Я не буду робити чужу роботу! Пережила три дні пекельного болю, бо лікар відмовив у прийомі: чому

Я не буду робити чужу роботу! Пережила три дні пекельного болю, бо лікар відмовив у прийомі: чому
  • «Я не жила ці дні, а існувала через страшенний біль», — у волонтерки пані Тетяни загострилась травма, яку отримала на Сході. Жінка не могла пересуватись чи хоча б повернутись, а лікар її просто… відфутболив.
  • Інцидент трапився у Тернопільській районній лікарні.  Як коментує інцидент керівництво і чи покарають медика, читайте.

 

— Це неможливо передати чи описати той біль, три дні я не жила, а просто існувала, не допомагали навіть сильні знеболюючі, — волонтерка, викладачка  Західно-Українського університету Тетяна Запаранюк ледь стримується. Жінка часто зупиняє розмову та весь час перепрошує, бо пекельний біль, каже, терпіти не сила. — Я просто не розумію, як ця людина може одягнути лікарський халат і зараз спокійно працювати… Запевняю тебе, я цю справу на гальмах не спущу. Він і йому подібні просто не мають права працювати у медзакладі, отаке творити і щоб все їм сходило з рук.

Останніми днями Тетяна звернулась до першої поліклініки за місцем підписаної декларації. Там отримала направлення до травматолога. Пекельно боліло через травму, отриману жінкою на Сході, ще у волонтерські часи.

— Це страшенний біль, неможливість пересуватись чи хоч поворухнутись без знеболюючих, — розповіла пані Тетяна. — На біду, у першій поліклініці лише до 13 год працює рентген, а травматолог приймає з 14 год. Проте, отримавши електронне спрямування, пацієнт має право отримати необхідну діагностику в будь-якому закладі, що має укладений контракт з НСЗУ.

Відео дня

Пані Тетяну скерували на обстеження у Тернопільську районну лікарню. 

Сказав, то не його робота

Там тернополянку відмовились обслуговувати. Після перемовин з горе-медиком тернополянці лишень вистачило сил дістатись чимшвидше додому, до ліжка. Бігати іншими закладами у пошуках рентген-кабінету сил вже не було. Три дні, п’ятниця та два вихідних, проведені вдома без належного лікування, нагадували пані Тетяні фільм жахів.

У реєстратурі райлікарні підтвердили, що за електронним направленням рентген у них пройти можна. Сказали, у який кабінет звернутись і до якого лікаря.

— Але лікар, до якого направили Таню, відмовився робити рентген, — розповіла подруга Тетяни Наталія Швайка-Репак. — Сказав, що нехай в першій поліклініці і роблять, а то не його робота, і він цього робити не буде. Головного лікаря на місці не було.

Пацієнтка зі страшенним болем і гіпертонічним кризом, вже знесилена, поїхала додому. Бо просто не мала сили повертатись і знову кудись йти шукати рентген. Три дні вона сходила з розуму від шаленого болю.

— То навіщо нам ті лікарня з поліклінікою у Тернополі, які незаконно відмовляють у наданні медичної допомоги тернополянам? – написала Наталія Швайка-Репак.

А Тетяна досі згадує слова медика, якій їй відмовив робити рентген. Мовляв, я не буду робити за когось чужу роботу. Я не буду цього робити – і крапка. Йдіть, звертайтесь в першу поліклініку. На цьому візит закінчився.

— Я не прийшла до лікаря додому, не вимагала чогось, що він не може зробити  — я прийшла за меддопомогою до медика, в робочий час, з направленням, — обурюється пані Тетяна. — Черги не було, і в кабінеті, і в коридорі було пусто. Що робить цей горе-медик у медзакладі? Він забув, що отримує зарплату з наших податків? Сьогодні, 26 квітня, я знову звернулась до свого лікаря в першу поліклініку, після рентгену мене направили на МРТ, ситуація серйозна. Попереду ще довге лікування, але щойно стану на ноги, я обов’язково займусь тим горе-медиком, який мене відфутболив. Такі люди не мають права одягати білий халат і працювати в лікарнях.

Не перша подібна історія з цим медиком?

Після інциденту жінка пішла до реєстратури. Поцікавилась прізвищем медика, який їй відмовив. Медсестра за стійкою мовчала. Випадково зайшла інша лікарка, Тетяна у неї запитала прізвище медика.

— Через біль я тоді не дуже добре розуміла, що коїться, могла і не дочути, але нібито його прізвище Беднерівський, — каже Тетяна Запаранюк. — Дуже «веселий» у нього підхід до своєї роботи – я не буду цього робити і все. Це хамська і сволочна історія. І, як ми зрозуміли після написання посту у Фейсбук, це не перша подібна історія з цим же медиком. То чому він досі працює у закладі?

