На Тернопільщині діє ініціатива Червоного Хреста щодо кору

На Тернопільщині діє ініціатива Червоного Хреста щодо кору
  • Тернопільщина — у п'ятірці областей, де реєструють найбільшу захворюваність на кір.
  • Найвразливіші групи населення — школярі і дошкільнята, молодь і ті, хто проживає в сільській місцевості

Як населенню розповідати про кір і переконувати в необхідності щеплення 11 квітня у Тернополі інструкторів і волонтерів Червоного Хреста навчали тренери цієї організації, які працюють у програмі “Охорона здоров'я і перша допомога на рівні співтовариств”.

Вони допомагали визначитися, з якими ж групами населення насамперед потрібно працювати волонтерам Червоного Хреста на Тернопільщині, і навчали, як це робити.

Нагадаємо в п'яти областях Україні нещодавно стартував пілотний проект Червоного Хреста, покликаний допомогти боротися з кором. Серед областей, охоплених проектом, Івано-Франківська, Вінницька, Одеська, Чернігівська області і Тернопільщина.

Відео дня

- Міжнародна організація Червоного Хреста визначила 5 областей, де найбільша захворюваність на кір, серед них і Тернопільщина, - зазначила тренер програми “Охрона здоров'я і перша допомога на рівні співтовариств” із Мелітополя Запорізької області Тетяна Кириленко, яка сама 20 років є волонтером Червоного Хреста . -  В них і буде реалізовуватися пілотний проект упродовж 4 місяців, спрямований на роботу з найбільш вразливими групами населення. Кожна область буде сама вирішувати, з якою групою населення у ній працюватимуть найбільше. Загалом є три найвразливіші групи населення — батьки дітей школярів і дошкільнят, молодь і люди, які проживають в сільській місцевості.

Тому тенери допомагатимуть розробити тактику роботи саме з цим населенням.

- Ми проводитемо інструктаж, як працювати з людьми, щоб волонтери могли пояснити ризики, які несе епідемія кору, - додає інша тренерка, волонтерка Волноваської організації Товариства Червоного Хреста з Донецької області Катерина. - Кожен має знати, що кір — небезпечніша інфекція, ніж грип. Симптоми схожі на симптоми грипу, але коли людина захворіла на кір, вона може мати дуже важкі ускладнення, якщо немає щеплення, навіть до смерті. Тому щепленим потрібно бути усім. А батькам дітей потрібно знати графіки щеплень дітей, щоб не порушувати календаря щеплень.

Також тренери пояснюватимуть, як працювати з усталеними міфами серед населення.

- Ми часто чуємо такі слова від противників вакцинації: “Я ж мати, я ж не ворог своїй дитині”, - каже Тетяна Кириленко. - Ми допоможемо розвіяти міфи про небезпеку вакцини, що краще, що гірше, щеплювати чи не щеплювати. Волонтери потім зможуть доносити інформацію населенню не сухою медичною мовою, а простими словами.  Будемо задіювати і людей, які перехворіли на кір, це буде ще дієвіше. На власному прикладі можу сказати, що я отримувала щеплення в дитинстві, і добре пам'ятаю, як захворіла на кір у 12 років. І потім, коли була вагітною і у мене помітили висипку, і навіть пропонували робити аборт, я чітко знала, що для мене і моєї дитини загрози немає, бо я і щеплення мала, і уже хворіла на цю інфекцію.

 

Зацікавлюватимуть людей до щеплення

Основним завданням Товариства Червоного Хреста в Україні є допомога органам державної влади в гуманітарній сфері, зазначила голова Тернопільської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Олександра Бригадир. Тому навчання інструкторів Червоного Хреста  якраз і стрямоване на допомогу органам охорони здоров'я, щоб допомогти якомога більше людей зацікавити вакцинуватися проти кору. У семінарі беруть участь 20 чоловік, а загалом в програмі по області задіяні 10 волонтерів.

- Наші волонтери будуть роздавати листівки по області, будемо проводити агітаційну роботу, щоб люди щепилися, - розповіла Олександра Бригадир. - Таким чином будемо боротися проти кору. 

Волонтери працюватимуть у школах, на залізничних вокзалах, можливо і біля церков — будуть роздавати листівки і переконувати людей, що потрібно бути щепленим.

Інструктор, волонтер Червоного Хреста Оксана Боднар каже, що прийшла на навчання дізнатися нове і актуалізувати свої знання.

- Дуже багато населення не знає, що таке кір, вони переконані, що це стосується тільки дітей, дорослі не знають про небезпечні ускладення, що потрібне щеплення. Багато людей думають, що щеплення — це погано, що це багато ускладень. Ми будемо доводити протилежне, будемо розповідати про вакцинацію як про захист, що можна уникнути серйозних проблем і зберегти життя, - каже Оксана.

Читайте також На Тернопільщині на кір хворіло 23-денне немовля

Казати “нехай дитина перехворіє" - це безвідповідальність батьків і нерозуміння

Медики зазначають про ріст захворюваності на кір цього року.

- Цього року захворюваність на кір значно зросла, - зазначила педіатр, завідуюча педіатричним відділенням №6 дитячої поліклініки міської дитячої лікарні Наталія Дмитришина. - Якщо аналізувати вакцинацію дітей, то є багато дітей невакцинованих. Є батьки, які досі не розуміють, для чого ця вакцинація, мовляв, нехай дитина перехворіє. Це можна назвати безвідповідальністю і нерозумінням, наскільки це може мати наслідки в майбутньому, йдеться про ті ж енцифаліти, отити, пневмонії. Якщо в нас є випадки, що хворіють діти в 23-27 днів після народження, то в цьому винні тільки їх батьки. Наші педіатри працюють індивідуально з кожною людиною, але якби це на державному рівні чітко було прописано, що дитячий заклад не має права прийняти невакциновану дитину, школа не має права прийняти на навчання невакциновану дитину, ситуація була б іншою.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up