Готуємо вакуумну каву

Готуємо вакуумну каву
"20 хвилин" розповідає про приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя

Каву зі смаком шоколаду, яблука та груші, яка дарує неймовірний заряд енергії на весь день завдяки оригінальній технології, готують у кафе-лабораторії “Карма Кава”, що на вул. Валовій.

{photo_gallery id=4399|}

Коли засновник і баріста кафе Олексій Широков починає розкладати всі необхідні для заварювання кави складники, з’являється відчуття, неначе я — на уроці хімії. Чоловік викладає на стіл, окрім власне кавових зерен, ще й всілякі колби, пальник та інші не менш цікаві пристрої. Виявляється, що все це необхідне для заварювання напою.

Відео дня
> — Я люблю каву і хочу готувати її якнайкраще і для себе, і для інших, — відповідає Олексій на моє питання про те, чому він займається цією справою. — Також мені імпонує, що кава — це соціальний напій. Адже люди не просто п’ють каву, вони ще й спілкуються. Кава об’єднує навколо себе усіх.

Змоловши кавові зерна, мій співрозмовник засипає мелену каву у верхню колбу агрегата, яке він називає сифоном. У нижню — наливає гарячу воду. 

— Для вакуумного заварювання кава має бути грубого помолу, — пояснює баріста. — Приблизно такого, як для приготування у френч-пресі.

Поставивши під сифоном невеличкий пальник, Олексій запалює його і кілька хвилин чекає. 

— Зараз повітря у нижній колбі поступово розшириться і витіснить воду у верхню колбу, — каже він. — Почекаємо 30 секунд, щоб кава заварилась, а тоді будемо її вимішувати. 

Обережно вимішавши кавову масу, чоловік вимикає пальник і знову терпляче чекає. Виявляється, тепер кава має пройти через фільтр у зворотному напрямку. 

— Охолоджене повітря стискається, тому кава тече вниз, — пояснює процес баріста. 

Та це ще не все. У приготовлений напій Олексій занурює ще один чудернацький пристрій. Як з’ясувалося, ним вимірюють наскільки добре кавова маса розчинилася у воді. 

— Я хочу знати, скільки твердих речовин є на один мілілітр води, — каже він. — Це дуже важливо. Адже якщо приготувати каву правильно, вона повністю розкриває свій смак та аромат.         

Розпочавши власну справу, Олексій став членом європейської кавової асоціації. Це дало йому доступ до професійної інформації у галузі кавоваріння. Іншими словами, тернополянин навчився готувати правильну і смачну каву за різними технологіями. 

— Я їжджу на семінари, де вчать правильно варити каву і дегустувати її якості, — каже він. — Також отримую корисні поради та консультації фахівців.

Тож коли Олексій каже, що він вміє “читати” каву, як книгу, я йому вірю. І поволі куштую ароматний напій із шоколадно-фруктовим смаком. Це неабияке задоволення!

 

Скільки чого треба:

21 г кавових зерен гватемальської арабіки, 350 г води.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:00 Травень, відчувається як березень: коли чекати повернення тепла на Тернопільщину 09:00 «На щиті» повертається до рідного дому Захисник Андрій Жилан з Тернопільського району 22:00 Нові правила оплати лікарняних: що треба знати працівникам 21:01 Музика – моє світло у темряві: 13-річна слабозора тернополянка презентувала дебютні пісні Від читача 16:49 Тижневий дайджест новин служби зайнятості Тернопільщини: 20:00 «Я змогла відчути себе вільною». Десять жінок у Збаразькій виправній колонії здобули фах перукаря photo_camera 19:00 У жителя Кременеччини вилучили гранати та набої 17:45 Довічне ув'язнення отримав житель Чортківщини, який убив матір та брата, який став на її захист 17:30 Ватикан оголосив дату офіційного вступу Лева XIV на престол 17:03 Можуть бути затори: на Дружбі облаштовують постійний кільцевий рух photo_camera 16:10 Біля видавництва «Збруч» встановлюють нові бордюри та укладають бруківку: на Торговиці ремонтують тротуар photo_camera 15:35 Куди піти, що побачити у Тернополі на вихідні 10-11 травня 15:00 Тернополянка викопала 100 кущів в парку, щоб обсадити дачу — поліція 14:03 «Ми Є»: в Українському домі музикою відзначили День Європи та підтримали ЗСУ photo_camera 13:15 Хто такий Лев XIV: ЗМІ дізналися цікаві факти про нового Папу Римського 13:02 «Діти кричали – наш Олежик повернувся!» З полону визволили 23-річного Олега Семчишина 12:17 43-річному чоловікові, який зберігав дитячу порнографію, оголосили про підозру 11:53 Частково ускладнений рух на дорозі регіонального значення у Шумську 11:20 Під час екстреного гальмування тролейбуса травмувалася жінка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up