В ОДА закликають утриматися від відвідування кладовищ під час поминальних днів

В ОДА закликають утриматися від відвідування кладовищ під час поминальних днів
  • З наближенням Великодніх свят, все більше людей різних церков цікавляться чи будуть священнослужителі проводити поминальні Богослужіння на кладовищах.
  • В церквах Тернопільщини вже повідомили, що Поминальні дні переносять на Зелені свята. А що про це говорять в ОДА, цікавилися «20 хвилин».

Відповідь на запитання дав Начальник управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ігор Кульчицький.

─ Я не регламентую цього, але в будь-якому випадку влада просила максимально обмежити святкування поминальних днів. Ми зверталися до церков та громад і є відповідні рішення, а церкви повинні вже в свою чергу звернутися до вірян, ─ повідомляє пан Ігор. ─ Наскільки мені відомо, УГКЦ та ПЦУ вже заявили про те, що переносять проведення поминальних богослужінь після завершення карантину, дехто говорив про Зелені свята.

Також пан Ігор пояснив, що влада Тернопілля  закликає залишатися вдома та не наражати себе та інших на небезпеку. Про це вони просили і священників, аби вони закликали вірян, а також аби Богослужіння проводилися онлайн через мережу Інтернет та телебачення.

Відео дня

Що кажуть про святкування Поминальних днів в різних церквах?

«Поки остаточного рішення немає» отець Степан, ПЦУ (МП)

Поки проведення Провідної неділі ми не обговорювали, але гадаю, що через карантин доведеться дещо обмежити скупчення людей. Точно поки сказати не можу, але швидше за все будемо рекомендувати перенести Провідну неділю, але поки остаточного рішення немає. Зараз думаємо перш за все про Пасху, аби відсвяткувати її.

«Перенесли поминальні заходи» отець Володимир, ПЦУ

За рішенням священного синоду нашої православної церкви України поминання померлих на кладовищах перенесено на Троїцьку суботу. Тобто Троїцькі дні призначені для поминання померлих і враховуючи ситуацію, яка склалася в державі, ми перенесли поминальні заходи на Троїцьку суботу, перед Святою Трійцею. Звісно, якщо карантинні заходи не продовжать, в такому випадку будемо вже відштовхуватися від цього.

«На цвинтарі ходити не будемо» отець Олег, УГКЦ

─ Весь тиждень в період після Пасхи є світлими днями. В ці дні ми святкуємо радість Воскресіння. Під час цього свята є також і поминання, тобто ділення радістю з померлими, коли ми за них молимося. Тому в цей тиждень є традиція поминання померлих та відвідування цвинтарів. Однак цього року ця традиція переноситься на Зелені свята, тобто на цвинтарі ми ходити не будемо. Цього року на світлий тиждень буде визначений один день, коли священник в храмі просто помолиться та пом'яне усіх померлих. Звісно. Можна передати прошення, імена померлих, але на молитві може всередині храму може бути не більше десяти осіб, а решта можуть бути надворі. Люди все ж мають залишатися вдома та молитися разом зі своїм священником через медіа-ресурси, але в жодному випадку не наражати себе чи інших людей на небезпеку.

Як ви гадаєте, чи правильним є це рішення? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up