Хвороби з пісочниці і не тільки

Хвороби з пісочниці і не тільки

Вибирайте пісочницю, яка гарно прогрівається сонцем. Глисти не люблять ультрафіолет і високі температури

На території області часто у квітневу пору реєструють небезпечних гельмінтів. 

— Паразитарні хвороби, зокрема гельмінтози в нашій області є масовими, - зазначила завідувач паразитологічною лабораторією відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Обласний лабораторний центр МОЗ України» Олена Авсюкевич. - У 2016 році було зареєстровано майже 5 тисяч випадків. Хворіють і дорослі, і діти. 93% - гельмінтози, 7% - це хвороби, викликані патогенними найпростішими, в основному – лямбліоз. В структурі інфекційної патології без грипу і ГРВІ паразитарні хвороби складають 58%. Більшість з них - 74% - хворіють діти.

В основному в області хворіють на ентеробіоз, аскаридоз, трихуроз, лямбліоз, продовжує  Олена Авсюкевич. Останнім часом актуальним став токсокароз. У дітей з організованих колективів часто реєструють контактні гельмінтози – ентеробіоз і гемінолепідоз.

Відео дня

 

Паразити бояться сонця

Паразити надзвичайно стійкі в довкіллі при низьких температурах. Зокрема, цисти лямблій при температурі 2-6 С і високій вологості залишаються життєздатними в піску від 9 до 12 діб, якщо чорнозем – 9-75 діб, в молочних продуктах живуть 8-112 днів, у воді виживають 35-86 днів.

Яйця аскариди витримують -200 С по 10 років і є заразними. Їх знаходять у грунті подвір’їв, дитячих майданчиків, шкіл, пляжів, у ящиках з піском для ігор тощо.

- Для них небезпечним є сонце і висока температура. Прямі сонячні промені вбивають яйця. Коли спека - пісок більш-менш безпечний. Чому в нас ендемічна область щодо паразитів з грунту? Бо є висока вологість, і помірні температури. Але коли починається спека – яйця гинуть. По весні і піде зараження - перша зелень і пісочниці. А восени піде виявлення аскаридозу, - пояснює лікар.

 

Без миття рук лікування неефективне

- Щодо ентеробіозу, то зараз ми проводимо моніторингові обстеження в школах і садочках по всій області, - зазначила лікар-паразитолог. - Шкода, що не всі батьки дають згоду брати мазки в дітей. Та батькам варто розуміти, що у цьому питанні варто піти на зустріч. Обстеження безкоштовні, їх проводять фахово. Ентеробіоз надзвичайно поширений.

Ентеробіоз викликають маленькі рухливі біленькі глисти - гострики.

- Якщо не лікуватися, то за місяць, максимум до 100 днів гострики гинуть і самі залишають організм людини, - пояснює лікар-паразитолог. - Але враховуючи те, що ентеробіоз передається контактно, і діти не завжди дотримуються гігієнічних навичок, то треба обстежитися і пролікуватися. Якщо є хворі діти і недотримання гігієни, тоді ризик заразитися є безперервним, а імунітету до цього гельмінту немає.

Залежно від того, як багато в організмі є паразитів, який в дитини імунітет, стан дитини буде різним.

- Клініка різна – адже глисти мають і механічну, і токсичну дію, - пояснює Олена Авсюкевич. - Якщо гострики заповзають в статеву сферу, в дівчаток викликають вульвовагініти. Крім того, спричиняють апендицит, нетримання сечі, подразнюють кишково-шлунковий тракт. А через те, що гельмінти виділяють токсичні речовини, з’являються симптоми подразнення нервової системи: дитина капризує, неспокійна, втрачає концентрацію уваги, її завжди щось турбує, у деяких з’являється головний біль, судомні напади та непритомність. Самки гостриків вночі спускаються до заднього проходу, щоб відкласти яйця, виникає нестерпний зуд. Дитина розчісує задній прохід, під нігті забиваються яйця. Потім дитина бере руки до рота і відбувається самозараження. І цей процес може бути безперервним. Тому треба виявити глисти, пролікуватися і позбавитися від них. На першому місці – особиста гігієна. Без цього лікування не буде ефективним.

