У чаї є вітаміни, мікроелементи, білки і при цьому нуль калорій
Древні китайці стверджували, що ніщо так не охолоджує у спеку і не зігріває в холод, як чай. Він нормалізує роботу всього організму. А його цілющі властивості не так вже й легко перелічити. Адже чай допомагає при розладах серця, травної системи і навіть зміцнює кістки і зуби, розповідає майстер східного чаювання Алла Галиляк. Проте найбільший лікувальний ефект мають елітні сорти чаю. Їх збираються в певний час, на спеціальних територіях руками. Кожен вид має свою технологію сушки і обробки. І тому цілющі властивості елітних колекційний чаїв відрізняються значно більше, ніж звичайних.Чай плюс мінімальна їжа — цього цілком достатньо людині для повноцінного харчування навіть при екстремальних навантаженнях. Пані Алла помітила, що після того, як вип’єш чаю, відчуваєш і легкість, і ситість, і хороший настрій водночас.— Адже у чаї є вітаміни, мікроелементи і навіть білки, — розповідає Алла Галиляк. — І при цьому нуль калорій.Наприклад, у зеленому чаї, за її словами, вітаміну С значно більше, ніж у лимоні, а вмістом білків він на 25 % “обганяє” навіть бобові. Щодо мікроелементів, то у зеленому чаї їх налічують близько 300.Чай діє практично на всі системи організму. Насамперед на серцево-судинну, розповідає Алла Галиляк.— Зелені чаї не тільки запобігають відкладенню жирів на стінках судин, — стверджує вона, — але й руйнують жири, які вже відклались. А мікроелементи і вітаміни укріплюють стінки судин і капілярів, і роблять їх більш пружними і еластичними.Кофеїн, який є у чаї, стимулює серцеву діяльність, розповідає вона. Але навіть і чай потрібно пити в міру, адже передозування кофеїном може дати зовсім протилежний ефект.Замість того, щоб активізувати і набрати потрібний тонус, при передозуванні кофеїну серце буде вистрибувати з грудей. Тож із міцним чорним чаєм потрібно бути обережним, радить Алла Галиляк. Та й не тільки чорним, адже міцний зелений діє не менш збудливо на нервову систему.— Тому ввечері пити надто міцні чаї не варто, як і взагалі зловживати ними, — радить пані Галиляк.Крім того, дубильні речовини, які є у чаї, скріплюють і є дуже помічними при проносах. Та якщо надто часто пити міцний чорний чай, то можуть з’явитись і закрепи. А ще пані Алла зауважила, що чай підвищує кислотність шлунку. Надто міцний зелений чай може зашкодити хворим із пониженою кислотністю шлунку, а також при виразках дванадцятипалої кишки і шлунку.— А ще чай зменшує процеси бродіння в шлунку, — вважає вона. — Тому при харчових отруєннях радять заварювати міцний чай.У чаї також знаходяться й мікроелементи, які беруть участь у формуванні кісток і зубів, — фтор, кальцій, фосфор, та інші. Проте такий чай потрібно пити без солодощів.— Щоправда, тут є маленька примітка, — каже пані Алла. — Від чаю жовтіють зуби. Та завдяки сучасним зубним пастам ця проблема вирішується.А загалом, підсумувала Алла Галиляк, у лікуванні чаєм, як і всюди, варто дотримуватися золотої середини. Адже цей процес залежить від індивідуальних особливостей організму. І при важких розладах все ж не сподіватися лише на чай, а звернутися до традиційної медицини. Адже чай зазвичай нормалізує роботу організму, а не лікує важкі чи хронічні хвороби. Хоча бувають і винятки, завершила розмову майстер східного чаювання.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.