Кращі для людини натуральні вітаміни, вважають тернопільські медики

Кращі для людини натуральні вітаміни, вважають тернопільські медики

Чимало медиків вважають, що кращі для людини саме натуральні вітаміни. Вони фізіологічно засвоюються, не викликають побічних ефектів, у продуктах всі вітаміни і мікроелементи збалансовані в дозах. Їх ще достатньо збереглося в наших продуктах. Проте з'їдати корисної смакоти доведеться кілька кілограмів щодня

Чимало фахівців медуніверситету — фармакологи, імунологи, фізіологи — вважають, що кращі для людини саме натуральні вітаміни. Вони фізіологічно засвоюються, не викликають побічних ефектів, у продуктах всі вітаміни і мікроелементи збалансовані в дозах.

— Я переконаний, що синтетичні вітаміни алергізують організм, бо це все-таки ліки, — зауважує професор кафедри фізіології медуніверситету Степан Вадзюк. — Тому краще отримувати вітаміни з їжі.

Найкраще, коли ці продукти вирощені в нашій місцевості, вважає методист Тернопільського центру “Здоров’я” Ірина Гричук. Адже до наших продуктів організм звикає з дитинства, а на невідомі речовини привозних продуктів організм реагує проблемніше.

Відео дня

Проте варто пам’ятати, що наші продукти зберігатимуть корисні речовини ще не дуже довго. До кінця травня минулорічна картопля втратить все. Гарбуз, завдяки своїй товстій шкірі, збереже вітаміни до квітня. Цибуля і часник втрачає всю користь, як тільки  з’являються проростки. Корінь селери і петрушки зберігають свої речовини ще місяць. Зимові сорти яблук вже на третину втратили вітаміни. А от сухофрукти зберігають корисні речовини два-три роки.

Але, користуючись нескладними правилами приготування страв, можна зберегти ще більше вітамінів, зазначає  Ірина Гричук. Наприклад, щоб максимально зберегти в овочах вітамін С, чистити їх і різати потрібно безпосередньо перед тепловою обробкою. Вітаміни А і D, групи В більш стійкі до впливу високих температур. Тому, якщо запекти або приготувати продукти на пару, то дуже сильно кількість вітамінів у страві не зменшиться.

Довідка 

Денну норму вітаміну А для хорошого зору в 5000 МЕ дасть 400 г твердого сиру або 250 г кисломолочного сиру, або 150 г масла.

Денну потребу 3 г бета-каротину для зору дасть 30 г моркви або 250 г помідорів, або хурми.

Денну потребу вітаміну С для імунітету в 60 мг забезпечить столова ложка квашеної капусти або одне ківі, або апельсин, або 100 г полуниці.

Норму вітаміну D в 400 IU дасть 200 г сардин або 400 г курячих яєць, або 800 г твердого сиру.

Потребу в 30 IU вітаміну молодості Е забезпечить 80 г лісових горіхів або 100 г мигдалю, або 100 г зернят соняшника, або 200 г ікри, або 300 г сардин в олії.

Норму у вітаміні В2, який називають фактором росту, забезпечить 100 г яловичої печінки або 600 г язика, або кисломолочного сиру, або 900 г гречки, 1 кг курятини.

Для здорового серця 2 мг вітаміну В6 на день забезпечать 100 г варених раків або 200 г омарів, або 220 г грецьких горіхів, або 400 г цибулі, або 500 г смородини, або 550 г бананів.

Денну потребу у 6 мкг вітаміну В12 для міцних нервів забезпечать 37г ікри або 40 г курячої печінки, або 150 г оселедцю.

За інформацією методиста центру “Здоров’я” Ірини Гричук

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up