Під постом у Фейсбук — сотня коментарів. Причому думки тернополян, щодо «потрібності» районного закладу на території обласного центру, якщо в послугах відмовляють городянам, кардинально розділились. А чимало коментаторів вбачають в інциденті провокацію та навіть політичний шлейф. Автора посту ще й пробували звинуватити у «роботі на Надала». Адже сама лікарня не так давно довгенько перебувала в епіцентрі скандалу, зокрема, і з приводу того, кому належатиме – району чи Тернополю.     

— Ух, як роздули… Ця лікарня вже як кістка у горлі, — пише Світлана Бетлей. — Серце болить, що там можуть лікуватись люди навколишніх громад, що там є класні спеціалісти, які прекрасно лікують. А щодо інциденту, думаю, не обійшлось без піару. Скільки звертались, нам ніколи не показали на двері, а завжди дали поради щодо лікування. Гра на публіку, підігріта посвідченням . Напевне, якби звернулась бабця і їй відмовили - ніхто б навіть не згадав. А тут сенсація. Вина все ж лікаря, а не лікарні в цілому.

Ольга Білоус переконана, що питання, чи потрібна лікарня місту, недоречне.

— Лікарня місту ніколи не належала і будувалася не за рахунок місцевих бюджетів, — пише пані Ольга. — Окрім того, немає ніякої логіки відмовляти людині з направленням. Адже гроші йдуть за пацієнтом і, відповідно, лікарня отримала б за це оплату. Дуже підозріло влучний випадок в теперішній ситуації.

«Сталось так, як сталось…» Що кажуть у лікарні?

В управлінні охорони здоров’я обладміністрації поки відповіді на запитання журналістів щодо інциденту не надали. Ми також цікавились, чи мають право відмовити пацієнту в обслуговуванні, кому саме і в яких випадках. Щойно нам нададуть відповідь, опублікуємо її.

А от у райлікарні інцидент прокоментували. Щоправда, попри пандемію, очільник медзакладу категорично відмовився коментувати ситуацію телефоном чи за допомогою електронних додатків. Погодився говорити з журналістом лишень за умови особистої присутності.

«20 хвилин» на це пішли. І дізнались, що відмовив волонтерці не лікар, а лаборант. Точний стаж його дізнатись не вдалось, проте відомо, що у медзакладі він працює більше 10 років.  

  — Сталось так, як сталось – лаборант не може пояснити, чому так вчинив, — прокоментував інцидент очільник районної лікарні Володимир Лісовський. — Зранку 26 квітня ми за участі в.о. мед директора, завідувача поліклініки, заврентген кабінету та медпрацівника, який допустився помилки, провели службове розслідування і з’ясували всі обставини. Він (лаборант – прим. авт.) повністю бере вину на себе, зрозумів, що вчинив неправильно. І вже отримав догану.

Будь-якого пацієнта, який має електронне направлення від сімейного лікаря чи вузькопрофільного спеціаліста, мали обслужити у лікарні, каже Володимир Лісовський. І уточнив: така система діє від квітня 2020 р. та підкріплена законодавчою базою. Не могли відмовити й пацієнтам без направлення, які мали намір отримати меддопомогу чи пройти обстеження у райлікарні. Щоправда, платно, офіційно у касу лікарні. І за умови, якщо у закладі є для цього потрібна апаратура, а лікарня має право надавати певний вид послуг.

— Найчастіше до нас за меддопомогою звертаються жителі 6 громад, новостворених на базі колишнього Тернопільського району, — каже Володимир Лісовський. — Пройти обстеження може будь-хто інший, хто має електронне направлення від сімейного лікаря чи від вузького спеціаліста.

Очільник закладу від імені адміністрації, всього медперсоналу і головного учасника інциденту - лаборанта попросив вибачення у пацієнтки. І погодився: випадок неприємний.

— Наш медпрацівник допустив грубе порушення чинного законодавства, від імені адміністрації та всіх працівників, від нього також прошу вибачення у пацієнтки, — каже Володимир Лісовський. — На медпрацівника, який допустився помилки, накладено адміністративне стягнення, він отримав догану, про це є наказ, і персонал лікарні з ним вже ознайомлений.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Галина Нищота

    Не вірю ,що це правда там багато хороших лікарів !!!
  • Anna Bochan

    Пишіть конкретно за кого йде мова,а то всіх виходить одною мітлою.Є там хороші лікарі і роблять по мірі своїх можливостей.
  • Петро Крутій

    Мабуть тепер треба чекати на акцію «активістів»- Банду, тобто лікарню-геть з Тернополя.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up