Партнер рубрики Події

Згадуємо 2018-ий: як будували та відкривали тернопільський McDonald's

Згадуємо 2018-ий: як будували та відкривали тернопільський McDonald's

Проти нього протестували, вимагали перенести в інше місце, відтерміновували відкриття, але все таки McDonald's у Тернополі в 2018-ому запрацював. Згадаємо разом, як будували та відкривали тернопільський "мак".

Петицію про відкриття McDonald's у Тернополі у Єдиній системі місцевих петицій зареєстрував Руслан Середа 27 липня 2016-ого року. Петицію підтримало 315 з необхідних 300 чоловік. 

Про будівництво "маку" говорити почали наприкінці 2017-ого року.  Проект закладу харчування твиносили на містобудівну раду восени 2017 року. Члени містобудівної ради  забракували його, запропонований варіант отримав шквал критики. В тому числі — і через місце потенційного будівництва. Утім на голосування  проект головний архітектор міста не поставив. Відтак тодішній голова  обласної організації Національної спілки архітекторів Олег Головчак, член ради,  припустив, що заклад таки збудують, не зважаючи на негативну оцінку членів містобудівної ради. 

У березні 2018-ого будівництво таки розпочали. Тоді архітектор Олег Говчак коментував журналістці "20 хвилин", що цікавився в колег, чи не виносили проект повторно на розгляд і такої інформації не було. Втім і сам бачив, що територію огороджують, а значить — отримали дозвіл.

Відео дня

У квітні 2018-ого почалися акції протесту. Противники будівництва на майдані Перемоги хотіли, щоб McDonald's будували в іншому місці. На одну з таких акцій 12 квітня 2018-ого прийшли екс-депутат міської ради, депутат, активісти, тернополяни, які кажуть, що проти.  Але не було жодного мешканця будинків поруч з будівництвом. Як тоді казали ініціатори протесту, дуже шкода, що в людей немає громадянської позиції.  А от представники компанії McDonalds запевняли, що говорили з мешканцями і запитували, що їм не подобається, і більшість - не проти будівництва.

Були і спільні обговорення громадських активістів та експертів. У травні 2018-ого ініціативні групи Тернополя об'єднувалися проти незаконного забудовування торговими центрами, багатоповерхівками, вирубування парків. Йшлося й про McDonald's. 

Але тернопільський "мак" ріс. Відкриття планували на День міста - 28 серпня, проте 24 серпня заклад ще був недобувадовний. Тоді на Майдані Перемоги стояла недобудована одноповерхова будівля з вікнами, купа землі та піску, все було обгороджено парканом, на якому була вивіска - "Зручна робота. Приєднуйся до команди в Макдональдз в Тернополі". 

Згодом журналістці "20 хвилин" у прес-службі компанії повідомили, що відкриття закладу перенесли на жовтень 2018-ого. Тоді ж розповіли про те, як виглядатиме "мак", про "Макдрайв" та новинки в обслуговуванні. 

4 жовтня біля закладу встановили величну букву "М" - символ "маку". Висота та ширина літери - трохи більше двох метрів. Перед встановленням її очистили від захисної плівки, помили, перевірили електрику, адже літера світитиметься. Прикріпили її на височезний стовп, який встановили перед закладом.

Потім в соцмережі Instagram почали сторювати ніби то офіційні сторінки тернопільського маку та повідомляли, що відкриття буде після 20 жовтня. Проводили навіть розіграші. Але у прес-службі компанії запевнили, що в цій соцмережі є лише одна офіційна загальна сторінка McDonald's. Про інші вони не чули і просили людей "не вестися" на такі акції. 

23 жовтня McDonald's приймав перших відвідувачів закладу - дітей соціальних категорій. А повноцінно "мак" у Тернополі запрацював 24 жовтня. За перших пів години в закладі обслужили кілька сотень людей. Першими відвідувачами стали кілька сотень студентів, школярів та батьків з дітьми. "Хеппі Міли" розібрали майже відразу. Відвідали заклад і перші особи міста та області - голова обладміністрації Степан Барна, його заступник Ігор Вонс, секретар міськради Віктор Шумада. У день відкриття та в наступні кілька днів черги у заклад були до дороги. 

А офіційне відкриття закладу з міським головою, головою ОДА, послом США в Україні Марі Йованович, генеральним директором McDonald's в Україні Гжегожом Хмелярським, генеральним директором ТОВ "Зодіак Люкс" Борисом Кузьменко відбулося 8 листопада. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up