Як подорожувати безкоштовно разом з Вікіпедією, розповідає тернополянка

Як подорожувати безкоштовно разом з Вікіпедією, розповідає тернополянка

Вирушити у Вікіекспедицію маловідомими місцями України може кожен охочий. Організатори оплачують подорож на основі чеків, натомість потрібно написати статтю у Вікіпедію.

Вікіекспедиція — краєзнавчі подорожі, що відбуваються за сприяння та підтримки ГО «Вікімедіа Україна». Вікіекспедиції було запроваджено в Україні з 2011 року. За 5 років було проведено більше 40 вікіекспедицій. Мета проекту — створення під час подорожей фото-, аудіо-, відеоматеріалів для завантаження у Вікісховище і подальше додавання їх у статті проектів Фонду Вікімедіа, а також написання та покращення статей у Вікіпедії про відвідані об'єкти.

Тернорполянка Оксана Кузьменко збійснила вікіекспедицію 4-6 серпня на Тячівщину Закарпатської області: села Калини, Красна, Дубове, Німецька Мокра, Руська Мокра, Усть-Чорна, Лопухів.

Previous Next

Відео дня

- Організатори тиждень розглядають заявку про доцільність експедиції, і лише в разі позитивної відповіді надсилають аванс у розмірі 20% від бюджету,  - каже Оксана Кузьменко. - Решту - після отримання звіту. Оплачується харчування, проживання і дорога, але лише за наявності чеків, і з цим може виникнути найбільше проблем. Нам не вдалось переночувати в готелі, оскільки в такому глухому місці не дають чеків. Пощастило, що в мене був знайомий, який влаштував нас безкоштовно. Це слід враховувати - або брати намети, або оплачувати за свій кошт - в таких селах більш-менш дешево. Також один раз поїли за власний кошт, бо вони дали такий чек, який я можу сама роздрукувати. 

Ідею, маршрут учасники обирають та продумують самі. Місце має бути маловідомим для туристів, аби про нього можна було написати статтю. Без чіткої мети і конкретних завдань вікіекспедиції нема чого і планувати. Аби отримати аванс, потрібно скласти приблизний бюджет - до 10 тис грн. Оксані поїздка обійшлась 1200 грн (без 500 грн за проживання).

- Про таку можливість мені розповів знайомий, - продовжує співрозмовниця. - Вирішила поїхати на Тячивщину Закарпатської області. Там є невеличкі села, про які мало хто знає.  Я зібрала матеріали за 3 дні, нам пощастило з погодою. Правда, дорога там жахлива - в окремих місцях їхали зі швидкістю 5 км на годину. Я залишилась задоволеною поїздкою. Залишилась найтяжча частина - написати/доповнити статті, закинути фото на Вікісховище. Це мають бути не враження, а факти.

Заявку на Вікіекспедицію можна подати, заповнивши форму.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024 21:26 На дачах у Тернополі знайшли труп людини 21:00 Мегазбір на комплекс розвідки БПЛА для 44-ї артбригади оголосили тернопільські волонтери 20:00 Тернопільщина втратила захисників Ігоря Войцехівського, Євгенія Мещерякова та Івана Ружила Від читача 17:10 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:25 Лікар-хірург Роман Кохан отримав почесну грамоту Верховної Ради України (новини компаній) 18:04 У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном 17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up