Чим корисні ягоди і скільки їх варто їсти

Чим корисні ягоди і скільки їх варто їсти

Щодня ягоди можна чергувати чи комбінувати, загалом потрібно з’їдати до півлітра ягід на день.

Сезон ягід треба використати по максимуму і не пропустити жодної ягоди, бо кожна з них корисна по-своєму. І крім того усі вони багаті на вітамін С, який зміцнює судини.

Також ягоди мають всі мікроелементи, потрібні для життєдіяльності організму, – різниця лише в їх кількості, зазначає фітотерапевт Центру «Здоров’я» Зоряна Володимир. Полуниця і аґрус наприклад мають більше калію, а чорниця – більше йоду, марганцю. Тож щодня ягоди можна чергувати чи комбінувати.

– Щодо полуниці, суниці і малини є застереження, бо вони можуть викликати алергію, підвищити кислотність шлунку, суниця може дещо підвищувати тиск, – зазначає фітотерапевт. – Вони, звичайно, дуже корисні, але вживати їх рекомендовано дозовано. Наприклад, для маленьких дітей з огляду на алергію більше столової ложки суниці вживати не варто. Дітям після 7 років можна з’їдати півсклянки цих ягід, а для дорослих – 1-2 склянки на день.

Відео дня

Полуниця, суниця і малина покращують роботу печінки. Суниця багата на залізо. Тому і дорослі, і діти, які мають низький гемоглобін, мають не пропускати сезон цієї ягоди, проте варто стежити, щоб не було діатезу. Краще їсти лісову суницю, хоча на залізо багаті і лісова, і городня ягода.

– Загальне правило для тих, хто має проблеми з шлунком – застереження є лише щодо кислих ягід – аґрусу, порічок, смородини, суниці, полуниці. Шовковиця – нейтральна ягода, її можна їсти всім, – каже пані Зоряна.

Полуниця і аґрус – для серця

Полуниці можна їсти більше, ніж суниці – склянку ягід дітям, дорослим – півлітра. Хто немає алергії, може з’їсти більше.

– Це краща ягода для профілактики і лікування хвороб серця. Полуниця має багато калію. Відповідно, добре підходить тим, хто має проблеми з серцево-судиною системою, – зазначає Зоряна Володимир. – Полуниця має сечогінну дію, тож добре впливає на роботу нирок, сечового міхура, виводить токсини та інші шкідливі речовини. Вона омолоджує й активізує обмінні процеси, тому сприяє кращій працездатності.

Малина теж має багато вітаміну С, зміцнює стінки судин, і має потогінну дію, її використовують для профілактики застуд, має жарознижуючу дію. За рахунок ацетилсаліцилової кислоти знижує рівень холестерину, зменшує запальні процеси в суглобах, та через наявність великої кількості кислот, не рекомендована хворим на подагру.

–  Коли дозріє аґрус, а треба дочекатися, коли він буде зрілий – жовтий або фіолетовий і м’який, то його треба теж посмакувати для здоров'я, – каже фітотерапевт. – Особливість аґрусу в тому, що він дуже добре впливає на судинну стінку, має багато вітаміну РР. Тому, в кого є варикоз, проблеми з судинами, потрібно їсти хоча б склянку аґрусу в день. Алергії він не викликає. Можна давати і дітям, і дорослим. Він, як і суниця, має багато калію, тож теж дуже корисний для сердечників.

Королева ягід – чорна смородина

Усі з нетерпінням чекають сезону на чорну смородину, адже вважається, що це ягода, яка має найбільше вітамінів. Її називають королевою між всіма ягодами. Вона солодша за білу й червону смородину. За кількістю вітаміну С може позмагатися лише з шипшиною.

– Досить з’їсти 50 г чорної або 150 г білої чи червоної смородини, аби забезпечити добову потребу у вітаміні С, – каже співрозмовниця. – Ягода зміцнює імунітет, стінки судин, покращує пам’ять і концентрацію уваги.

Червона і жовта смородина має потогінні властивості, підвищує апетит і добре втамовує спрагу. Червона смородина має багато пектинів, тому добре виводить з організму шлаки й токсини. Але тим, у кого є проблеми з шлунком, ці ягоди треба їсти або після їжі, або у вигляді киселю, а не свіжими.

