки двічі ми виносили це питання на розгляд міської ради, і депутати не підтримували рішення. Тому далі йти ми не можемо, — зазначив пан Дуплавий. — Ми створили дорожну карту для ймовірного початку роботи, але поки що справа на тому і зупинилась. Депутати таки наполягають на своєму рішенні. Наразі йдуть перемовити про те, аби відправити делегацію із ОТГ в Німеччину, де діє аналогічний завод.  Можливо, тоді думку змінять.

Як варіанти: Лановецька, Гусятинська та Білецька ОТГ

На офіційній сторінці німецького підприємства також знаходимо інформацію про різні місця презентацій проєкту. Лише від початку цього року інвестори встигли побувати у кількох містечках на Тернопільщині. 

До слова, після зустрічі із громадою в Собоному, нашим журналістам вони розповідали, що розіслали проєкт для всіх громад України. І тільки з тими, які відгукуються на ініціативу — співпрацюють.

Ми знайшли ще три громади у Тернопільській області, які розглядають можливість співпраці: Гусятинська, Лановецька та Білецька. 

На офіційній сторінці Гусятинської селищної територіальної громади є публікація під назвою "Робоча зустріч при заступнику селищного голови" за 29 січня. 

Так, заступник селищного голови Віктор Гудь зустрівся із директором ТОВ "Німецько-Українське підприємство Браун Індастріал Технолоджі" Ігорем Трушенко та його першим заступником В'ячеславом Авраменко. Під час зустрічі обговорили питання щодо впровадження проєкту з будівництва заводу з переробки відходів з біогазовою електричною станцією (БГЕС) на території Гусятинської громади. Вказано, що реалізація спільного інвестиційного проєкту передбачає три етапи:

-підготовчий;

-розробка проєкту та кошторису;

-будівництво заводу з переробки відходів з БГЕС.

Цього ж дня, 29 січня, на офіційній сторінці Гусятинської ОТГ у Фейсбуці знаходимо публікацію під назвою "Ліквідовано стихійний смітник". У громаді надіються, що спільними зусиллями вдасться подолати проблему щодо забруднення територій громади. 

У телефонному режимі Гусятинський селищний голова Степан Карпо повідомляє, що у Гусятинській ОТГ зараз відбувається роз'яснювальна робота із мешканцями громади щодо можливого будівництва такого заводу, підшуковуються місця для спорудження. Керівник каже, що люди "за" таке підприємство.

Степан Карпо інформує, що є цікаві варіанти на території Гусятинської ОТГ для реалізації інвестиційного проєкту із будівництва заводу з переробки відходів БГЕС. Наголошує, що є ще багато роботи для опрацювання. 

У вільному доступі знаходимо інформацію , що "У Лановецькій громаді пропонують створити біогазову електричну станцію" від 3 лютого.

Голова Лановецької громади Володимир Казновецький поінформував, що зараз питання щодо можливого будівництва заводу з переробки відходів з БГЕС перебуває лише на обговоренні. Тобто жодних рішень на сесіях Лановецької міської ради не приймали.

Та на сторінці Білецької ОТГ 26 лютого 2021 р.  у Білецькій сільській раді відбулась зустріч

Проте інформації про результати зустрічі небагато. 

— 26 лютого 2021 р. у Білецькій сільській раді відбулась зустріч сільського голови, його заступників, секретаря ради, старост, працівників сільської ради і місцевих депутатів із представниками спільного підприємства «БРАУН ІНДАСТРІАЛ ТЕХНОЛОДЖІ» з питань співучасті у реалізації проєкту компанії «BIT GmbH» (Braun Industrial Technology GmbH (Німеччина), розробленого для територіальних громад України, — повідомляють на сторінці Білецької ОТГ.

З власних джерел нам стало відомо, що депутати Білецької ОТГ проголосували "проти" спорудження на території громади сміттєпереробного заводу. 

Що кажуть інвестори?

Про можливість спорудження сміттєпереробного заводу на території Тернопільщини ми запитали в інвесторів. У німецько-українському підприємстві «Браун Індастріал Технолоджі» кажуть, що працюють по всій Україні, тому пропозицію-презентацію проєкту такого заводу надсилали усім територіальним громадам Тернопільщини. Кажуть, що багато пропозицій зараз на стадіях переговорів, організації та передпроєктних робіт.

Представник компанії окремо згадує про Білецьку ОТГ, яка точно отримувала презентацію проєкту, а працівники компанії навіть виїжджали до Білої. На запитання, яка найбільше територія для інвестування цікавить компанію, нам відповіли, що з тою, яка цікавить, ведуться переговори. З ким саме, відмовляються говорити. Тому ми надіслали інвесторам журналістський запит з метою отримати цю інформацію. 

Думка еколога 

Щоб з'ясувати можливі наслідки для довкілля роботи сміттєпереробного заводу такого типу, ми звернулися до фахівців у галузі екології.

Так, начальник Управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Орест Сінгалевич наголошує, що будівництво таких об'єктів без попередньої процедури оцінки впливу на довкілля заборонене законом. Поки що повідомлень, запитів про таку оцінку від Байковецької ОТГ в Управління  не поступало. Начальник додає, що екологічна експертиза, яка була раніше, відмінена. Зараз є процедура оцінки впливу на довкілля – це набагато складніший процес, довготривалий і глибокий.  На основі нього і зможуть прийняти відповідні рішення.

До слова, санітарно-захисна зона, відповідно до законодавства, має бути не менше 500 м до найближчої житлової забудови. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Любомир Білинський

    Навіщо їм інвестиції, робочі місця, екологія? Український хлоп на роботу швидше поїде на сміттєпереробний завод в Польщу чи Чехію, а сміття і далі буде викидати в найближчу посадку. Дно Європи
  • Василь Зозуляк

    Звісно, як викидати сміття в посадку, то екологію ніхто не згадує, це норм. А як хочуть завод зробити, то вже "а шо екологія?"
  • Оля Коляденко

    Бо люди були проти
  • Барюсік Пазітіффф

    Тре нам бубуїна найти ато всім до сраки що екологія у нас ппц і радіація фонить навкруги
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up