 

Не всі інфекції від котів і собак

- Також діти можуть заразитися глистами через забрудний грунт, наша область є ендемічною в цьому плані – може бути аскаридоз і трихуроз, - продовжує Олена Авсюкевич. - Аскаридозу за три місяці цього року в області вже було 769 випадків, а трихурозу вивлено лише 24 випадки. В Тернополі - 329 випадків аскаридозу і жодного випадку трихурозу. Показники ураженості населення перевищують загальнодержавні в 1,5 рази.

Зараз вже є перша зеленина - цибуля, петрушка, кріп, потім піде полуниця. Тож якщо є забруднений грунт і непомита зелень чи ягоди, таким чином можна заразитися цими небезпечними гельмінтами. Якщо пісок забруднений яйцями цих гельмінтів, а діти граються в пісочниці, можливе зараження через недотримання особистої гігієни.

Коти ж і собаки не мають стосунку до цих хвороб, пояснює лікар. Вони є причиною інших інфекцій.

- Клініка аскаридозу, така, що людині можуть виставляти навіть пневмонію через сильний кашель, та ніякі антибіотики не подіють, бо це личинка заповзає в легені, - пояснює паразитолог. - Аскарида – небезпечний паразит. Довжина сягає до 40 см, самка може відкласти до 250 тисяч яєць. Якщо аскарид багато, є ризик навіть кишкової непрохідності. Гельмінт забирає їжу, виділяє отруйні речовини, які всмоктуючись у кров, викликають серйозні порушення діяльності різних систем організму. У хворих спостерігаються головні болі, нудота, блювота, роздратованість, швидка втомлюваність, зниження працездатності. До речі, аскарида боїться гострої пряної їжі. Почали їсти часник, цибулю чи квашену капусту – вони виходять, бо для них некомфортно. Паразити можуть виходити і через задній прохід, і через горло. Може бути небезпека задухи.

Набагато небезпечнішим захворюванням є трихуроз. Зараження відбувається як і при аскаридозі - через яйця паразитів з грунту. Та виявити цей гельмінт набагато складніше, бо він маленький, і присмокчується в кишечнику. І якщо тривалість життя аскариди в організмі людини 1 рік, то волосоголовці живуть 5-7 років і харчуються не тільки поживними речовинами організму людини, а й ще смокчуть кров.

 

Хвороби з пісочниці

З пісочниці діти можуть підхопити токсокароз. Це є паразитування в організмі людини личинок глистів кішок і собак. А ще діти можуть на прогулянці підхопити аскаридоз і трихуроз, якщо забрудений грунт.

- Яйця токсокар потрапляють в пісок, бо кішки і собаки ходять туди в туалет, забруднюють пісок, а діти люблять гратися в пісочниці, потягнути пальці до рота і таким чином відбувається зараження, - розповідає лікар-паразитолог. - Хвороба небезпечна, бо відбувається ураження різних систем організму. Личинки мігрують в організмі. Подразенння від них викликають різну симптоматику. Часто відбувається ураження зору, навіть сліпота настає, а ніхто не знає від чого. Кашель, чихання, задишка, висипання на тілі, лихоманка, збільшення печінки. Розпізнати хворобу важко. Це пов’язано з тим, що личинки локалізуються в мозку, очах, серці людини, де їх важко виявити. Цікаво, що аналіз калу не підтвердить діагноз токсокарозу, бо личинки не виділяють яйця, тому їх в калі ніколи не знайдеш. Потрібні імунологічні методи.

Але навіть якщо є високий титр антитіл, діагноз не можна стверджувати на 100%. Крім аналізу крові, має збігатися більшість з 14 клінічних ознак, починаючи від анемії і високої температури і закінчуючи певними ознаками на рентгенівському знімку і збільшенням лімфовузлів, пояснює Олена Авсюкевич.

На токсокароз, до речі, можна заразитися не лише в пісочниці, а й через забруднені овочі, фрукти і зеленину. Але в основному - через грунт, і там, де є домашні улюбленці. Якщо є забруднення прибудинкової території яйцями токсокар, і там гуляє дитина, теж є небезпека зараження.