– Незабаром буде і чорниця. Чорницю можна їсти багато і дорослим і дітям, вона покращує гостроту зору, особливо сутінкового, знімає втому очей. Ця ягода не викликає алергії, і щодо неї немає таких обмежень, як до суниці, малини і полуниці, – каже фітотерапевт. – У сезон її треба з’їсти побільше і якомога більше заготувати на зиму. Адже це хороший антисептик. Її властивості зберігаються і в свіжому вигляді, і в заготовках. Я пересипаю її цукром – шар цукру, шар ягід. Пустила сік – ставлю в холодний підвал чи холодильник. У такому вигляді зберігаються бактерицидні властивості. Ті, хто має проблеми з кишківником, можуть пити такий сік, розведений навпіл з водою. Це вбиватиме бактерії і зупинить пронос.

Бактерицидні властивості чорниці настільки сильні, що вона може вбивати навіть дизентерійну паличку. Також вона корисна при запаленнях ясен і хворому горлі. А завдяки цукрознижуючим властивостям її рекомендую хворим на цукровий діабет.

Шовковиця теж особливо корисна тим, хто має проблеми з цукром. Вона нормалізує рівень цукру в крові, не викликає алергії.

– Діти її можуть з'їсти хоч склянку, хоч півлітра за день, – каже лікар. – Солодша – біла ягода, чорна – кисліша, але за своїми властивостями однакові обидві. Вживати можна і свіжими, і в компотах, і в киселях. Яка б кислотність шлунку не була, шовковицю можна споживати без особливих застережень.

Читайте також Уляна Супрун розповіла про модні суперфуди, які продають в стаканчиках бабусі

Полуниця відбілює

Крім того, ягоди можна використовувати в догляді за шкірою.

– Достатньо взяти кілька ягід, розім'яти виделкою і цю кашку нанести на очищене обличчя й декольте, – розповідає дерматокосметолог Наталія Обаль. – Масочку потримати на обличчі 15-20 хвилин, змити теплою водою і нанести свій крем. Фруктові кислоти добре очищують шкіру, підвищують її регенеративні властивості. Вони роблять шкіру гладенькою і ніжною.

Обличчя можна протирати і великою ягодою. Частину з’їли, а іншою протріть шкіру. Для масок підійдуть будь-які ягоди. Вони мають різні властивості. Якщо потрібна відбілююча маска, тоді краще взяти полуницю чи вишню. Натомість маска, наприклад, із чорниці звужує пори.

Снідати лише ягодами не варто

Хоча сезон ягід всі прагнуть використати по максимуму, все ж кількість ягід, яка справді приносить користь організму є обмеженою.

– 300-400 грамів ягід, розділених на 2-3 прийоми є комфортною дозою для організму, яка справді засвоюється. Усе інше – баласт, надлишок і перенавантаження, – говорить дієтолог Наталія Суслова.

Ягоди потрібно споживати протягом дня, невеликими порціями. Їх можна їсти і на сніданок, другий сніданок, полуденок, додати до молочного коктейлю, до запіканки.

А от снідати лише ягодами не варто.

– Це все-таки фруктові кислоти, вони мають подразнюючу дію, і на голодний шлунок свіжі ягоди я б не радила, – деталізує дієтолог.

Також важливо пам’ятати, що кожна ягода має свій час зрілості. Тому варто дочекатися по справжньому зрілих ягід, наприклад, для полуниці – це червень.

– Стосовно дітей, потрібно бути особливо обережними, коли даєте ягоду вперше, – наголошує дієтолог. – Давайте по 1-2 ягідки, поспостерігайте, чи не болітиме живіт, не буде якогось дискомфорту. І поступово додавайте по 1-2 ягідки. Можна варити компоти, чавити соки, готувати желе.

Варто зазначити, що свіжі ягоди агресивні, бо мають багато фруктових кислот, можуть викликати печію. Тому людям із проблемами шлунково-кишкового тракту, виразкою свіжі ягоди з кислинкою є протипоказом. Найкраще таким людям використовувати ягоди до желе, мусів, робити запіканки, а в свіжому вигляді уникати.

Ягоди можна доповнювати кефіром, йогуртом, вершками, сметаною. Проте застереження є для людей з діабетом, надлишковою вагою, ожирінням. Їм краще не додавати зайвих калорій, а обмежитися лише ягодами або доповнювати ягоди йогуртом без цукру, кефіром.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Оля Фіалка

    Цікаві рецепти з ягід https://tandicook.com.ua/

  • Анонім

    На мою думку королева ягід це жимолость це сама перша ягода яка дуже рано дозріває ,а її властивості можуть переплюнути любу із класичних ягід . Також є такі ягоди як гумі, лохина , актинідія у якої  в одній ягоді міститься добова доза вітаміна С.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up