Медичні довідки та обстеження: як іноземців приймають на навчання тернопільські університети

Медичні довідки та обстеження: як іноземців приймають на навчання тернопільські університети
Фото з відкритих джерел
  • В Тернополі іноземні студенти навчаються в трьох університетах. Загальна кількість - понад 2000.
  • У січні 2019-ого в Тернополі померла 26-річна студентка ТНЕУ із Сьєрра-Леоне і випадок викликав неабиякий резонанс, адже деякі ЗМІ писали, що в дівчини були інфекційні хвороби.
  • Журналістка “20 хвилин” дізнавалася, які правила вступу для студентів, зокрема іноземних у тернопільські ВНЗ та чи проходять вони медобстеження.  

 

26-річну студентку ТНЕУ із Сьєрра-Леоне швидка забрала 20 січня із тернопільського залізничного вокзалу. Як повідомляла заступник директора Тернопільського центру екстреної медичної допомоги Ганна Мончак, близько 16.50 медики отримали виклик, що на залізничному вокзалі дівчина-іноземка у важкому стані і медпрацівник просила негайного приїзду бригади. Реанімацію на місці дівчині проводил кардіо-реанімаційна бригада. Її у важкому стані забрали в лікарню швидкої допомоги. Врятувати дівчину намагалися лікарі реанімаційного відділення, але вночі 21 січня вона померла. Тоді ж з різних джерел повідомляли, що у студентки були невиліковні хвороби, але офіційно цього ніхто не підтверджував, оскільки розголошення даних про стан здоров’я людини - порушення закону України "Про інформацію". 

Тоді в ТНЕУ лиш підтвердили факт смерті студентки Джаллох Еджату, яка навчалася на 4-ому курсі Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина ТНЕУ. Про стан її здоров’я, звісно, не говорили. Та й взагалі просили не писати про це, бо в навчальному закладі всі були спантеличені новиною і засмучені.

“Відповідно до….”

В інформаційному запиті, який надіслала ТНЕУ, журналістка просила повідомити як загальну інформацію про студентку: прізвище, ім'я, вік студентки та з якої вона країни/міста, у якому році вступила до ВНЗ та на яку спеціальність, хто був контрактером, чи є документи, які засвідчують проходження медичного огляду цією студенткою. Так і про стан здоров’я дівчини. А також чи проходять іноземні студенти ТНЕУ медогляди під час усього періоду навчання, як часто, якщо вони хворіють, то де обстежуються. І чи будуть додаткові медобстеження інших іноземних студентів, які навчаються у ТНЕУ, у зв'язку із смертю цієї студентки.

Відео дня

У відповідь редакція отримала лиш інформацію про те, що вступ та навчання іноземців у ТНЕУ здійснюється відповідно до Порядку організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства, затвердженого наказом МОН України від 01.11.2013 р. No 1541.

Про студентку розповіли, що вона громадянка Республіки Сьєрра-Леоне. У травні 2015-ого зарахована на підготовче відділення для іноземних громадян. З вересня 2015-ого була студенткою денної форми навчання за спеціальністю "Міжнародна економіка". Зазначили також, що університет не володіє інформацією про стан здоров'я та медичні діагнози померлої студентки Джаллох Еджарта. В той же час на офіційному сайті закладу у розділі “Новин” опубліковано текст, в якому вказано: “хвороба обірвала життя дівчини”.

Щодо питання проходження студентами університету, в тому числі іноземними, медичних оглядів, на запит у ТНЕУ відповіли, що вони проводиться "відповідно та в порядку, встановленому законодавством України".

Судмедекспертизи не було

У відповідь на інформаційний запит у Тернопільській міській комунальній лікарні швидкої допомоги, де боролися за життя студентки, повідомили, що "швидка" доставила її 20 січня 2019-ого о 16.55 у вкрай важкому стані, непритомну, з нестабільною гемодинамікою. Транзитом її госпіталізували у відділення анестезіології та інтенсивної терапії з попереднім діагнозом "поліорганна недостатність". Медики провели комплекс обстежень та лікування згідно з протоколами. Скликали консиліум. Незважаючи на проведене лікування та реанімаційні заходи, 21 січня 2019-ого о 2.30 констатували біологічну смерть. Тіло померлої та медичну карту стаціонарного хворого скерували для проведення судово-медичного дослідження.