На погулянках також діти можуть заразитися на лямбліоз. Джерелом зараження є хвора людина.

- Культура деяких людей така, що сходити в туалет вони можуть в будь-якому місці на вулиці чи парку. Йде фекальне забруднення тієї ж пісочниці чи грунту в парку. Діти бігають всюди, колупають землю, десь квітку зірвуть, а там сходив хворий. Якщо в організм людини потрапить 1-10 лямблій, то ризик зараження 10-30%. Така ж небезпека є від забруднених овочів і фруктів. За кордоном описані спалахи лямліозу і через забруденння води.

Як захиститися

- Батькам чи тим, хто гуляє з дітьми, слід бути дуже уважними і дивитися, щоб дитина не тягнула пальці до рота в пісочниці, - наголошує лікар. - Також вдома після прогулянки треба ретельно помити руки з милом, дивитися, щоб нігті були підстрижені, щоб там не збиралися бруд і яйця глистів. Тому, щоб не заразитися – головне – особиста гігієна. Більше нічого не можна зробити.

Є препарати для знезараження піску, але в Україні цим не користуються, розповідає лікар. В нас переважно з цією метою використовують окріп.

- В садочках відповідно до Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів директор має організувати дослідження піску на яйця гельмінтів двічі на рік. В садочку можна або замінити пісок повністю, або обробити пісочницю окропом, - зазначає лікар-паразитолог. - За пісочниці біля будинків відповідають ЖЕКи або ОСББ. Взагалі пісочниці треба закривати спеціальними щитами. Діти погралися, батьки закрили пісочницю, тоді доступу котам і собакам немає.

Профілактично від глистів ні в якому разі нічого приймати не можна, наголошує лікар.

- Препарати від паразитів надзвичано токсичні, - зазначає Олена Авсюкевич. - Вони діють на генетичному рівні. Навіщо наражати дітей в майбутньому на проблеми зі здоров'ям. Просто так поприймати ліки, бо діти граються в пісочниці, не можна. Спочатку треба обстежитися, а потім лікуватися. Колись була реклама, що одна таблетка певного препарату звільняє від паразитів. Та це не відповідає дійсності. На когось подіє одна таблетка, а на когось ні.

Просто так не варто давати ліків і через те, що вдома живе кіт чи пес. Спочатку треба обстежити котів чи собак. Якщо в них є глисти, то їх пролікувати. Якщо кіт сидить вдома, то ризику немає. Крім того, в тварин є багато глистів, які не передаються до людини. Варто зазначити, що токсичні препарати і для кота небезпечні. Якщо вдома є домашні улюбленці – то на першому місці – гігієна помешкання і особиста гігієна, дотримання загальних гігієнічних вимог по догляду за тваринами.

 

Аналіз на глисти – 37 гривень

Перевіритися на глисти можна в паразитологічній лабораторії ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» на вул. Острозького, 21а. Медики кажуть, що ця лабораторія єдина в своєму роді в області.

- До нас можуть звертатися і за направленням лікаря і без направлення, - зазначає завідуюча лабораторії Олена Авсюкевич. – Кал бажано приносити зранку і не напередодні вихідних, не в п'ятницю, бо аналіз залишається ще на добу. За спеціальними методиками яйця паразитів можна виявити набагато ширше, ніж в деяких інших лабораторіях, - пояснює лікар-паразитолог.

Прийом матеріалу відбувається з 9 до 12 години. В цокольному приміщенні є кімната для забору і прийому матеріалу, каб №6. Людина оформляє угоду, залишає матеріал. Аналіз на кишкові найпростіші і гельмінти коштує 37 грн.

- Дуже багато людей зараз звертаються в нашу лабораторію, - розповідає лікар. - Деякі приходять навіть після того, як пропили кілька упаковок протипаразитарних препаратів, що є недоцільним, тому що результат дослідження буде негативний. Здавати аналізи потрібно перед лікуванням. Спочатку - обстежитися, проконсультуватися з лікарем, а тоді вже приймати ліки. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up