Каву зі смаком шоколаду, яблука та груші, яка дарує неймовірний заряд енергії на весь день завдяки оригінальній технології, готують у кафе-лабораторії “Карма Кава”, що на вул. Валовій.
{photo_gallery id=4399|}
Коли засновник і баріста кафе Олексій Широков починає розкладати всі необхідні для заварювання кави складники, з’являється відчуття, неначе я — на уроці хімії. Чоловік викладає на стіл, окрім власне кавових зерен, ще й всілякі колби, пальник та інші не менш цікаві пристрої. Виявляється, що все це необхідне для заварювання напою.
Змоловши кавові зерна, мій співрозмовник засипає мелену каву у верхню колбу агрегата, яке він називає сифоном. У нижню — наливає гарячу воду.
— Для вакуумного заварювання кава має бути грубого помолу, — пояснює баріста. — Приблизно такого, як для приготування у френч-пресі.
Поставивши під сифоном невеличкий пальник, Олексій запалює його і кілька хвилин чекає.
— Зараз повітря у нижній колбі поступово розшириться і витіснить воду у верхню колбу, — каже він. — Почекаємо 30 секунд, щоб кава заварилась, а тоді будемо її вимішувати.
Обережно вимішавши кавову масу, чоловік вимикає пальник і знову терпляче чекає. Виявляється, тепер кава має пройти через фільтр у зворотному напрямку.
— Охолоджене повітря стискається, тому кава тече вниз, — пояснює процес баріста.
Та це ще не все. У приготовлений напій Олексій занурює ще один чудернацький пристрій. Як з’ясувалося, ним вимірюють наскільки добре кавова маса розчинилася у воді.
— Я хочу знати, скільки твердих речовин є на один мілілітр води, — каже він. — Це дуже важливо. Адже якщо приготувати каву правильно, вона повністю розкриває свій смак та аромат.
Розпочавши власну справу, Олексій став членом європейської кавової асоціації. Це дало йому доступ до професійної інформації у галузі кавоваріння. Іншими словами, тернополянин навчився готувати правильну і смачну каву за різними технологіями.
— Я їжджу на семінари, де вчать правильно варити каву і дегустувати її якості, — каже він. — Також отримую корисні поради та консультації фахівців.
Тож коли Олексій каже, що він вміє “читати” каву, як книгу, я йому вірю. І поволі куштую ароматний напій із шоколадно-фруктовим смаком. Це неабияке задоволення!
Скільки чого треба:
21 г кавових зерен гватемальської арабіки, 350 г води.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер