Партнер рубрики Події

Захопив землю в заказнику і будує

Захопив землю в заказнику і будує
Правоохоронці, екологи та активісти навідались на територію бази після отримання дозволу суду на огляд. Контролюючі інстанції зафіксували ряд порушень
Майже 80 соток землі у заказнику перетворилось на відпочинкову базу. Остання без дозволів і погоджень розрослася з одного літнього будиночка. Збитків, за нещодавніми підрахунками екологів, — на 123 тис. грн. Далі — справа за міліцією

П’ять років чернівецький бізнесмен захоплював землю на території Касперівського ландшафтного заказника. Незважаючи на потуги екологів, правоохоронців, місцевої ради, у заказнику на захопленій землі з’явилась база відпочинку «Аквамарин».

Чи то потуги контролюючих інстанцій були не такими сильними, а чи хтось давав порушнику “зелене світло” на всі бізнесові справи, але людина з 2010 року розширює та збільшує незаконну ділянку.  І, що найцікавіше, ця тема ненова – її у попередні роки висвітлювали тернопільські ЗМІ, телебачення. Про притягнення до відповідальності заявляли й органи прокуратури. Утім, як пояснюють у сільраді Касперівців, правоохоронці не могли встановити особу, якій належить база. Тож проблема була, але ніхто нічим не міг зарадити.

Будує у заказнику 
Справа дещо зрушилась з місця після відвідин 21 вересня відпочинкової бази правоохоронцями, контролюючими інстанціями та громадськістю. На базу вони навідались після  отримання дозволу від суду на огляд території для фіксації порушень.

– Історія з базою почалась із появою на території заказника невеличкого будиночка, – розповідає директор ГО «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля»». – Чоловік, маючи документи на невеличкий будиночок, забудовує значно більшу територію. Вирубав близько 70 дерев. На території будує великий готельний комплекс. Цьогоріч «підприємець» переніс свою огорожу ще далі, розширив територію. Знову зрубав дерева – майже 50 штук. І це у той час, коли проти нього з 2013-му відкрили кримінальні справи. 

На цьому порушення чернівецького бізнесмена не закінчуються. За словами активістів,  контролюючі інстанції та правоохоронці мають ще ряд  претензії до «Аквамарину».  

Previous Next


– Людина незаконно заволоділа земельною ділянкою, здійснила незаконну вирубку, зняла верхній родючий шар землі, замостила плиткою-бруківкою, побудувала відпочинкові будиночки, один – триповерховий, басейн. І все це без жодного дозвільного документа, – розповідає начальник відділу екологічного контролю природо-заповідного фонду рослинного  і тваринного світу Держекоінспекції у Тернопільській області Михайло Онищук. – Після останнього огляду екологи нарахували збитків, завданих природно-заповідному фонду (далі ПЗФ – прим. ред.) на 123 тис. 149 грн.

Відео дня


Шукали власника
Порушення на території заказника підприємцем, за словами пана Онищука, екологи фіксують уже п’ять років. Та оскільки у всіх них є ознаки кримінальних злочинів і йдеться про територію ПЗФ, інформацію про це передавали до прокуратури. Задокументовані порушення передавали у прокуратуру щонайменше двічі. Утім, коректної відповіді щодо подальшої долі усіх цих звернень не отримали.

– Словом, результату не було, – додає пан Онищук. – А там купа порушень. Той чоловік здійснює незаконне використання води, зробив свердловини, каналізація витікає просто у водосховище. Ця справа перебуває у нас на розгляді, бо якби це була організація, а не фізична особа, ми вже її притягнули б до відповідальності.  
Про спроби зупинити свавілля розповідають і в сільраді. Кажуть, що повідомляли про ситуацію і екологів, і земельників, і міліцію ще з 2013 року.

– Я працюю з 2013 року, от з того часу й повідомляємо, – каже сільський голова Володимир Галайдіда. – Як було до того, не знаю. Повідомляли і про огорожу, і про зняття грунту. Але правоохоронні органи не могли встановити осіб, яким належить база. Виходив чоловік і казав, що то не його. Та тепер нібито вже встановили особу власника. У нього все незаконно – нема ні землі, ні дозволу на будівництво, все - фікція. Має тільки право власності на літній будиночок, з якого розбудова починалась. 

У 2014 році «бізнесмен» спробував узаконити захоплену територію – взяти її в оренду. Для цього написав заяву у сільраду. Але там йому відмовили. Більше він не звертався.

Утім, за нашою інформацією, голова дещо лукавить. Приміром, він отримував приписи від екологів через вирубку дерев та інші порушення, здійснені на території заказника, і не виконував їх. Окрім того, у сільраді дозволили підприємцеві узаконювати землю під літнім будиночком, з якого власне і починалось захоплення. Тож фактично голова і сам заплющував очі на деякі порушення. 



Не співпрацює з міліцією
Тим часом у міліції запевняють, що мають намір притягнути порушника до відповідальності.

 –  Із 1 травня 2013 року відкрили кримінальне провадження за ст. 246 «Незаконна порубка лісу», – кажуть у прес-службі обласної міліції. – Оскільки він знищував щоразу більше і більше дерев, то за цією статтею є кілька епізодів. У 2014 році також відкрили провадження за статтею 252 «Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду». На контакт із правоохорооними органами  бізнесмен не йде.


 Пояснювати не збирається
 Про некомунікабельність чоловіка розповідають і сусіди. Його незаконна база відпочинку розташована поруч із ТОВ «Росинка». Це одна з організацій, офіційно зобов'язаних охороняти Ландшафтний заказник загальнодержавного значення. Очільник її під час  попередніх візитів журналістів, що є у сюжетах, охарактеризував сусіда як неадекватного.

 – Він прийшов у 2010 році. Територія, яку він захопив, розташована поза нашою базою. Тому до неї жодного стосунку не маємо, – каже директор ТОВ Михайло Вербіцький. – Більше знають про кількість порушень та їхній характер сільрада і компетентні органи. Я  з ним не спілкуюсь узагалі. Були випадки, що людей покусали його собаки. Він сказав, що це наші проблеми. Туди виїжджала міліція, але чим то все закінчилось, не можу сказати. 

За коментарем з приводу захоплення землі ми звернулись і до згадуваного чернівецького бізнесмена Богдана Савчука, зателефонувавши на мобільний. Чоловік після роздумів заявив, що він – то не він.

– Ви Богдан Савчук?
– Ні… А йому щось передати?
– Преса. Потрібен коментар.
– Ні… Я - Денис.
– То Богдана можна? Можете передати слухавку?
– …Я не знаю, хто такий Богдан Савчук.

А тим часом у розміщених на сайтах в Інтернеті оголошеннях «Аквамарин» запрошує відвідати екологічно чисте місце. Обіцяє парковку, озеро, пляж, хвойний ліс, облаштовані номери. Серед розваг – риболовля, водні атракціони, катапульта, бар на території. І доступні ціни. Чи реально таке облаштувати без дозволів і мовчазної згоди різних структур у заказнику – питання риторичне. Тим більше, що такий незаконний «поселенець» на території заказника – не єдиний. Є й інші, відомі в області посадовці. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up