Аналізи дітям: де зробити у Тернополі, які безкоштовно та що за гроші

Аналізи дітям: де зробити у Тернополі, які безкоштовно та що за гроші

У лабораторії міської дитячої лікарні виконують понад 40 видів різноманітних аналізів. Хто може їх пройти, які з них є безкоштовними, а які – за гроші, дізнавалися "20 хвилин".

Жоден медичний заклад та лікар не можуть обійтися без неї – лабораторії. Дослідження грають дуже важливу роль у будь-якій медичній спеціальності. Без них неможливо точно встановити діагноз та обрати тактику лікування пацієнта, оцінити рівень надання допомоги та відстежити динаміку одужання.

Це живий механізм

Лабораторні дослідження відіграють величезну роль у будь-якій медичній спеціальності.

Відео дня

Клініко-діагностична лабораторія КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" – це насамперед діагностика усіх органів і систем. У цьому відділенні і встановлюють причину захворювання, і визначають стан того чи іншого органу на момент обстеження. Проводяться загальноклінічні дослідження крові: лаборанти визначають рівень гемоглобіну, лейкоцитів, еритроцитів, швидкість осідання еритроцитів у крові тощо. Також тут проводять клінічний аналіз сечі за усіма параметрами – фізичні і хімічні властивості та мікроскопія сечі. Виконують широкий спектр біохімічних досліджень. Проводять дослідження, завдяки яким медики визначають показники згортання крові. Вивчають показники імунограми. Це не просто назви досліджень, лабораторія – це справжній живий організм. Працівники – професіонали своєї справи – роблять усе можливе, аби допомогти лікарям та закладу функціонувати, а маленьким пацієнтам одужувати.

Які дослідження виконують

При міській дитячій лікарні лабораторія функціонує відтоді, відколи існує сам заклад, а це понад 30 років. Вона складається з двох підрозділів: поліклінічного та стаціонарного.

Поліклінічний підрозділ знаходиться у центральній поліклініці, за адресою: вул. Федьковича, 16, стаціонарний підрозділ - у стаціонарі - pf адресою: вул. Клінічна, 1а, розповідає завідувач Ірина Швайка.

- У клініко-діагностичній лабораторії проводяться наступні обстеження: загально-клінічні, гематологічні, біохімічні, імунологічні, цитологічні та дослідження системи згортання, бактеріологічні обстеження, - розповідає вона. - Лабораторія оснащена дороговартісним та високоточним обладнанням, а саме: гематологічний автоматичний аналізатор ABX Micros 60, НАЗ, YUMIZEN 500, автоматичний біохімічний аналізатор Labline 80, РENTRA 400 C,  напівавтоматичний імуноферментний аналізатор Labline, напівавтоматичний імуноферментний аналізатор Labline, напівавтоматичний гемокоагулометр HumaclotJunior, DIAGON, напівавтоматичні аналізатори сечі, аналізатор електролітів АЕК, напівавтоматичні біохімічні аналізатори, гемоглобінометри, бінокулярні та монокулярні мікроскопи. Реактиви, контрольні матеріали та розхідні матеріали, які використовуються, імпортного та вітчизняного виробництва наявні в достатній кількості.

Загалом у закладі виконують приблизно 40 видів різноманітних аналізів. Ознайомитися з переліком та дізнатися деталі можна на офіційному сайті лікарні. 

Повний перелік послуг ТУТ.

- Ми стараємося постійно стежити за новими методиками, або відновлюємо призабуті методики досліджень. Наша лабораторія прагне, щоб усі обстеження були якомога точнішими. Для цього існує давно вже розроблена система контролю якості. Усе обладнання автоматизоване, тож помилки у результатах за рахунок людського фактора виключаємо, - наголошує завідувач Ірина Швайка.

Хто може пройти обстеження

Працівники лабораторії виконують дослідження для усіх діток міста, а також жителям Тернопільської ОТГ, з якими уклали декларації. Також обстежують усіх маленьким пацієнтів, які перебувають на лікуванні у стаціонарі закладу – інфекційному, гематологічному, педіатричному, терапевтичному.

- Ті, хто звертаються у лабораторію в поліклініку, мають попередньо отримати направлення на обстеження від педіатра, з яким укладена декларація. Лікар видає електронний реєстраційний номер. Загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі та визначення рівня глюкози у капілярній крові – це безкоштовні аналізи. Додаткові обстеження потрібно оплачувати. Тарифікація визначена та затверджена органом місцевого самоврядування, - пояснює пані Швайка.

Результати дослідження лаборанти відправляють в електронному варіанті педіатрам, які скеровували пацієнтів. Забір крові проводять з 8 до 10.00. Якщо батьки не мають направлення від лікаря, вони можуть одразу прийти у заклад, але попередньо треба буде сплатити вартість послуги (три вищеперераховані – для тих, хто без направлення, є платними). Можна здійснити платіж у терміналі на першому поверсі поліклініки. Або ж у кабінеті, де проводять забір, є картковий термінал, де за лічені хвилини можна здійснити платіж.

Діти батьків-учасників АТО, із малозабезпечених та багатодітних сімей, діти з інвалідністю та інші соціально незахищені категорії усі обстеження можуть пройти безкоштовно.

Тим, хто перебуває на стаціонарному лікування, відбір аналізів зазвичай також проводять зранку, при поступленні – у будь-який час доби. Черговий лаборант працює цілодобово. Виконання усіх маніпуляцій для пацієнтів стаціонару є безкоштовним, уточнює завідувач.

 

Чи обстежують на коронавірус

ПЛР-дослідження на коронавірус у закладі не проводять. Натомість лабораторія має можливість обстеження імуноферментним методом на антитіла до Сovid-19.

- У даний час ми проводимо такі обстеження для медпрацівників, які працюють у закладі. Також виконували обстеження для працівників інших лікарень. Якщо нам виділять фінансування, ми зможемо проводити таке тестування і для дітей, - підсумовує Ірина Швайка.

                                               

У клініко-діагностичній лабораторії проводять наступні обстеження:

  • загально-клінічні обстеження,
  •  гематологічні обстеження,
  • біохімічні дослідження,
  • імунологічні дослідження,
  • цитологічні дослідження,
  • дослідження системи згортання,
  • бактеріологічні обстеження.

У поліклінічному підрозділі виконують дослідження:

  • гематологічні обстеження,
  • визначення рівня глюкози в капілярній крові,
  • визначення групи крові та резус фактору,
  • загальноклінічні обстеження амбулаторних пацієнтів.
  • У процедурному кабінеті проводиться забір крові для біохімічних та імунологічних досліджень.

У стаціонарі проводять такі дослідження:

  • гематологічні,
  • загально-клінічні,
  • біохімічні та імунологічні обстеження пацієнтів, що знаходяться на стаціонарному лікуванні.

ДОВІДКА

Клініко-діагностична лабораторія працює з 8.00 до 15.12 з понеділка по п'ятницю. Забір та здача аналізів проводиться з 8.00 до 10.00.

У стаціонарі лабораторія працює цілодобово.

 

Знаходьте інформацію на офіційних сторінках Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" у Іnstagram та Facebook.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olichka Melnik

    Це з якого переляку платити такі суми? Я вважаю ,якщо заключений договір з лікарем і є направлення платити за дитину не потрібно!!!! Це просто жах !  мені цікаво хто такий розумний все це придумав? Це пряме винищення нації, ніяк не наїдяться...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up