В ГУ Нацполіції журналістці повідомили, що порушено справу за статтею 115 ККУ із позначкою природна смерть. Тіло забрали в морг і дали попереднє заключення - поліорганна недостатність. Приїхали родичі померлої, зокрема брат. Він написав, що відмовляється від розтину у зв’язку із релігійними переконаннями, тому його не робили.

Що таке поліорганна недостатність пояснила терапевт Тетяна Лакуста.

- Це неспецифічна реакція організму на будь-який стресовий фактор для нього. Наприклад, травма, інфекція, - пояснює лікар. - Ця реакція супроводжується погіршенням роботи всіх органів і систем. Найчастіше вона являється термінальною стадією великих травм, інфекційно-токсичного шоку, сепсису, шоку від крововтрати.

Такий діагноз, за словами лікаря, ставлять, коли відзначається достовірне погіршення роботи основних систем і органів - печінки, нирок, серця, головного мозку, що можна достовірно визначити за лабораторними аналізами і інструментальних методів - ЕКГ, УЗД. Є ряд важких інфекцій, які закінчуються поліорганною недостатністю. Такими інфекціями можуть бути, наприклад, менінгококова інфекція, вірусна пневмонія, ВІЛ, гепатит В або С з розвитком цирозу.

Фірма-контрактер - що це

Іноземні студенти в ТНЕУ вступати почали нещодавно і їх кількість невелика. А от в двох інших навчальних закладах - ТДМУ та ТНТУ, іноземців на навчання приймають роками. Тому журналістка “20 хвилин” вирішила дізнатися які ж правила вступу у ці навчальні заклади, який медогляд проходять не лише іноземні студенти, а й всі.

Отож, в ТДМУ зараз навчається понад 6 000 студентів, з них 2 000 - іноземці. Більша частина навчається на медицині, ще частина на стоматології, медсестринстві та фармації. Близько 250 студентів навчаються на дистанційній формі на медсестринстві. Як каже декан факультету іноземних студентів, доцент Петро Сельський, таку форму навчання обирають студенти з США, Канади, Ізраїлю. Десь третина з цих 2000 - студенти із Західної Європи та Штатів. 548 студентів із Індії, 387 з Нігерії, близко 280 з Гани, 243 поляків, 176 громадян США, 16 студентів з Еквадору Латинська Америка. Загалом в ТДМУ навчаються студенти з понад п‘ятдесят країн світу. Щороку можуть додаватися нові. Чимало студентів знаходять фірми-контрактери, які мають відповідні угоди з університетом щодо набору іноземців.

- Це рекрутингові компанії, які мають можливість рекламувати послуги того чи іншого університету у своїй країні чи країнах, - пояснює декан. - Вони допомагають студентів не просто привезти, а й сприяють у відкритті віз, зустрічі в аеропорту, юридичному супроводі. Але користуватися послугами цих компаній чи ні - вибір студента. Ми контракт підписуємо безпосередньо між університетом та студентом, в якому описані всі необхідні пункти про оплату навчання, дисципліну, медичні довідки.

Чи перевіряють фірми-контрактери медичні довідки в студентів - питання договору, який підписує фірма і клієнт. Але вони зобов’язані перевіряти достовірність документів, питання нелегальної міграції та ін.

Медична довідка - обов’язкова

При вступі до ТДМУ іноземний студент має мати довідку про стан здоров’я, завірену в тій країні, з якої приїхав.

- Згідно із теперішньою нормативною базою, медичну довідку в студента перевіряти необов’язково, - розповідає декан Петро Сельський. - Але враховуючи, що ми медзаклад та автономію вузу, наш університет в обов’язковому порядку в усіх іноземних студентів вимагає медичну довідку.

Як пояснює декан, це документ який належним чином завірений компетентною установою в тій країні, в якій видається. Більше того, він належним чином завірений в українському посольстві. Іншими словами він легалізований для використання в Україні.

- Також є такий норматив, щоб ця довідка була актуальною, місячної давності перед вступом, - продовжує декан. - Ще студент має мати документ щодо проходження перевірки на СНІД, який теж має бути завіреним. Без цих довідок студент просто не вступить в наш університет. Це перший етап перевірки. Що робимо тут? Найперше, кожен із наших студентів обов’язково проходить флюорографію, дослідження на малярію, сифіліс.

Щороку в обов’язковому порядку всі студенти ТДМУ проходять спеціальний профогляд. Крім уже зазначених обстежень, вони ще проходять обстеження у фахівців відповідно за напрямками профогляду.

Є принцип дій, якщо студент захворів

Медпункт в ТДМУ працює на першому поверсі гуртожитку, де проживають студенти закладу на Живова. Медпункт спільний для всіх студентів, але в ньому є фахівці, які розмовляють англійською.

І ще такий момент, напевно, важливий. Оскільки ми медичний університет і заняття в студентів ведуть переважно лікарі, тому між ними є постійний контакт, - каже пан Сельський. - Якщо б були якісь хвороби, то зрозуміло, що лікар відразу б це побачив і таку людину направили б на додаткові обстеження.

В медичному університеті готові до проведення усіх необхідних профілактичних заходів при кожному окремому випадку захворювання. Вони однакові і для українських студентів, і для іноземних. Всі студенти медичного застраховані. Якщо в студента виявляють соматичне захворювання, неінфекційне, то лікування покриває страхівка. Якщо ж хвороба інфекційна, то до кожного захворювання є своя стратегія.

- Ми виконуємо всі необхідні протиепідемічні заходи, є певний план і ми працюємо згідно нього, - каже декан. - Будь-який інфекційний випадок, де б він не відбувся, де б студент не жив, відразу проводяться необхідні обстеження, профілактичні заходи, санобробка. Просто кожна хвороба має свою специфіку.

Наприклад, при виявленні СНІДу заборонений контакт з кров’ю. В центрі профілактики і боротьби зі СНІДом їх вчать яка відповідальність при статевих контактах і так далі.

- Скажу так, людина з таким захворюванням в принципі не може бути лікарем, - додає декан. - Це небезпека для пацієнтів, його просто до них не допустять.

Поселяють в окремий блок

В ТНТУ зараз навчається близько 350 іноземних студентів з Нігерії, Єгипту, Гани, Конго, Зімбабве, Замбії, Ліберії. Навчаються вони на семи спеціальностях, де викладають англійською мовою: комп’ютерні науки, комп’ютерна інженерія, електрична інженерія, будівництво, інженерна механіка, біомедична інженерія та менеджмент. Ще кілька іноземних студентів навчаються на харчових технологіях, фінансах, банківській справі. Тут навчання проходить українською мовою.

- Студент проходить контроль згідно із процедурою ще в аеропорті, як тільки прибуває в Україну, - розповідає директор Центру міжнародної освіти ТНТУ Богдан Ковалюк. - Коли він приїжджає до нас, то спершу його поселяють в гуртожиток у блок для новоприбулих студентів-іноземців. Далі силами працівників університету чи гуртожитку, чи фірма-контрактер роблять разом з ним медичний огляд. Він включає в себе скін-тест, тобто дерматолога та флюорографію.

Після цього студент-іноземець може переселитися в кімнату до студентів, які вже зараховані на навчання. Якщо студент приїжджає з епідеміологічних країн, то, як пояснює директор, він звертається в поліклініку на Острозького і стає на певний час на облік. Якщо всі аналізи в порядку, тоді він заселяється або в гуртожиток, або знімає квартиру.

Всі проходять обстеження

- Медичний огляд проводиться і ми слідкуємо за здоров’ям студентів, бо це безпека всіх, - каже Богдан Ковалюк. - Звісно, вони ще мають документ про те, що пройшли вдома медичний огляд. Але він має певний термін дії, тому тут студенти проходять повторний медогляд. Його проходять при вступі на перший курс, на третьому курсі і п’ятому.

Крім того, інформацію про студентів, які прибули на навчання з епідеміологічних країн, з університету скеровують в управління освіти ОДА та відділ охорони здоров’я. Зазвичай це африканські країни: Нігерія, Ліберія, Конго, Танзанія. Сьєрра-Леоне була певний час як еболи джерело.

- У випадку, коли студент має інфекційне захворювання, ми маємо список усіх його одногрупників, студентів з потоку, студентів з гуртожитку чи квартири, де він живе, викладачів, які його навчають, - додає директор. - І всі ці люди проходять перевірку. В нас кілька років тому був випадок, що була підозра на туберкульоз і всі ці люди проходили медогляд.

Редакція готова ще раз вислухати та опублікувати позицію ТНЕУ. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up