Партнер рубрики Події

Коли у Тернополі здаватимуть ЗНО та як підготуватися самому на карантині

Коли у Тернополі здаватимуть ЗНО та як підготуватися самому на карантині
  • Хоча школярі та студенти продовжують навчання дистанційно, не всі задоволені таким непередбачуваним «канікулам». Найбільше проблем отримали учні 11 класів та студенти 4 курсів, які готуються до вступу на магістратуру, адже їм потрібно буде здавати ЗНО.
  • Як складатимуть іспит учні та студенти цього року та як підготуватися самому – читайте у нашому матеріалі.

У Міністерстві освіти та науки України ще не визначились з остаточними датами складання ЗНО, адже невідомо, яка буде епідеміологічна ситуація в Україні загалом та в окремих регіонах. Дати складання ЗНО з різних предметів залежать від дня закінчення карантину.

У МОН є кілька сценаріїв проведення ЗНО 2020. Якщо карантин закінчиться на початку червня – основна сесія триватиме з 25 червня по 17 липня. Кщо ж карантин закінчиться на початку серпня – основна сесія триватиме з 17 серпня по 4 вересня.

У міській раді Тернополя повідомляють, що готуються до ЗНО в кінці червня.

Відео дня

- Ми плануємо, що ЗНО буде проходити орієновно в кінці червня – на початку липня, - каже міський голова Тернополя. – Вже є орієнтовні дати початку складання ЗНО – 25 червня. Вже є визначені навчальні заклади міста, в яких можна буде проводити іспит. До того часу ми встигнемо їх повністю підготувати, щоб діти могли безпечно скласти ЗНО.

Однак ніхто не виключає, що ЗНО доведеться проводити пізніше, якщо погіршиться епідеміологічна ситуація.

Чи важко знайти репетитора

Через карантин багато учнів не можуть відвідувати репетиторів. Однак це можна робити дистанційно. В інтернеті ми знайшли оголошення від різних вчителів, які готують дітей до ЗНО з різних предметів, щоправда, заняття проходять дистанційно.

- Я проводжу індивідуальні онлайн заняття з учнями 10 – 11 класів для підготовки до ЗНО з іноземної мови, - каже репетитор пані Ольга. – Вартість занять ми узгоджуємо заздалегідь з батьками. В середньому, одне заняття тривалістю годину коштує 150 гривень. Однак 5 – 10 занять буде не достатньо. Я зазвичай займаюсь з учнями, які готуються складати ЗНО з англійської. На підготовку «в стислих термінах» потрібно хоча б три місяці, але бажано готуватися протягом року. Я маю кілька учнів з якими я добре знайома і займалась до карантину, але є і нові люди, хоча спілкуватися дистанційно значно важче.

Як пояснює Ольга, перш ніж почати щось вивчати, потрібно знати свій рівень знань. Дехто слабкий у граматиці, комусь важко дається аудіювання, а хтось починає вчити англійську «з нуля» за місяць до іспиту. Звичайно, без елементарних знань буде важко.

Є чимало оголошень від вчителів української мови та літератури. Вони також пропонують «підтягувати мову» дистанційно.

- Хоча ЗНО з української мови та літератури об’єднано, більшість людей хоче підтягнути саме українську мову, а літературу намагаються вивчити самому, - каже репетитор пані Людмила. – Я роблю акцент на тестах минулих років, адже так чи інакше, всі вони перегукуються. На дистанційних уроках переважно ми оговорюємо різні важкі питання. В мене є діти, які зі мною на додаткових заняттях з 5 класу. Готуватися вдома можна і самому, хоча тут є більше не проблема в інформації, а проблема в ліні. Треба просто перебороти себе. Я завжди кажу батькам, що бвід них багато чого залежить, адже щоб щось знати та розуміти, потрібно працювати над собою самому. У деяких дітей «вітер у голові». Батьки ведуть до мене, щоб я підготувала до іспиту, але що я можу зробити, коли дитині це не цікаво та не потрібно. Тому ключову роль мають зіграти батьки та вчителі, а репетитор лише допомагає «підтягнути та пригадати» вивчене.

На сайтах оголошень можна побачити багато оголошень від вчителів. Ціни за заняття більшість не вказує. Все обговорюють завчасно, адже кількома уроками обійтись не можна. Є оголошення від вчителів української мови та літератури, іноземної мови, математики, фізики, історії, біології, хімії.  Найменше репетиторів вдалось знайти з географії, адже в основному, учні більше уваги приділяють українській мові та літературі, яка є обов’язковою, математиці чи історії України (на вибір) та третьому предмету – іноземній мові, фізиці, біології, хімії, тощо.  

Скільки коштує література для самопідготовки

Не обов’язково займатися з репетитором, щоб підготуватися до ЗНО. Для самопідготовки можна придбати спеціальні посібники. Вони вже є в продажі для підготовки до різних предметів. Щоправда ціни на них високі. Один новий посібник або збірник тестів обійдеться в середньому в 150 – 200 гривень. Є і різні довідники, збірки, «шпаргалки», тощо. Вони дешевші – 25 – 100 гривень. Ми порахували, скільки доведеться заплатити за літературу для самопідготовки, щоб скласти 4 іспити: українська мова та література, математика, історія України та іноземна мова (англійська). Звичайно, можна обійтись і одним комплексним посібником для одного предмету. Однак зазвичай є окремі видання з тестами, є довідники для підготовки, тренажери, тощо.

Назва посібника:

Ціна:

Збірник тестів до ЗНО 2020 з української мови

130 грн

Комплексне видання для підготовки до ЗНО з української мови

130 грн

Довідник у таблицях з української мови

30 грн

Збірник тестів до ЗНО 2020 з української літератури

130 грн

Українська мова та література: збірник тестів

100 грн

Підготовка до ЗНО 2020 з української літератури

120 грн

Довідник з математики (ЗНО 2020)

90 грн

ЗНО 2020 математика. Збірник тестових завдань

80 грн

Історія України (ЗНО 2020) комплексне видання

130 грн

ЗНО 2020 Історія України 2000 тестів для підготовки до ЗНО

120 грн

Збірник для підготовки до ЗНО з англійської мови

180 грн

Тренажер для ідготовки до ЗНО 2020 з англійської мови (+аудіо)

105 грн

ЗАГАЛОМ:

1345 грн

Можна також значно заощадити. В інтернеті часто продають минулорічні посібники для підготовки до ЗНО. Дехто навіть продає їх за символічні ціни або віддає «за шоколадку». Тому якщо ви маєте знайомих, які здавали минулого року ЗНО – можна перекупити навчальну літературу дешевше.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up