Готуємо вакуумну каву

Готуємо вакуумну каву
"20 хвилин" розповідає про приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя

Каву зі смаком шоколаду, яблука та груші, яка дарує неймовірний заряд енергії на весь день завдяки оригінальній технології, готують у кафе-лабораторії “Карма Кава”, що на вул. Валовій.

{photo_gallery id=4399|}

Коли засновник і баріста кафе Олексій Широков починає розкладати всі необхідні для заварювання кави складники, з’являється відчуття, неначе я — на уроці хімії. Чоловік викладає на стіл, окрім власне кавових зерен, ще й всілякі колби, пальник та інші не менш цікаві пристрої. Виявляється, що все це необхідне для заварювання напою.

Відео дня

— Я люблю каву і хочу готувати її якнайкраще і для себе, і для інших, — відповідає Олексій на моє питання про те, чому він займається цією справою. — Також мені імпонує, що кава — це соціальний напій. Адже люди не просто п’ють каву, вони ще й спілкуються. Кава об’єднує навколо себе усіх.

Змоловши кавові зерна, мій співрозмовник засипає мелену каву у верхню колбу агрегата, яке він називає сифоном. У нижню — наливає гарячу воду. 

— Для вакуумного заварювання кава має бути грубого помолу, — пояснює баріста. — Приблизно такого, як для приготування у френч-пресі.

Поставивши під сифоном невеличкий пальник, Олексій запалює його і кілька хвилин чекає. 

— Зараз повітря у нижній колбі поступово розшириться і витіснить воду у верхню колбу, — каже він. — Почекаємо 30 секунд, щоб кава заварилась, а тоді будемо її вимішувати. 

Обережно вимішавши кавову масу, чоловік вимикає пальник і знову терпляче чекає. Виявляється, тепер кава має пройти через фільтр у зворотному напрямку. 

— Охолоджене повітря стискається, тому кава тече вниз, — пояснює процес баріста. 

Та це ще не все. У приготовлений напій Олексій занурює ще один чудернацький пристрій. Як з’ясувалося, ним вимірюють наскільки добре кавова маса розчинилася у воді. 

— Я хочу знати, скільки твердих речовин є на один мілілітр води, — каже він. — Це дуже важливо. Адже якщо приготувати каву правильно, вона повністю розкриває свій смак та аромат.         

Розпочавши власну справу, Олексій став членом європейської кавової асоціації. Це дало йому доступ до професійної інформації у галузі кавоваріння. Іншими словами, тернополянин навчився готувати правильну і смачну каву за різними технологіями. 

— Я їжджу на семінари, де вчать правильно варити каву і дегустувати її якості, — каже він. — Також отримую корисні поради та консультації фахівців.

Тож коли Олексій каже, що він вміє “читати” каву, як книгу, я йому вірю. І поволі куштую ароматний напій із шоколадно-фруктовим смаком. Це неабияке задоволення!

 

Скільки чого треба:

21 г кавових зерен гватемальської арабіки, 350 г води.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Аварія біля «Орнави». Є потерпіла 21:00 У Тернополі пройде фестиваль адаптивного спорту «День нескорених» 20:00 У Тернополі облаштовують безбар’єрний простір на Грушевського: що вже зробили 19:23 «Пити і їсти не давати!» Біля Орнави сутичка через блокування цивільних у авто play_circle_filled photo_camera Від читача 12:12 На Тернопільщині потрібні працівники пошти 18:45 Поліцейські встановили, хто причетний до пошкодження коліс двох автомобілів у Тернополі 17:38 Майже добу особи у військовій формі блокують авто з чоловіком і жінкою біля «Орнави»: репортаж з місця події play_circle_filled 17:20 У Тернополі учениця училища потрапила до лікарні з алкогольним отруєнням 16:40 У школи Тернополя подали тепло 16:00 Юна тернополянка здобула «срібло» міжнародного турніру з боксу 15:25 Кабмін змінив строки «опалювального періоду» для «Нафтогазу» 14:55 Патрульні розшукали водія, який залишив місце після вчинення ДТП 14:10 Собака кликав на допомогу: рятувальники звільнили чотирилапого, який тонув у ставі 13:35 Юні хористи з Тернополя здобули Гран-прі на міжнародному чемпіонаті 13:05 Аварія у Кременці: автомобіль BMW врізався в стовп. Потерпілих визволяли рятувальники 12:30 У Підгородньому горіло місцеве підприємство 11:47 Судитимуть перевізника-тернополянина за «вивіз за кордон» 14 чоловіків мобілізаційного віку 11:30 18 працівників Локомотивного ДЕПО Тернопіль отримали підозри за викрадення пального 11:15 75 тисяч штрафу заплатить водій, якого зупинили «під наркотиками» та без посвідчення 10:40 Затримали двох буковинців за спробу відправити тернополянина за кордон: ціна — 11 тисяч доларів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up