20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя
Шоколадно-кокосовий напій на основі кави — один із найпопулярніших напоїв у кав’ярні Star coffee, що на вул. Сагайдачного.
Тут приємно пахне кавою і вабить око велика вітрина з випічкою. Тут — чи найбільший вибір кавових напоїв у всьому Тернополі. Є з кофеїном і без нього, з молоком і без... Окрім класичних кавових напоїв, у кав’ярні пропонують на основі зеленого чаю — японське лате, а також пряне лате - з корицею й іншими прянощами, гарбузове, чілі чи табаско лате… А ще — сім видів чаїв, холодні кавові напої — фрапе і фруктові — смузі. В асортименті закладу – понад 30 смаків сиропів. До напоїв можна замовити солодку випічку, яка щодня — свіжа.
— До нас охоче приходять сім’ї з дітьми, бо ми можемо пригостити малюків смачними тістечками і дитячими напоями — лате-напоями без кофеїну, спіненим молоком з різними смаками, чаями та фрапе без кофеїн, — розповідає власник кав’ярні і бариста Олександр Поважний.
«Родзинкою» закладу є можливість замовляти великі порції. Не просто великі, а величезні – кави-чаю по 0,5 літра, холодних напоїв – до 0,6 літра. Окрім традиційних способів приготування кави і напоїв з неї, у кав’ярні пропонують альтернативні методи заварювання — „сифон”, „кемекс”, пуровер” тощо.
«Star Coffee» балує своїх відвідувачів постійними акціями, про які оголошує у своїй групі в соцмережах.
— Кожних два тижні у нас з’являються нові акції, — продовжує Олександр. — Тож власники дисконтних накопичувальних карток, окрім основної знижки, можуть отримати додаткову — ще плюс 4, 5 чи 6%, залежно від акції.
Отримати картку можна, зібравши чеки на суму 400 гривень. А потім з кожної покупки ви будете отримувати на картку 5% від суми чека. Окрім того, на картку можна покласти певну суму і розраховуватись тут нею.
— Ми кожних два тижні пропонуємо нашим гостям свіжообсмажену каву, — розповідає власник закладу. — Тобто ми купуємо ще зелені зерна, а чемпіон України з обсмажування кави смажить її для нас. Тож наша кава — завжди свіжа.
Олександр майже чотири роки працював баристою за кордоном. Він відданий прихильник кави, який щодня споживає до 10-15 чашок різних напоїв із неї. Він знає, якою має бути якісна і правильно приготовлена кава. І лише таку пропонує своїм гостям.
— Правильне еспресо — це стовідсоткова арабіка, — каже він. — Саме з арабіки ми готуємо всі наші напої. Добра кава — з незначною гірчинкою і солодким післясмаком. Якщо вона дуже гірка — отже, із нею щось не так. За сильним обсмаженням часто намагаються приховати дефекти. Скажімо, що зерна із пліснявою чи гнилі. Чим темніше обсмажування, тим легше приховати недоліки.
Насправді термін зберігання обсмаженої кави — від п’яти днів до трьох місяців, — каже бариста. — А на упаковках здебільшого написано, що її можна зберігати 18 місяців. Зелена може бути свіжою довше. Однак її потрібно зберігати при певній температурі.
За словами Олександра, запарений у горнятку напій — це не є справжня кава. Так само він вважає і щодо американо.
— Ми намагались замінити „Американо” фільтр-кавою, — додає він, — але деякі відвідувачі продовжували запитувати за „американкою”. Хоча є люди, які перейшли на кау, приготовлену у фільтрі. І не зраджують її, хоча й доводиться трохи почекати на цей напій.
Улюбленим напоєм багатьох тернополян, за словами Олександра, є смузі — густий коктейль, приготований збиванням у блендері свіжих або свіжозаморожених фруктів, овочів, ягід, молока, йогурту, кефіру, морозива чи вершків до стану пюре.
— Наші смузі — на основі полуниці, — каже власник кав’ярні. — Їх є чотири: полунично-чорничне, полунично-малинове, полунично-вишневе і полунично-журавлинове. Усі коштують однаково. Є можливість замовити меншу або більшу порцію — 420 чи 560 мл.
Олександр пропонує скуштувати оригінальний кавовий напій — „Ескоко”. Його готують на основі еспресо з додаванням какао-порошку, кокосової есенції і молока. Тож за кілька хвилин я уже смакую коктейлем. Яскраво-виражений шоколадно-кокосовий смак не залишає мене байдужою. Повільно роблю кожен ковток, щоб розтягнути задоволення.
Скільки чого треба:
1 еспресо, 40 г какао-порошку, 10 мл кокосової есенції, 220-230 мл молока, маршмелоу (повітряні тістечка, схожі на зефір).
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.